بازار؛ گروه راه ها و خانه ها: کاهش رشد قیمت مسکن و تورم مسکن در آبان ماه نسبت به ماه گذشته نشان می دهد که برخلاف برخی پیش بینی ها مبنی بر تاثیر دلار بر بازار مسکن، این اثر هنوز خود را نشان نداده است.
ماه گذشته، بخش املاک و مستغلات به دلیل برخی تحولات سیاسی و حتی اقتصادی دچار آشفتگی جدی شد. مشکلات خاورمیانه و در نتیجه رشد نرخ ارز از یک سو برخی کارشناسان و فعالان بازار مسکن را بر آن داشت که برخی اتفاقات ممکن است آینده بازار و قیمت مسکن را تحت تاثیر قرار دهد.
یکی از مواردی که میتوانست تاثیر زیادی بر قیمت مسکن داشته باشد، نرخ ارز بود، اما برخی اتفاقات باعث شد تا زهر رشد قیمت مسکن به دلیل تاثیر نرخ ارز گرفته شود.
کارشناسان بازار معتقد بودند آمدن ترامپ برخلاف برخی تحلیلگران باعث کاهش نرخ ارز شد و این موضوع باعث تسریع در رشد قیمت مسکن شد.
داوود بیگی نژاد، نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک در پاسخ به این سوال که وضعیت بازار مسکن این روزها پس از انتخاب ترامپ و تا حدودی رشد دلار چگونه است؟ وی گفت: عمق رکود بازار مسکن در مهر و آبان افزایش یافته است. به همین دلیل تامین منابع مالی برای سازندگان و فعالان بازار املاک مشکل شده است. در حال حاضر، بیشتر تقاضا به سمت خانه های کوچکتر و قدیمی تر تغییر کرده است. به نظر من این روند تا پایان سال جاری ادامه خواهد داشت و انتظار نمی رود تغییرات زیادی در معاملات و قیمت ها در بازار ملک وجود داشته باشد.
در حال حاضر، بیشتر تقاضا به سمت خانه های کوچکتر و قدیمی تر تغییر کرده است. فکر می کنم این روند تا پایان امسال ادامه داشته باشد.
با توجه به انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا و تاثیر آن بر بازار مسکن ایران، باید دید در پنج روز گذشته که نتایج انتخابات اعلام شد، بازار مسکن واکنش های اولیه ای به این اتفاق داشته است یا خیر. . اولین واکنش ممکن است تعداد مراجعاتی باشد که هیچ افزایشی در این زمینه نداشته ایم. به همین ترتیب قیمت مسکن و تعداد قراردادهای خرید و فروش مسکن افزایش نیافته است. در واقع در بازار املاک نه تقاضای واقعی وجود دارد و نه تقاضای کاذب.
اما شاخص تورم مصرف کننده آبان ماه که چند روز پیش منتشر شد، نشان داد که تورم مسکن نسبت به ماه گذشته کاهش یافته است. به این ترتیب در دومین ماه پاییز از شتاب رشد قیمت مسکن کاسته شده که نشان از کاهش تاثیر قیمت دلار بر بازار مسکن دارد.
بازار املاک و مستغلات نه تنها نتوانست از دلار پیروی کند، بلکه با کندی رشد قیمت ها نیز مواجه شد.
در هر صورت نرخ دلار در آبان ماه نوسانات صعودی زیادی را تجربه کرد و پیشبینی میشد قیمت مسکن بر اساس رابطه سنتی آن با بازار ارز تحت تأثیر رشد نسبی قیمت دلار و افزایش انتظارات تورمی افزایش یابد. . با این حال، بازار مسکن نه تنها نتوانست از دلار پیروی کند، بلکه با کندی رشد قیمت ها نیز مواجه شد.
در همین حال برخی از ناظران بازار املاک می گویند به دلیل خطر جنگ و کاهش قیمت املاک و نگرانی از درگیری نظامی ایران و رژیم صهیونیستی، بازار املاک یخ زده است. و در برخی موارد، کاهش سرعت رشد قیمت.
تورم ماهانه مسکن در آبان ماه 3.1 درصد و تورم ماهانه مسکن در مهرماه 3.3 درصد بوده است.
تورم ماهانه مسکن در آبان ماه 3.1 درصد و تورم ماهانه مسکن در مهرماه 3.3 درصد بوده است.
در عین حال تورم نقطه به نقطه مسکن در آبان ماه به 39.6 درصد رسید که نسبت به تورم نقطه به نقطه مهرماه کاهش داشته است. تورم نقطه به نقطه در اولین ماه پاییز 40.9 درصد بوده است.
لازم به ذکر است تورم سالانه مسکن در آبان ماه 41.7 درصد به ثبت رسیده که نسبت به مهرماه کاهش جزئی را نشان می دهد. تورم سالانه مسکن در مهرماه به 41.8 درصد رسید.
تورم ماهانه بخش اجاره نیز در آبان ماه نسبت به مهرماه کاهش یافته و 3.1 درصد بوده است. این در حالی است که تورم ماهانه مسکن در مهرماه 3.3 درصد بوده است.
تورم ماهانه بخش اجاره نیز در آبان ماه نسبت به مهرماه کاهش یافته و 3.1 درصد بوده است. این در حالی است که تورم ماهانه مسکن در مهرماه 3.3 درصد بوده است.
تورم اجاره بهای مسکن بر حسب شاخص نقطه به نقطه نیز نسبت به مهرماه کاهش یافت و به 39.7 درصد رسید. این در حالی است که تورم سالانه اجاره بها در آبان ماه به 41.7 درصد رسید در حالی که این شاخص در مهرماه 41.8 درصد بود.