خبرگزاری مهر، گروه بین الملل، حلیمه ملایی: در ده سال گذشته، این چهارمین سفر نچیروان بارزانی به عنوان یک مقام ارشد در اقلیم کردستان عراق به ایران است. یک دیدار بسیار مهم در یک موقعیت حساس. این سفر که هدف اصلی آن بهبود روابط اقلیم کردستان و ایران به ویژه پس از ناآرامی های سیاسی و امنیتی تهران و اربیل در سال گذشته است، از نظر دیپلماتیک برای اقلیم کردستان و ایران بسیار مهم است.
نچیروان بارزانی نقش دیپلماتیک و میانجی را در عراق در بحبوحه همه فرآیندهای سیاسی در عراق، منطقه و جهان ایفا کرده است. اربیل سه سال پس از آخرین سفر خود به عنوان رئیس اقلیم کردستان، مایل به گسترش و تقویت روابط همه جانبه با ایران است.
پس از تیره شدن روابط عمیق تهران و اربیل در پی حوادث سال گذشته و حمله موشکی ایران به مقر مخفی موساد در اربیل، این سفر بیانگر این نکته مهم است که ایران، عراق و اقلیم کردستان; آنها همسایه، دوست و شرکای استراتژیک هستند و پیوند عمیق آنها ناگسستنی است.
سفر رئیس دولت اقلیم کردستان و هیئت سیاسی و امنیتی همراه به ایران بر چند جنبه متمرکز است که در این مقاله کوتاه به آن اشاره خواهد شد.
بررسی روند اجرایی توافقنامه امنیتی ایران و عراق
با ارائه گزارشی جامع از روند اجرای توافقنامه امنیتی ایران و عراق و تلاش اربیل برای اجرای بندهای این قرارداد که منجر به خروج گروه های متخاصم کرد از مرزهای مشترک ایران و اقلیم کردستان و خلع سلاح آن شد. در سفر بارزانی به تهران و دیدارهایش، رتبه ایران با مقامات ارشد یکی از محورهای مهم است.
امنیت بارزانی در ایران
اگر چه اقلیم کردستان هرگز رابطه عادی و رسمی با سرویس های امنیتی علیه ایران نداشته است، جمهوری اسلامی در مقاطعی از مقامات اقلیم کردستان به دلیل حضور مخفیانه سرویس های امنیتی کشورهای متخاصم در نزدیکی مرزهای ایران و تلاش های آن انتقاد کرده است. حمله به امنیت کشور؛ در پاسخ به این مسائل امنیتی بین ایران و اربیل، مقامات اقلیم کردستان همواره این را اعلام کرده اند. آنها هرگز اجازه نخواهند داد شمال عراق تهدیدی برای جمهوری اسلامی ایران باشد.
در این سفر شرکای امنیتی، نظامی و سیاسی در کنار چشم انداز اقتصادی و تجاری اقلیم کردستان و ایران مورد بررسی و تاکید قرار خواهد گرفت.
روابط اقتصادی مهم ایران و شمال عراق
ایران و اقلیم کردستان تنها 230 کیلومتر با استان کردستان مرز مشترک دارند. به جز کرمانشاه و آذربایجان غربی. حجم بالای مراودات تجاری و اقتصادی با عراق و منطقه به ویژه از مرز باشماق باعث شده تا دو طرف اهمیت ویژه ای به روابط اقتصادی و تجاری بدهند. سرکنسول ایران در سلیمانیه گفت: حجم مبادلات تجاری ایران و اقلیم کردستان قبل از بروز تنش ها در سال گذشته به حدود 2.5 میلیارد دلار رسیده بود و هر دو طرف در تلاش برای افزایش این حجم هستند که نقش مهمی در فرار از حملات دارد. از ایران تحریم ها، رشد قابل توجهی در سال آینده خواهد داشت.
تبادلات و تعاملات فرهنگی و اجتماعی.
توسعه روابط همه جانبه فرهنگی و اجتماعی و تقویت دیپلماسی مرزی یکی دیگر از محورهای بسیار مهم در روابط حسنه ایران و اقلیم کردستان است و طرفین بر تقویت آن تاکید دارند. روابط و تعاملات فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و حکومت اقلیم کردستان عراق همواره مبنای سایر سطوح بوده است. روابطی که هرگز برای دشمنان دو ملت ایران و عراق خوشایند نبوده و تلاش دشمنان از جمله آمریکا و اسرائیل این است که با استفاده از رسانه ها به روابط ایران و عراق، تهران و اربیل حمله کنند. استراتژی کثیفی که هوشیاری مقامات جمهوری اسلامی و تلاش مسئولان در عراق و منطقه در سال های اخیر آن را خنثی کرده است.
حمایت تهران از اربیل
جمهوری اسلامی ایران با وجود اینکه جایگاه ویژه ای در کل منطقه و کشور عراق دارد، هرگز در امور داخلی خود دخالت نکرده است. اما همچون لحظات تاریخی ایران اسلامی به یاری دوستان خود در عراق و دیگر کشورها می شتابد. او در جنگ با صدام دیکتاتور عراق و در تلاش برای ایجاد اقلیم کردستان کمک زیادی به کردهای این کشور کرد و این موضوع بارها در جنگ با داعش تکرار شد.
هر زمان که اقلیم کردستان در بحران های سیاسی از ایران کمک گرفته است، تهران بدون هیچ تعهدی برای حل بحران ها و تنش ها بین احزاب کردی و جریان های سیاسی شیعه و سنی عراق، برای حمایت از اربیل حاضر شده است. موضوعی که شاید در شرایط بسیار متشنج کنونی اقلیم کردستان و اختلاف اربیل و بغداد بر سر موضوع صادرات نفت، به تعویق افتادن انتخابات پارلمان کردستان و تعلیق انتخابات در اقلیم کردستان رنگ دیگری به سفر بارزانی بدهد. منطقه. سهم بودجه بغداد