بازار؛ گروه استان ها: بر اساس آمارهای رسمی، ایران رتبه اول تولید ضایعات کشاورزی در جهان را دارد که به دلیل کمبود منابع و خشکسالی های حاکم، موضوع بهره وری در این حوزه از اهمیت بالایی برخوردار است.
نگاهی اجمالی به عرصه کشاورزی از کاشت تا برداشت نشان می دهد که با وجود مشکلاتی که بر سر راه کشاورزان برای تولید محصولات کشاورزی وجود دارد، متاسفانه نه بهره وری کافی برای برداشت منابع آبی وجود دارد و نه کارایی قابل قبولی در محصول برداشت شده و بنابراین بسیاری از منابع این آب و خاک به دلیل کشاورزی سنتی و ناآگاهی آسیب دیده است.
برای بررسی و تحلیل مشکلات ناشی از کشاورزی سنتی با غلامرضا قنبری رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی گفت وگو کرده ایم.
* بسیاری از صنایع تبدیلی در حوزه کشاورزی با کمترین ظرفیت کار می کنند. چرا با کمبود مواد اولیه مواجه هستیم؟
متاسفانه مجوز واحدهای صنعتی در حوزه کشاورزی و دامداری به صورت بی رویه صادر شده است. به عنوان مثال در تولید رب گوجه فرنگی بیش از یک میلیون تن ظرفیت مازاد به کارخانه ها اعطا شده و یا بیش از 700 هزار تن ظرفیت مازاد به کارخانه های خوراک دام در استان پروانه صادر شده است که در تامین مواد اولیه با مشکل مواجه است. . برای این کارخانه ها علاوه بر این، حدود یک میلیون تن ظرفیت مازاد کارخانه های چغندر در استان داریم، بنابراین طبیعی است که بسیاری از این واحدهای تولیدی با ظرفیت کمتری فعالیت کنند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی: متأسفانه امروز موجی در کشور به وجود آمده که دولت باید محصولات را خریداری کند، به طوری که در خراسان رضوی پارسال باغداران آلو، زعفران و حتی کشمش تقاضای خرید آلو کردند، اما دولت ظرفیت بیشتری برای خرید همه محصولات کشاورزی دارد به جز. برخی محصولات استراتژیک باغ ندارد.
* چرا در هر فصل با مشکلی به نام فروش محصولات کشاورزی مواجه هستیم؟
متأسفانه امروز موجی در کشور به وجود آمده که دولت باید محصولات را خریداری کند، به طوری که در خراسان رضوی پارسال باغداران آلو، زعفران و حتی کشمش تقاضای خرید آلو کردند، اما دولت ظرفیت بیشتری برای خرید همه محصولات کشاورزی دارد به جز. برخی محصولات استراتژیک باغ ندارد.
قدرت خرید دولت در جامعه 5 تا 7 درصد است و مابقی باید توسط بخش خصوصی تامین و مدیریت شود. یکی از دلایل اصلی درخواست کشاورزان و تولیدکنندگان برای خرید محصولات این است که قیمت نهایی محصولات در مزرعه افزایش یافته و متناسب با قیمت خرید در بازار نیست، در بازار مردم قدرت خرید در بازار را ندارند. قیمت بالایی دارد، بنابراین فکر می کنم یارانه ها راه درستی برای حمایت نکردن از کشاورزان است.
* راه درست کدام است؟
به نظر من مشکل اصلی فعلی محصولات کشاورزی ایران در بازار جهانی قیمت تمام شده و کیفیت آن است و باید علاوه بر کاهش قیمت تمام شده، کیفیت محصولات نیز افزایش یابد.
اگر قیمت مواد اولیه بر اساس ارز افزایش یابد قطعا صنعت کشاورزی آینده خوبی نخواهد داشت. مهم ترین مسئله این است که امروز باید بر فعالیت های دانش بنیان و ارتقای بهره وری تولید تکیه کنیم.
در صورت افزایش راندمان تولید، هزینه نهاده ها و مواد اولیه کاهش می یابد و این امر باعث کاهش قیمت محصولات کشاورزی می شود و در چالش ها و تنش های اقتصادی کشور، پایداری تولیدکنندگان افزایش می یابد.
قنبری، رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی: با توجه به گرانی تولید در کشور، شرایط رقابت در بازارهای جهانی برای ما سخت شده است، بنابراین باید به سمت ارتقای کیفیت محصولات حرکت کنیم. سلامتی. و استانداردسازی برای کاهش قیمت تمام شده محصولات و افزایش امکان رقابت در بازار جهانی برای محصولات استان خواهد بود.
با توجه به هزینه های بالای تولید در کشور، رقابت در بازارهای جهانی برای ما سخت است، بنابراین باید به سمت ارتقای کیفیت محصولات، سلامت و استانداردسازی آنها برویم تا قیمت تمام شده محصولات و امکان رقابت کاهش یابد. بازار جهانی محصولات تولیدی استان افزایش خواهد یافت.
* آیا با افزایش راندمان تولید می توان کمبود آب را حل کرد؟
خراسان رضوی در سال های اخیر کمترین بارندگی را در کشور داشته است، بنابراین اگر بخواهیم به روال فعلی کشاورزی ادامه دهیم، آب کافی برای پوشش سطح زیرکشت استان وجود نخواهد داشت به طوری که شاهد کاشت کاشت بوده ایم. پیش از این 500 هزار هکتار گندم کشت می شد در حالی که در خراسان رضوی بودومی این رقم امروز به 120 هزار هکتار رسیده است.
از سوی دیگر علاوه بر کاهش سطح زیر کشت در کشور، نیاز کشور نیز افزایش یافته است، بنابراین به دلیل محدودیت های آبی و خاکی، افزایش سطح زیر کشت برای ما مشکل خواهد بود. با توجه به کاهش بارندگی، تنها راه حل این مشکل افزایش راندمان تولید است.
اگر بتوانیم کمیت تولید را افزایش دهیم، هزینه تولید محصول نیز کاهش مییابد، از این نظر باید یک برنامهریزی منسجم و کارآمد یعنی برنامهای تحولآفرین در این زمینه طراحی و تعریف شود. اکوسیستم بخش کشاورزی کشور توسط استان خراسان رضوی ارائه شده است.
* به نظر شما با اجرای طرح تحول مشکلات حوزه کشاورزی برطرف می شود؟
هدف ما از اجرای این برنامه انتقال شبکه شناسایی و تبیین شده به کشاورزان در سطح استان است تا بتوانند با توجه به راهکارهایی که به آنها داده شده، تولید محصولات را افزایش دهند. مثلاً برداشت گندم ما تا پایان سال از سه و نیم تن به شش تن می رسد.
این اولین مدل در زمینه افزایش راندمان تولید در کشور است و برنامه افزایش ضریب تولید را بهبود می بخشد.
به نظر من، مشکلات اصلی بخش کشاورزی افزایش بهره وری، افزایش راندمان تولید است. همچنین بهبود و افزایش ضریب مکانیزاسیون، ضریب حجم و ظرفیت، کاهش ضایعات، بهره وری آب، محصول سالم، صادرات و قیمت نهایی مهم است و بخش کشاورزی باید برای این موارد برنامه ریزی کند.
به همین منظور استان خراسان رضوی برای تمامی این موارد اکوسیستمی طراحی کرده و برنامه های متعددی دارد.
هدف ما این است که بتوانیم اولین اکوسیستم بخش کشاورزی استان خراسان رضوی را در کشور ارائه کنیم و در حال حاضر برخی از بخش های این اکوسیستم توضیح داده شده است.
* مزیت های خراسان رضوی در حوزه کشاورزی چیست؟
از جمله محصولات مزیت دار استان می توان به زعفران، پسته، زیره، لبنیات، گوشت قرمز و جو اشاره کرد که جراسان رضوی رتبه های اول تا چهارم را در تولید این محصولات در کشور به خود اختصاص داده است.
خراسان رضوی به عنوان یکی از استان های مولد، نقش اساسی در تامین امنیت غذایی کشور ایفا می کند و بسیاری از محصولات تولیدی نه تنها با سرانه مصرف مردم همخوانی دارد، بلکه در بسیاری از این محصولات ما همچنین با مازاد تولید مواجه است و این محصولات مازاد به سرتاسر ایران می رسد و به کشورهای دیگر صادر می شود.
محصولات تولید شده در خراسان رضوی نقش مهمی در تنظیم بازار محصولات کشاورزی و بازار مصرف مواد غذایی کشور ایفا می کند به گونه ای که در صورت کاهش یا افزایش قیمت کالاها در خراسان رضوی، این تغییرات بازار کشور را تحت تاثیر قرار می دهد. به همین ترتیب تناسب، قسمت.
قنبری: در خراسان رضوی بیش از 11 میلیون هکتار منابع و اراضی مناسب کشاورزی وجود دارد که تنها 765 هزار هکتار از این اراضی زیر کشت می رود و این در حالی است که آن سطح قابل تبدیل به کار و ثروت برای کشور است. قادر به تامین غذای کل کشور خواهد بود
به عنوان مثال امروز در خراسان رضوی بین 25 تا 30 هزار تن گوشت قرمز بالاتر از ظرفیت اسمی تولید داریم که به اقصی نقاط ایران صادر می شود و همچنین حدود 35 هزار تن گوشت مرغ و 50 هزار تن تخم مرغ بیش از حد اسمی است. ظرفیت تولید استان، مشخص است که این میزان به سایر استان های کشور نیز صادر می شود.
در خراسان رضوی بیش از 11 میلیون هکتار منابع و اراضی مناسب کشاورزی وجود دارد که تنها 765 هزار هکتار از این اراضی زیر کشت می رود و این در حالی است که چنین مساحتی قابل تبدیل به کار و ثروت برای کشور است. فقط رضوی است که می تواند غذای کل کشور را تامین کند.
*با توجه به این موضوع خراسان رضوی باید رکورددار کشور باشد؟
توانمندی ها و استعدادهای کشاورزی استان با رکوردهای جهانی در تولید محصولات کشاورزی تناسبی ندارد، حتی میانگین تولید خراسان رضوی در محصولات کشاورزی با رکوردهای ملی فاصله زیادی دارد، هرچند تولیدکنندگان این استان کار خود را افزایش دادند. کارایی در بسیاری از محصولات
به عنوان مثال میانگین برداشت گندم در استان 3.5 تن در هکتار است اما رکوردها حتی در استان به 14 تن در هکتار می رسد. همچنین ضریب تبدیل برای دام سبک حدود 10 تا 12 کیلوگرم است یعنی برای یک کیلوگرم گوشت بین 10 تا 12 کیلوگرم علوفه مصرف می شود در حالی که در استان برخی از دامداران یک کیلوگرم گوشت با شش کیلوگرم علوفه تولید می کنند. .
ایده کلی افزایش 30 درصدی راندمان تولیدی محصولات کشاورزی با طرح تحول کشاورزی است.
* چرا به کشت فراسرزمینی پایان داده نمی شود؟
ما به دنبال کشت فراسرزمینی هستیم، اما باید پذیرفت که کشاورزی در افغانستان شرایط خاص خود را دارد، اما خوشبختانه فضا برای حرکت به سمت کشت و تولید فراسرزمینی رو به بهبود است.
در آخرین ارتباطی که با متولیان این منطقه در افغانستان و کشورهای همسایه داشتیم، به دنبال ایجاد شوراهای مشترک توسعه کشاورزی بین کشورها بودیم و از این رو در این راستا افرادی از افغانستان نیز به تهران معرفی شدند و از این رو آمادگی داریم. مسئولیت برخی از مشکلات این طرح را بر عهده بگیرید.
از این رو با افغانستان در مورد منابعی مانند زمین های زراعتی که می توانند در اختیار ما قرار دهند، بحث شده است و امیدواریم تا یک ماه آینده بتوانیم در این زمینه به نتیجه برسیم.
شايد توجه شود كه اين موضوع در سطح ملي در حال رسيدگي است و خراسان رضوي مأموريتي در اين زمينه محول نشده است، اما با رويكرد استاندار اتفاقات خوبي رخ داده و در حال حاضر صادرات محصولات دامي و كشاورزي بيش از پيش افزايش يافته است. . از 30 درصد