بازار؛ گروه خودرو: وضعیت نقدینگی ایران خودرو و سایپا به دلیل اتخاذ سیاست های اشتباه قیمت گذاری در بحران است. در این صورت اگر وزارت امنیت به عنوان متولی صنعت خودرو روش قیمت گذاری را اصلاح نکند به زودی شاهد ایران خواهیم بود: تولید خودرو و سایپا متوقف می شود. اخیراً خبر فروش 120 هزار خودرو با 5 درصد زیر حاشیه بازار انتقاداتی را برانگیخته است. ظاهراً در صورت عدم اجرای این سیاست، تیراژ تولید از ایران خودرو و سایپا پاسخگوی نیاز مشتریان نخواهد بود. برای بررسی نحوه اجرای این سیاست در شرایط کنونی بازار خودرو با سعید مدنی، مشاور خودرویی وزیر سابق صمت گفتوگو کردهایم:
فروش فوری خودرو با نرخ حاشیه بازار تنها به منظور تامین نقدینگی صنعت خودرو در ماه پایانی سال است.
* اخیراً خبر فروش 120 هزار دستگاه خودرو با قیمت 5 درصد زیر حاشیه بازار را شنیدیم.
اگر این سیاست برای تمامی محصولات تولیدی و مونتاژی در کشور اجرا می شد، تفاوت قیمت خودرو از کارخانه تا بازار از بین می رفت. اگرچه سیاست فروش فوری خودرو به قیمت حاشیه بازار بی سابقه است، اما این موضوع احتمالاً به قیمت افزایش تعهدات خودروسازان تمام می شود. اتخاذ این نوع سیاست تنها با هدف تامین نقدینگی صنعت خودرو در ماه پایانی سال انجام شده است که با بررسی قیمت محصولات ایران خودرو و سایپا مشاهده می شود که این نوع فروش می تواند باعث کاهش قیمت محصولات جدید شود. برخی از این شرکت ها ماشین های موجود در بازار
* با توجه به شرایط فعلی بازار خودروی کشور، گفته می شود این سیاست فروش ممکن است موج جدیدی از گرانی ها را آغاز کند. اگر خودروسازان وام دریافت می کنند، بهتر نیست نقدینگی آن ها تامین شود؟
بازپرداخت وام به خودروسازان به تصمیم دولت بستگی دارد. صورت های مالی خودروسازان اصلی نشان می دهد که آنها علاوه بر زیان انباشته، بدهی بانکی قابل توجهی بیش از سرمایه خود دارند. سیاست انقباضی نیز در بانک ها وجود دارد: اعطای وام مشکلات خودروسازان را حل نمی کند، بلکه آنها را بیش از پیش خفه می کند. تولیدکنندگان قطعات یدکی در شرایط نامساعدی به سر می برند و این وضعیت احتمالاً بر روند تولید خودرو تأثیر منفی خواهد گذاشت.
* قبلاً به تامین نقدینگی ایران خودرو و ساپیا تا پایان سال اشاره کردید. آیا این روش فروش برای تمامی مدل های خودروسازان مذکور انجام می شود؟
در صورتی که فروش 120 هزار خودرو به صورت نقدی انجام شود، این امر تضمین کننده نقدینگی خودروسازان و قطعات یدکی خودروسازان در آخرین ماه سال جاری خواهد بود، احتمالاً در مدل های محدود این اتفاق می افتد.
* چندی پیش شورای رقابت مدعی شد که قیمت ها را به وزارت حریم واگذار می کند، این موضوع چه تاثیری بر روند تولید خودروسازان خواهد داشت؟
واگذاری قیمت ها به وزارت حراست می تواند زیان شرکت های بزرگ خودروسازی را کاهش دهد به شرط آنکه سیاست قیمت گذاری صحیحی اتخاذ شود. ابزار وزارت حریم خصوصی برای تعیین قیمت، سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان است. به روز رسانی قیمت خودرو ممکن است باعث افزایش نقدینگی خودروسازان و نگرانی قطعه سازان شود، هرچند نباید انتظار بهبود وضعیت نقدینگی خودروسازان را داشت، اما باید توجه داشت که درآمدهای ایران خودرو و سایپا صرف خواهد شد. برای پرداخت بدهی های بانکی و مطالبات قطعه سازان.
در بازارهای جهانی خودروسازان 90 درصد قیمت محصولات را به صورت اقساطی پرداخت می کنند تا مشتریان تمایل به خرید داشته باشند.
* با توجه به اینکه قدرت خرید مشتریان در بازار کاهش یافته است، وزارت حراست برای افزایش فروش خودروسازان چه اقداماتی باید انجام دهد؟
هیچ خودروسازی در دنیا قیمت و تولید را کاهش نمی دهد. در شرایط فعلی صنعت خودرو، لازم است بخش خصوصی با توافق با وزارت حراست و بانک ها، فروش اجاره ای را برای مشتریان ایجاد کند. در دنیا خودرو به صورت اقساطی به فروش می رسد و 15 درصد از 100 میلیون خودروی تولید شده در دنیا مازاد است. در بازارهای جهانی خودروسازان 90 درصد قیمت محصولات را به صورت اقساطی پرداخت می کنند تا مشتریان تمایل به خرید داشته باشند.