مریم اسدی ایسوند; بازار: کشاورزان دزفولی همواره برای تولید موفق صیفی جات با موانع زیادی روبرو بوده و از مشکلات زیادی رنج می برند. جدای از اختلالات بازار، نبود مدیر صادرات، کشت بی رویه محصولات که همواره زیان دهی به کشاورزان دزفولی را به همراه داشته است، بذر فلفل دلمه ای تقلبی و آزمایشی نیز از جمله مشکلاتی است که در برداشت پاییزه امسال گریبان ده ها کشاورز را گرفته است. .
کاشت محصولات تابستانی مانند گذشته سودآور نیست
اگر در کشاورزی کار نکنم باید چه کار کنم؟ من تحصیلات زیادی ندارم و حرفه دیگری بلد نیستم. از طرفی کشاورزی شغل من است و زندگی ای است که دوستش دارم، هرچند می دانم که این شغل مثل قبل برایم سودآور نیست، اما چاره چیست؟ اجاره زمین نیز مشکلات خاص خود را دارد. راستش هیچ وقت فکر نمی کردم روزی کشاورزی به خصوص صیفی کاری با چنین چالشی مواجه شود. حالا همه مشکلات یک طرف است، بذرهای تقلبی بازار طرف دیگر و با قیمت های نجومی خریداری می شوند.
این متن بخشی از صحبتهای یکی از دهها کشاورز دزفولی است که محصول فلفل دلمهایاش به دانههای تقلبی تبدیل شده و پس از هزینههای زیاد و سایر ظلمهای بازار، مجبور میشود محصول خود را به قیمت ارزانتری بفروشد. قیمت نسبت به قیمت واقعی او یکی از صدها کشاورز است که برای تولید محصولات زراعی سخت کار می کنند، اما وقتی برداشت می کنند چیزی جز ناامیدی نصیبشان نمی شود.
او میگوید: سالها پیش، اگر یک هکتار صیفی جات مانند پیاز، کاهو یا فلفل دلمهای کاشتیم. قبلاً یک سال تمام درآمد حاصل می شد، اما چندین سال است که کشت و فروش صیفی جات حتی بخشی از هزینه های تولید را پوشش نمی دهد.
رحمانی یکی دیگر از کشاورزان دزفولی که ناآگاهانه از بذر تقلبی در کشت فلفل دلمه ای استفاده می کرد در گفتگو با خبرنگار بازار گفت: این بذرها باعث کاهش کیفیت محصول و ضرر کشاورزان شده است زیرا ظاهر محصول با آنچه ما انتظار داشتیم متفاوت است، تعداد زیادی دارد، به علاوه نرخ فروش آن پایین است و هزینه های صرف شده برای محصول مورد انتظار بیشتر بوده است.
وی با بیان اینکه نیمی از هزینه های فروش بادمجان جبران نشده است، ادامه می دهد: به نظر می رسد مسئولان ما در ایران به دو گروه توجهی ندارند، یکی کارگران و دیگری کشاورزانی که همیشه در حال کار هستند. زمین های کشاورزی چون قیم ظاهری وجود ندارد و صدای ما به جایی نمی رسد.
کشاورز دزفولی: کشت سبزی و صیفی حمایتی نمی شود، البته حذف یارانه کود و افزایش قابل توجه قیمت آن نیز فشار اقتصادی زیادی به کشاورزان وارد می کند.
وی با اشاره به اینکه در صورت رفع موانع صادراتی، وضعیت سبزی و صیفی جات تا حدودی مساعد می شود، تصریح می کند: کشت سبزی و صیفی با وجود حذف یارانه کود و افزایش قابل توجه حمایتی نمی شود. در قیمت آنها، که نشان دهنده فشار اقتصادی زیادی برای کشاورزان است.
وی از بیکاری و مشکلات اقتصادی به عنوان عامل گرایش مردم به بخش کشاورزی یاد کرد و افزود: در نتیجه همه اینها باید شاهد کشت بی رویه محصولات و خسارت به بخش کشاورزی باشیم.
صدها هکتار فلفل دلمه ای قربانی بذرهای تقلبی شدند
ایرج پیرسرند عضو اتاق اصناف کشاورزی دزفول در گفتگو با خبرنگار بازار می گوید: کشاورزان ما سال هاست که از توان و سرمایه شخصی خود استفاده می کنند تا بتوانند محصولی تولید کنند و نیاز بازار را تامین کنند. اما متاسفانه در ازای آن هیچ حمایتی دریافت نمی کنند.
وی با اشاره به اینکه جهاد کشاورزی هیچ مدیر صادراتی ندارد ادامه می دهد: بسیاری از کشاورزان زمین را برای کشت و تولید و همچنین با قیمت بالا اجاره می دهند و قیمت نهاده های کشاورزی به ویژه بذر بسیار گران است زیرا خرید هر کیلو بذر در انواع مختلف بین 25 تا 40 میلیون تومان برای کشاورزان هزینه دارد.
به گفته پیرسرند، در اکثر مواقع تهیه بذر برای صیفی کاران مشکل ساز است، زیرا واردات بذر توسط شرکت هایی انجام می شود که به هر شکلی که بخواهند وارد و توزیع می کنند و هیچ نظارتی وجود ندارد.
پیرسرند: تولید هر هکتار فلفل حداقل 130 میلیون تومان هزینه دارد. با وجود این، بسیاری از کشاورزان به امید به دست آوردن محصولی باکیفیت در پاییز امسال فریب بذرهای تقلبی را خوردند و متحمل خسارت زیادی شدند.
یکی از اعضای اتاق اصناف کشاورزی دزفول می گوید: تولید هر هکتار فلفل حداقل 130 میلیون تومان هزینه دارد. با وجود این بسیاری از کشاورزان در برداشت پاییزه امسال به امید برداشت خوب فریب بذرهای تقلبی را خوردند و متحمل خسارت زیادی شدند.
به گزارش پیرسرند، حدود هزار و 400 هکتار فلفل دلمه ای بی کیفیت تولید شد که نه کشاورزان انتظار آن را داشتند و نه جایی در بازار داشتند که همه اینها به دلیل نفوذ بذرهای کاذب در بازار و استفاده بی رویه کشاورزان از آن بود. در نتیجه زحمات کشاورزان بیهوده بوده و جبران خسارت احتمالی نیز نیازمند تلاش و پیگیری فراوان است.
تولید بدون نگرانی به اقدامات دولت بستگی دارد
در سال گذشته و سال های گذشته شاهد بودیم که برخی از ارقام صیفی دزفول به دلیل قربانی شدن بذرهای تقلبی و قاچاق و یا به دلیل کشت بی رویه، به جای عرضه در بازار به خوراک دام تبدیل شد. . هزینه های برداشت و حمل و نقل برای کشاورزان سودآور نبود.
به این نکته نیز باید توجه داشت: زمانی که بذر اصلی مورد نظر کشاورزان به مقدار کافی موجود نباشد، بذر تقلبی در بازار جولان به فروش می رسد که در این صورت لازم است جهاد کشاورزی و سایر سازمان ها و نهادهای ذیربط اقدام کنند: تقویت نظارت بر فروش بذر و آشنایی کشاورزان با بذرهای تقلبی و قاچاق.
به این نکته نیز باید توجه داشت: زمانی که بذر اصلی مورد نظر کشاورزان به مقدار کافی موجود نباشد، بذر تقلبی در بازار جولان به فروش می رسد که در این صورت لازم است جهاد کشاورزی و سایر سازمان ها و نهادهای ذیربط اقدام کنند. ، نظارت خود را بر فروش بذر افزایش دهند و کشاورزان را با بذرهای تقلبی و قاچاق آشنا کنند.
در هر صورت نمی توان عدم حمایت دولت را در صدمه زدن به کشاورزان بی تقصیر دانست، زیرا بخش دولتی نه تنها هیچ حمایتی از کشاورزان در زمینه تولید سبزی و صیفی نمی کند، بلکه در زمان برداشت با مشکلات مختلفی مواجه است. و محصول را بفروشید.
از سوی دیگر، اگر قیمت خرید محصولات پرمصرف مانند گندم، چغندر، ذرت و دانه های روغنی به حد مطلوب برسد، صیفی جات ضرر چندانی نخواهد داشت، زیرا تا زمانی که نرخ فروش محصولات اساسی به حد مطلوب نرسد، ما کشاورزان سبزیجات بیشتری تولید خواهند کرد و تابستان ها تشویق می شوند.