بهناز صفری; بازار: مدرن ترین تجهیزات معدنی دنیا به گونه ای کارآمد شده است که مناطق دارای پتانسیل معدنی با دقت بسیار بالا و در مدت زمان کوتاه شناسایی شده و دسترسی به رگه های اصلی و توده های معدنی حاصل می شود. این در حالی است که بسیاری از معدن کاران بخش خصوصی به دلیل تحریم ها و افزایش قیمت ارز دیگر قدرت خرید تجهیزات جدید را نداشتند. بنابراین فعالان معدنی چاره ای جز استفاده از دستگاه های استهلاک برای ادامه فعالیت نداشتند.
اما تفاوت دستگاه های قدیمی با دستگاه های جدید این است که در تجهیزات به روز و پیشرفته میزان ضایعاتی که از مواد معدنی به دست می آید بسیار بیشتر است. یعنی حجم کمتری از مواد معدنی ضایعات محسوب می شود و مقدار مواد معدنی به دست آمده بیشتر است. در واقع خلوص مواد معدنی با این دستگاه ها بسیار بیشتر است.
موضوع دیگر سرعت کار و روند کار است که بسیار مهم است. در واقع هرچه دستگاهها پیشرفتهتر باشند، کار سریعتر و دقیقتر انجام میشود، بنابراین صرفهجویی در هزینه و زمان کمتری خواهد داشت که همه این موارد در فعالیتهای معدنی ضروری است.
اما با وجود تمام محاسن تجهیزات جدید، متاسفانه به نظر می رسد مسئولان استفاده از آن را در اولویت قرار نداده اند و هیچ تلاشی برای واردات این تجهیزات حیاتی صورت نگرفته است. در حالی که کارشناسان حوزه معدن معتقدند ورود تجهیزات جدید معدن می تواند تحول بزرگی در این صنعت عظیم ایجاد کند.
خلوص بیشتر مواد معدنی با فناوری های جدید
محمدامین جعفری کارشناس ارشد اکتشافات معدنی درباره کمبود فناوری در بخش اکتشاف معدنی بازار وی بیان کرد: با وجود اینکه در حال حاضر کارشناسان خوبی در بخش های مختلف معدنی داریم اما متاسفانه به دلیل به روز نبودن تجهیزات و استفاده از دستگاه های قدیمی نتوانسته ایم در این زمینه موفقیت خوبی کسب کنیم.
وی در خصوص عملکرد تجهیزات در بخش اکتشاف مواد معدنی و سایر بخشهای معدنی گفت: میزان ضایعات حاصل از مواد معدنی با تجهیزات جدید بسیار بیشتر است. یعنی حجم کمتری از مواد معدنی ضایعات محسوب می شود و مقدار مواد معدنی به دست آمده بیشتر است.
وی افزود: به عبارتی در دستگاه های قدیمی و فرسوده قسمت مهمی به دلیل نبود دستگاه جدید از بین می رود و حیف است.
در دستگاه ها و تجهیزات مدرن، خلوص مواد معدنی بیشتر است و مقادیر قابل توجهی مواد معدنی به دست می آید و قسمت کمی تبدیل به زباله می شود که ارزان تر و بهتر است و مواد خالص تری به دست می آید.
مطابق با؛ اما در دستگاه ها و تجهیزات مدرن، خلوص مواد معدنی بیشتر است و مقادیر قابل توجهی مواد معدنی به دست می آید و قسمت کمی به هدر می رود که ارزانتر است و مواد بهتر و خالص تری به دست می آید.
جعفری تاکید کرد: بحث پسماند تنها یکی از موضوعات مهم در خصوص تجهیزات قدیمی است. موضوع دیگر سرعت کار و روند کار است که بسیار مهم است. در واقع هرچه دستگاهها پیشرفتهتر باشند، کار سریعتر و دقیقتر انجام میشود، بنابراین صرفهجویی در هزینه و زمان کمتری خواهد داشت که همه این موارد در فعالیتهای معدنی ضروری است.
یک کارشناس ارشد اکتشاف معدنی گفت: متأسفانه در حال حاضر در ایران در بخش اکتشاف از تجهیزات بسیار قدیمی و مستهلک شده استفاده می شود که راندمان پایینی دارد و استفاده از این تجهیزات منسوخ شده و صرفه اقتصادی ندارد. وی ادامه داد: بنابراین باید هر چه زودتر این دستگاه ها تغییر کنند و مسئولان مربوطه باید به این موضوع اهمیت بیشتری بدهند و شرایط را برای خرید تجهیزات مدرن فراهم کنند تا بتوانیم همراه با سایر کشورهای معدنی در این مسیر حرکت کنیم. دنیا. .
وی افزود: متأسفانه به دلیل تحریم ها، شرایط مالی و اقتصادی، کمبود بودجه لازم، چندین سال است که هیچ شرکت معدنی نتوانسته دستگاه جدیدی وارد کند، بنابراین به نظر می رسد فعالیت های معدنی با رکود مواجه شده است.
مشکل اصلی دیگر در اکتشاف مواد معدنی این است که ما نمی توانیم رگه های معدنی واقعی را پیدا کنیم.
وی گفت: یکی دیگر از مشکلات عمده در بخش اکتشاف معدنی این است که نمی توانیم رگه های معدنی واقعی پیدا کنیم. یعنی ما می توانیم روی مکانی که بیشترین مواد معدنی را دارد تمرکز کنیم و آن ماده معدنی را پیدا کنیم. متأسفانه گاهی به دلیل عدم دقت دستگاه ها خیلی دیر گم می شویم و رگ های اصلی را پیدا می کنیم که هم مشکلات مالی و هم زمانی را به وجود می آورد.
جعفری تاکید کرد: جاهای زیادی وجود داشته که مواد معدنی را پیدا کرده و پسماندها را از آنها جدا کرده و دفع کرده ایم، اما وقتی در مورد باطله ها تحقیق کردیم متوجه شدیم که باطله ها حاوی عناصر قابل توجهی هستند و راهبردی است که این عناصر پسماند ثانویه که به عنوان باطله محسوب می شوند از خود سنگ معدنی که جدا شده ارزش بیشتری داشته اند.
وی گفت: در صورت داشتن تجهیزات دقیق مواد معدنی با ارزش زباله محسوب نمی شود و از بین نمی رود. اما از دستگاه های بسیار بی کیفیت و اجباری استفاده می شود که همگی به بخش معدن آسیب می زند.
وی خاطرنشان کرد: بنابراین مشکل دیگری که در بخش اکتشافات معدنی و به طور کلی معادن وجود دارد این است که به راحتی نمیتوان مناطق امیدوارکننده بخش معدنی، رگهها و تودههای معدنی را شناسایی کرد یا در بخش معدنی مناطق را با موفقیت مطالعه کنیم که اینها مسائل واقعا مهم و راهبردی است و کشورهای معدنی قطعا باید در این زمینه ها پیشرفت کنند و اطلاعات خوبی در این زمینه داشته باشند.
وی بیان کرد: البته در کنار استفاده از فناوری های جدید و به روز، شناخت تکنیک های جدید نیز بسیار حائز اهمیت است. یعنی باید دانش انجام کار را داشته باشیم و بتوانیم از روش های جدید استخراج و دانش و آگاهی روز دنیا استفاده کنیم.
این کارشناس اداره اکتشافات معدنی خاطرنشان کرد: اخیرا پتانسیل های مواد معدنی بسیار بهبود یافته و برای این موارد از شبکه های عصبی و هوش مصنوعی استفاده می شود که نتایج بسیار خوبی در این زمینه به دست آورده است. در سال های اخیر مقالات بسیار خوبی در این راستا نوشته و منتشر شده است که بهتر است متخصصان و صاحب نظران حوزه معدن از آن بهره مند شوند.
وی بیان کرد: بنابراین با این روش های جدید علمی می توان انتظار داشت که به زودی بتوانیم مناطق دارای پتانسیل معدنی را شناسایی کنیم و بتوانیم رگه های معدنی را با سهولت بیشتری شناسایی کنیم. زیرا روش های جدید و هوش مصنوعی به ما کمک می کند تا در شناسایی این مناطق گم نشویم و به رگه های معدنی اصلی دسترسی پیدا کنیم. فقط باید کشور ما تا حد امکان معادن خود را به این دستگاه های جدید مجهز کند و در این زمینه ها کمبودی وجود نداشته باشد.
جعفری افزود: هر چه از تجهیزات بهتری برای اکتشاف استفاده کنیم، مواد معدنی با کیفیت بیشتری را می توانیم شناسایی و استخراج کنیم. البته تحریم ها باعث شد که نتوانیم از ابزار، ماهواره، دستگاه های حفاری و سایر تجهیزات با کیفیت دنیا استفاده کنیم. اما قطعا باید تلاش کنیم تا با راهکارهای مناسب به این تیم ها دسترسی داشته باشیم و تا حد امکان تاخیرهای این سال ها را جبران کنیم.
وی خاطرنشان کرد: ایران کشوری با ظرفیت های معدنی بسیار بالا است که دارای معادن متعددی در نقاط مختلف است. اما برای ساماندهی بخش معدن و خروج از این حوزه مهم باید از تجهیزات و ابزارهای جدید استفاده کرد تا نقاط ضعف این بخش برطرف شود.