به گزارش رکنا، مطمئناً در زندگی مواقعی پیش می آید که استرس، ترس و اضطراب بر انسان غلبه می کند; در این صورت فقط یاد خدا می تواند آرامش درونی را برای انسان به ارمغان بیاورد. به همین دلیل در آموزه های دینی برای آرامش اعصاب و روان، دعا و مناجات توصیه شده است که روش های مطمئنی برای کسب آرامش و رفع استرس و اضطراب است.
خواندن قرآن به رهایی از درد و آرامش کمک می کند. هر کس سوره جمعه را هر شب و هر روز بخواند از ترسش در امان است و هر چه او را بترساند از او دور می شود.
خواندن سوره احقاف در هر جمعه و ادامه خواندن سوره های قدر، عصر و آیات الکرسی در رفع پریشانی و اضطراب نافع است.
همچنین گفتن «استغفیر الله ربیع و اتوب علیا» و تداوم یادآوری «لا قوه و نیرویی جز بالله تعالی» برای رفع اضطراب و ناراحتی مفید است. «کتاب مفاتیح الحجت»
برای افزایش صبر و شکیبایی و ایجاد آرامش بیشتر قبل از خواب سوره مبارکه عنکبوت را بخوانید که بسیار مجرب است.
همچنین برای دفع ترس و اضطراب و دلهره می توانید آیات 45 و 46 سوره مبارکه اسراء را بخوانید که بسیار مؤثر است.
هر گاه به هر دلیلی دچار اضطراب یا نگرانی شدید، چهارده مرتبه ذکر و دعای فوق را برای رفع اضطراب با هوشیاری و حضور قلب بخوانید. همچنین این ذکر را چهارده بار در ظرف آب پاکیزه بخوانید و آن آب را بنوشید تا اضطراب شما برطرف شود و آرامش پیدا کنید.
ان شاء الله هیچ قدرت و قوتی جز به خدای متعال و بزرگ نیست.
قرآن با عبارتی کوتاه و پرمعنی امن ترین و نزدیک ترین راه را نشان می دهد و می فرماید:
کسانی که ایمان آورده و با یاد خدا دلهای خود را آرام می کنند. آگاه باشید که دلها با یاد خدا آرام می گیرد. (رعد، 28) (نمونه تفسیر، ج 10، ص 210)
میرزا احمد آشتیانی (رضی الله عنه) در کتاب حدیث احمدی آورده است که علامه طباطبایی صاحب تفسیر المیزان می فرماید:
برای آرامش دست خود را بر سینه خود بگذارید و نشسته و ایستاده آیه 28 سوره رعد را چندین بار بخوانید: «الذینین امانوا و تتمین و قولوبهوم بذکر الله الا بذکر – الله تا. تماین و قلبوم» در ایجاد آرامش بسیار مؤثر است.
برای رفع اضطراب، نگرانی، ترس و وحشت، ده مرتبه بعد از نمازهای پنجگانه این آیه خوانده شود:
«پروردگارا، پس از آنکه ما را هدایت کردی، دلهای ما را گمراه مکن. ما را از جانب خودت رحمتی عطا کن که همانا تو بخشنده ای».
امام جعفر صادق (ع) می فرماید:
تعجب می کنم کسی که از چهار چیز می ترسد چگونه به چهار کلمه پناه نمی برد:
1- تعجب می کنم کسی که ترس بر او چیره شده است، چگونه به ذکر «حسبنا الله و نعم الوکیل» پناه نمی برد (آیه 171 سوره آل عمران).
در صورتی که خداوند به ذکر مذکور عمل کند، فرمود: پس کسانی که با عزم جهاد و ترس از شیاطین بیرون آمدند، بر آنان اثر نکردند و به ذکر فوق، همراه با نعمتی از جانب خداوند، پایبند بودند. (سلامتی) و جز آن (سود در تجارت) بازگشتند و هیچ ضرری به آنها نرسید.
2- تعجب می کنم که کسی که دنیا و زیبایی های دنیا را می جوید چگونه به ذکر «ماشاالله لاحول و لاقوا الا بالله» پناه نمی برد (آیه 39 سوره کهف).
خداوند بعد از ذکر یاد شده می فرماید: مردی که از نعمت دنیوی بی بهره بود، نزد مردی رفت که نعمت داشت و گفت: اگر مرا از نظر مال و فرزند از خود کمتر می دانی، امیدوارم خداوند بهتر از تو به من عطا کند. باغ (آیه 40 سوره کهف)
3- تعجب می کنم که چگونه کسی که مورد تدبیر قرار می گیرد به ذکر «افوض امری الی الله ان الله بصیر آباد» پناه نمی برد (آیه 44 سوره غافر).
خداوند بعد از این آیه فرموده است: «سپس خداوند موسی را (در اثر ذکر یاد شده) از شر و نیرنگ فرعونیان حفظ کرد». (آیه 45 سوره غافر)
4- تعجب می کنم که غمگین چگونه به ذکر «لا اله الا انت سبحنک انی کنت من ظلمین» پناه نمی برد (آیه 87 سوره انبیه).
خداوند بعد از این ذکر فرموده است: «پس ما یونس را به خاطر ذکر یاد شده از درد نجات دادیم و مؤمنان را نیز به همین ترتیب نجات دادیم». (آیه 88 سوره انبیه)
(بحار الانوار، ج 90، 184-185)
حلبی می گوید: شخصی به امام صادق (ع) گفت وقتی تنها می شوم ترس و اندوه بر من غالب می شود و وقتی در میان مردم هستم چنین احساسی ندارم.
حضرت به او فرمود:
دست بر قلبت بگذار و بگو: بسم الله.
سپس دستت را روی قلبت بگذار و هفت بار بگو:
پناه می برم به جلال خدا پناه می برم به قدرت خدا پناه می برم به رحمت خدا پناه می برم به عظمت خدا پناه می برم به عظمت خدا پناه می برم محشور خدا، به خدا پناه می برم به رسول خدا، و به نام خدا پناه می برم از شری که از آن می ترسم و از بدی که بر خود می ترسم.
او گفت من چنین کردم و خداوند ترس را از من گرفت و به جای آن به من آرامش داد. (بحار الانوار ج 95 ص 138 )