بازار؛ گروه راه ها و خانه ها: اصرار بر قانون افزایش تولید مسکن در سال گذشته چندان به مذاق بانک ها خوش نیامد. اما با گذشت زمان و تنگ شدن دایره فشارها چه از سوی افکار عمومی و چه از سوی قانون، برخی بانک ها طوماری علیه وزارت راه و شهرسازی و بهانه های واهی برای عدم پاسخگویی تهیه کرده اند. یا احتمالا جریمه مالیاتی.
چندی پیش بانک ها در واکنش به پرداخت نشدن تسهیلات بانکی طوماری طولانی تهیه کردند و اعلام کردند که مشکل و سرعت طرح نهضت ملی مسکن به دلیل عدم تامین مالی را باید از وزارت راه و شهرسازی جویا شد. توسعه.
برخی بانک ها نبود نرم افزار و زیرساخت و سامانه TEM یا سامانه جامع اقدام ملی مسکن را یکی از دلایل عدم پرداخت تسهیلات مسکن می دانند.
برخی بانک ها نبود نرم افزار و زیرساخت و سامانه TEM یا سامانه جامع اقدام ملی مسکن را یکی از دلایل عدم پرداخت تسهیلات مسکن می دانند. بنابراین یک سال تمام بانک ها اگر هم بخواهند نتوانستند تسهیلات نهضت ملی مسکن را پرداخت کنند چون زیرساخت وجود نداشت.
آمارهای رسمی بانک مرکزی حاکی از آن است که از میان 26 بانک دولتی و خصوصی که با پرداخت تسهیلات در قانون جهش تولید مسکن موافقت کرده اند، 17 بانک طی 4 سال گذشته یک ریال در نهضت مسکن ملی پرداخت نکرده اند از زمان اجرای این قانون
حال سوال اینجاست که آیا نرم افزار و زیرساخت های سامانه جامع اقدام ملی مسکن تنها برای این 17 بانک از 26 بانک کشور آماده نبود؟ و چرا بانک های دیگر این مشکل را نداشتند؟
اما جالب اینجاست که گزارش اخیر بانک مرکزی نشان می دهد که عملکرد ایرانزمین، کارآفرین، اقتصاد نوین، گردشگری، موسسه ملل، بانک شهر، سامان، پست ایران، پاسارگاد، پارسیان، آینده، رفاه کارگران، توسعه تعاون، دی. كشاورزي، خاورميانه و سرمايه در نهضت ملي مسكن شركت ندارند.
بانکها مانند گذشته تمایلی به اجرای این بند از قانون ندارند و عملکرد آنها در خصوص قانون افزایش مسکن موید عدم تمایل به پرداخت تسهیلات در این بخش بهویژه در نهضت ملی املاک است.
آخرین آمار بانک مرکزی نشان می دهد بانک ها مانند گذشته تمایلی به اجرای این ماده قانونی ندارند و عملکرد آنها در خصوص قانون جهش املاک موید عدم تمایل به پرداخت تسهیلات در این بخش به ویژه در بخش املاک و مستغلات ملی حرکت
طی ماه های اخیر بی میلی بانک ها به نهضت ملی مسکن و پرداخت تسهیلات به دولت چهاردهم نیز کشیده شده است و با وجود اینکه وزارت راه و شهرسازی در آخرین ابلاغیه خود به معاونان خود از توقف آن خبر داده است. اعداد و ارقام و تلاش های خود را برای متقاعد کردن بانک مرکزی به نگاه مثبت به جنبش ملی املاک و مستغلات و در کل بخش املاک افزایش دهند.
بر اساس قانون جهش تولید مسکن، بانکها موظفند ۲۰ درصد تسهیلات پرداختی خود را برای ساخت مسکن پرداخت کنند و در صورت عدم اجرای این بند، بانکها موظف به پرداخت جریمه دولت خواهند بود. بر اساس این قانون، بانکها در صورت عدم رعایت این تکلیف، باید جریمه ای معادل یک پنجم سهمیه انجام نشده را به سازمان امور مالیاتی بپردازند. مبالغ این جرایم نیز به صندوق ملی مسکن واریز می شود تا در حوزه ساخت و ساز مسکن مورد استفاده قرار گیرد.
میزان جرایم بانکی به بیش از 300 میلیارد تومب رسیده است اما به گفته اسماعیلی مدیرکل صندوق ملی مسکن به دلیل عدم اقدام بانک ها مبلغی در این صندوق واریز نشده است.
اگرچه برآوردها نشان می دهد که میزان جرایم بانکی به بیش از 300 میلیارد تومان رسیده است، اما به گفته اسماعیلی، مدیرکل صندوق ملی مسکن، تاکنون مبلغی به این صندوق واریز نشده است.
اما آخرین بهانه بانک ها که تعلیق سامانه جامع اقدام ملی مسکن را یکی از دلایل عدم پرداخت تسهیلات به بخش مسکن و طرح نهضت ملی مسکن می دانند، همچنین تاکید می کنند که علیرغم سهمیه تعیین شده از سوی وزارتخانه اداره راه و شهرسازی، هیچ درخواستی در سامانه بانکی وجود ندارد، پس چگونه بانک می تواند درخواستی را که ثبت نشده است پرداخت کند؟
اما برخی دیگر از بانک ها نیز معتقدند در سال های اخیر به دلیل عدم تعادل منابع و هزینه ها از اعطای کلیه تسهیلات مالی و قراردادی از جمله وام ازدواج، وام زایمان و جهش تولید مسکن در دوره سوم محروم شده اند. .
سامانه TEM تاکنون علی رغم مکاتبات، متقاضی واجد شرایط را به این بانک ها معرفی نکرده است.
در توضیح زیر از سوی بانک ها آمده است: در خصوص سهمیه سنوات گذشته قانون جهش تولید مسکن، علیرغم مکاتبات انجام شده، سامانه TEM هیچ متقاضی واجد شرایطی را به این بانک ها ارسال نکرده است.
بانکهای متخلف قانوناً معتقدند که همانطور که در دستورالعمل تسهیلات مذکور مقرر شده است. متقاضیان استفاده از شی مورد نظر برای تولید مسکن باید از طریق سامانه وزارت راه و شهرسازی به بانک ها مراجعه کنند. با توجه به نقش موثر اعتبار سنجی و رعایت کامل سلامت اعتبار به جای اعطای اعتبار، در اجرای پروژه ها و در بازگشت منابع مصرفی بانک در این پروژه ها، نیاز به مذاکره با دستگاه های اجرایی برای انتخاب متقاضیان برنامه های کاربردی قبل از ارسال آنها به بانک ها، بدیهی است که از قبل یک نظر است. زیرا علیرغم اعلام وزارت راه و شهرسازی مبنی بر بررسی شرایط و مدارک متقاضیان قبل از ارجاع به بانک ها، بخش بزرگی از درخواست های متقاضیان مذکور دارای مشکلاتی از جمله عدم شروع به کار، عدم دریافت متقاضی است. مجوزهای ساخت، عدم مالکیت زمین در تأسیسات خود و غیره، صورت می گیرد
اکنون آن است محمدرضا اسماعیلی، مدیرکل صندوق ملی مسکن معتقد است: بانک ها می توانستند افرادی را که این کار را نمی کردند و منفعل بودند، با روش های دیگر شناسایی کنند. بانک ها به قانونی استناد کرده اند که می گوید وزارت راه و شهرسازی باید به آنها اطلاع می داد.
مدیر کل صندوق ملی مسکن: تایید می کنند؛ “هیچ شخصی برای راحتی کار وارد سیستم موضوعی (TEM) نشده است تا به آنها اطلاع دهد.” اولاً بانکها توانستند افرادی را که این کار را انجام نمیدادند شناسایی کنند و با روشهای دیگر نوعی انفعال نشان دادند.
وی در رابطه با بهانه بانک ها مبنی بر مشکل در سیستم موضوعی و عدم معرفی متقاضیان واجد شرایط به سیستم بانکی، با بیان اینکه بانک ها در صدد لغو جریمه مالیاتی با روش های قانونی هستند، تصریح کرد: مدعی هستند؛ این بانک ها به دنبال رفع جریمه مالیاتی هستند. وزارت راه و شهرسازی در این باره پاسخهای روشنی دارد: «در سامانه TEM (TEM) فردی برای اطلاعرسانی – برای تسهیل آن معرفی نشده است. اولاً، بانکها میتوانند افرادی را که این کار را انجام نمیدهند و منفعل بودهاند، از طریق روشهای دیگر شناسایی کنند. بانک ها به قانونی استناد کرده اند که می گوید وزارت راه و شهرسازی باید به آنها اطلاع می داد.
وی ادامه داد: اگر بخواهند به این قانون اتکا کنند، وزارت راه و شهرسازی اطلاعات را به بانک مسکن و بانک هایی که اعلام کرده اند از طریق سامانه TEM مایل به دریافت مشخصات هستند، ارسال کرده است، بانک های متخلف این اطلاعات را ارسال نکرده اند. این کار را انجام داده و به سیستم متصل نیستند و سیستم برقرار است و باید از داخل بانک وصل شود، وقتی بانک این کار را نمی کند، البته سیستم را نمی بیند، وزارت راه و شهرسازی. این کار را انجام داده است، اما بانک ها این کار را نمی کنند، متأسفانه همکاری صورت نگرفته است و بانک می گوید: «من دسترسی ندارم».
مدیرعامل صندوق ملی مسکن با اشاره به پیگیری های وزیر راه و شهرسازی گفت: اکثر بانک ها به سامانه متصل شده اند و امکان پرداخت تسهیلات برقرار شده اما مشکل همچنان پابرجاست. افراد سیستم حق دارند کدام بانک را انتخاب کنند، چون بانک ها همکاری های خارجی متفاوتی دارند، مردم برای حل مشکلات به بانک هایی مراجعه می کنند که همکاری بهتری دارند، در نتیجه بانکی شکایت می کند و به دلیل تخلف و عملکرد نامناسب، وام پرداخت نمی کند. . ، مردم کمتر ثبت نام می کنند، این دوباره اشتباه بانک است.
بانک های مسکن، سپه، ملی، تجارت، ملت، صادرات، صنعت و معدن و توسعه صادرات تنها بانک هایی بودند که در نهضت ملی مسکن امسال در مجموع 748 میلیون و 717 هزار ریال پرداخت کردند.
بانک های مسکن، سپه، ملی، تجارت، ملت، صادرات، توسعه صنعت و معدن و صادرات تنها بانک هایی بودند که تا 10 تیرماه سال جاری در مجموع 748.717 میلیون ریال در نهضت ملی مسکن پرداخت کردند.
عملکرد بانک مسکن در مشارکت نهضت ملی مسکن در تاریخ مورد گزارش، 629.576 میلیارد ریال، بانک سپه 12.941 میلیارد ریال، بانک ملی 34.362 میلیارد ریال، تجارت، 22.482 میلیارد ریال، ملت 46.504 میلیارد ریال، صادرات 46.504 میلیارد ریال بوده است. صنعت و معدن 750 میلیارد ریال و توسعه صادرات ایران 1520 میلیارد ریال بوده است. لازم به ذکر است که عملکرد بانک توسعه صنعت، معدن و صادرات در ماه گذشته در این بخش بدون تغییر باقی مانده است.
به نظر می رسد بهانه اخیر برخی بانک ها نوعی فرار و انفعال در مقابل قانون افزایش تولید مسکن است و با طوماری که اخیراً نوشته شده قصد دارند به وزارت راه و شهرسازی سیلی بزنند و توپ را در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار دهند. وزارتخانه پرتاب