به گزارش بازار، «علی بهادری جهرمی» عضو هیئت علمی دانشکده حقوق دانشگاه تربیت مدرس نوشت:
برخلاف انتظار، عدالت، شفافیت و نظام مند شدن پرداخت های دولت یک گام به عقب برداشت! ابطال یکی از مصوبات مترقی در خصوص تنظیم حق ماموریت های ارزی که شهید رئیسی شخصاً پیگیر آن بوده است، نگرانی هایی را ایجاد می کند.
هیأت وزیران پیرو رصد شخصی شهید رئیسی با توجه به تجربیات چندین ساله وی در خصوص خطرات متعدد سفرهای غیرمجاز مقامات دولتی و افراد تحت تکفل به خارج از کشور، در جلسه 8 دی 1402، حق مأموریت را نظام مند کرد.
به طور خلاصه، آن آیین نامه همه نهادهایی را که به نوعی از منابع عمومی بهره برداری می کنند، حتی شرکت هایی که در ظاهر غیردولتی هستند اما هزینه های آنها از اموال مردم تامین می شود، ملزم می کرد که هزینه ماموریت خود را به ریال پرداخت کنند. اخیراً فرمانی منتشر شده که کمتر از یک سال دیگر مصوبه قبلی را لغو می کند. در این مورد حرفی برای گفتن وجود دارد.
1- رعایت محدودیت پرداخت به مدیران دولتی، شفافیت در پرداختهای خزانهداری دولت، عادلانهتر کردن پرداختها، نظارت بر پرداختها، اجرای مؤثر قوانین مربوط به دستمزد و مزایا، جلوگیری از انعقاد قرارداد سازمانها با خارجیهای غیرضروری یا خرید کالاهای خارجی با کالاهای مشابه. . در داخل کشور که یکی از گلایه های همیشگی تولیدکنندگان و شرکت های دانش بنیان و پرهیز از تحریک مدیران دولتی به سفرهای غیرضروری به خارج از کشور بود. این یکی از مزایایی بود که می توان به آن آیین نامه اشاره کرد که در صورت اجرای آن می توان به این نتایج دست یافت. حالا تمام این منافعی که با لغو آن مصوبه می شد عملا از بین رفت!
2- با تصمیم جدید دولت، اعمال عملی بسیاری از قوانین و اسناد قبلی که نیاز به رعایت سقف، انصاف و شفافیت در پرداختها دارند، همچنان مبهم خواهد ماند. حق تخصیص ارز یکی از موضوعات مهمی است که نظام پرداخت عادلانه را تحت الشعاع قرار داد. لذا ابطال تصویب نامه 1402 این گونه اشکالات قانونی را به همراه خواهد داشت.
3- بدعت ناموجه ابطال حکم قبل از اجرای کامل آن، به جای اصلاح، نتایج غیرقابل دفاعی در پی خواهد داشت. نیازهای لحظه ای و تحولات جدید ممکن است مستلزم اصلاح یک قطعنامه باشد و البته اصلاح در چنین مواردی منطقی خواهد بود. اما ابطال مصوبه ای که الزامات عقلی، قانونی و عرفی آن همانطور که در بند اول ذکر شد همچنان پابرجاست، علاوه بر مشکوک بودن، عموماً می تواند به قهقرایی حاکمیت نیز منجر شود.
حال می توان این سوال را مطرح کرد که معکوس کردن پرداخت حق ماموریت به صورت ارزی و دستی که آن طور که بیش از ربع قرن پیش در تصویب نامه پیش بینی شده شفاف نیست چه سودی دارد؟
موفقیت در دستیابی به اهداف خرد و کلان به ثبات در تدوین سیاست و پرهیز از اقدامات حذفی بستگی دارد. زمانی که حمایت از این اقدامات برای برآوردن خواسته های گروهی باشد که از منابع عمومی بهره فراوان می برند و به منابع قانون گذاری و مقررات دسترسی دارند، عوارض اقدامات حذف دفعی افزایش می یابد.
حالا با مصوبه جدید که مصوبه قبلی را باطل می کند، هرکس به مدت یک هفته به خارج از کشور با احتساب معادل ریالی اروپا که بیش از 70 هزار تومان است، بین 25 تا 102 میلیون تومان به اضافه ورودی دریافت می کند! و هزینه های اقامت و سایر هزینه های مشترک! یعنی اکنون فردی که به مدت یک هفته به ماموریت خارج از کشور می رود، علاوه بر حقوق و پاداش مندرج در مصوبه، کمک هزینه ماموریتی بالاتر از سقف حقوق پایه یک کارمند دولتی نیز دریافت می کند.
به نظر می رسد که کارمندان دولتی به نمایندگی های خارجی دسترسی ندارند. اعضای کارتل های اقتصادی و شرکت های خاص و برخی از افرادی که امکان انجام ماموریت در خارج از کشور را دارند می توانند از مزایای سفر خارج از کشور بهره مند شوند.
عجیب نیست که این افراد سعی در لغو فرمانی دارند که منافع آنها را به خطر انداخته است. ابطال مصوبه ای که مصالح عمومی را طبق قانون و اخلاق بر مصالح گروهی خاص ترجیح می دهد، عجیب است!