عارف اصفهانی; بازار: شهرستان سمیرم به عنوان قطب باغبانی استان اصفهان شناخته می شود و بیش از 50 درصد باغداری این استان متعلق به این شهرستان است. هم اکنون 10 درصد سیب کشور در باغات شهرستان سمیرم تولید می شود و برداشت سیب پاییزه که از اواخر شهریور ماه در باغات اصفهان آغاز شده و تا اواسط آبان ادامه دارد، پیش بینی می شود حدود 90 درصد افزایش داشته باشد. . .
سمیرم با 8 هزار و 400 هکتار به کشت سیب، 79 درصد از کل سطح زیر کشت این محصول در استان اصفهان را در اختیار دارد تا جایی که بیش از 90 درصد باغات سیب اصفهان در شهرستان سمیرم اما در شهرستان ها قرار دارد. شهرزا دهاقان. تیران و کرون کاشان نیز باغ های سیب با مساحت کوچکتر وجود دارد.
باغات قرمز و زرد باغ قطب در استان اصفهان همواره بخشی از صادرات سیب به کشورهای حاشیه خلیج فارس را به خود اختصاص داده است و این محصول صادراتی و تولید ارز در بازارهای جهانی رشد چشمگیری داشته است. در سال های اخیر به کشورهایی مانند روسیه، کشورهای عربی، هند و مالزی رسیده است و این کشورها به دلیل نیاز به سیب های مرغوب و با ماندگاری طولانی، بزرگترین مشتریان سیب سمیرم هستند.
سیب سمیرم علاوه بر کشورهای مذکور به کشورهای اروپایی مانند آلمان، اسپانیا، فرانسه و هلند نیز صادر می شود. این کشورها با قدرت بالای تولید محصولات کشاورزی و بازار بزرگ محصولات تولیدی، بازار مهمی برای سیب سمیرم محسوب می شوند.
رشد محصول سیب سمیرم
به گفته مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان، بارندگی های خوب سال گذشته با افزایش میزان آب موجود برای باغ های سیب پس از مدت ها خشکسالی و همچنین رعایت اصول کشت همراه بود. درختان سیب، از جمله هرس و تغذیه مناسب منجر به افزایش شد. عملکرد باغات سیب امسال افزایش یافته است.
در همین رابطه احمدرضا رئیس زاده در پاسخ به سوال خبرنگار بازار مبنی بر اینکه سیب سمیرم در حال حاضر با توجه به بارندگی های خوب در چه وضعیتی قرار دارد و اینکه آیا میزان برداشت مناسب بوده است، گفت: خوشبختانه بعد از گذشت چندین سال کشاورزان سیلی می زدند. آنها، امسال سیب سرخ سمیر در شرایط خوبی است.
سمیرم قطب باغبانی کشور محسوب می شود و هر ساله درصد زیادی از تولید سیب این منطقه صادر می شود. تنها مشکل تاجرانی است که محصولات باغدار را به قیمت پایین می خرند و در بازار به قیمت بالا می فروشند.
وی افزود: در حال حاضر سمیرم قطب باغبانی کشور محسوب می شود و سالانه درصد زیادی از تولید سیب این منطقه صادر می شود و تنها مشکل تجار است که محصولات باغی را با قیمت مناسب خریداری می کنند. قیمت پایین و فروش آنها با قیمت بالاتر در بازار.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان با اشاره به اینکه هم اکنون سطح کل باغات سیب در استان اصفهان 20 هزار و 407 هکتار است که 18 هزار هکتار آن مربوط به سیب های زرد و قرمز پاییزه و مابقی ارقام بهاره و پاییزه است. گل رز وی خاطرنشان کرد: امسال 224 تن سیب برداشت شده است.
وی ادامه داد: همه اینها در حالی است که هم اکنون 18 هزار و 500 هکتار سیب ممتاز در سمیرم وجود دارد که اگر تولید آنها در مسیر درست پیش برود می تواند درآمدزایی و اشتغالزایی بالا در شهرستان سمیرم را به دنبال داشته باشد.
اما علیرغم افزایش سطح زیر کشت سیب و رشد محصولات در سال جاری، نمی توان از خسارات ناشی از سرمای اواخر بهار و همچنین گرمای هوا در تابستان امسال جلوگیری کرد. مشکلی که به گفته مدیر جهاد کشاورزی سمیرم باعث شده امسال با کاهش تولید مواجه شویم.
اما سخنان مصطفی طایی مدیر جهاد کشاورزی سمیرم دقیقا برعکس پیش بینی های مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان و ظاهرا سرمای اواخر بهار و بی سابقه تابستان امسال است. گرما پاشنه آشیل باغ سمیرم بوده است.
علاوه بر این مشکل، به گفته کشاورزان این منطقه، وجود دلالان و دلالانی که سیب را با قیمت پایین از کشاورزان و باغداران خریداری کرده و با قیمت بالا به مشتریان و افراد می فروشند، یکی دیگر از مشکلات دامنگیر سیب سمیرم است. به بی میلی باغداران دامن زده است.
سود اپل در جیب توزیع کنندگان
حسین الماسی یکی از باغداران سمیرمی است که یک دهه است به تولید سیب می پردازد. وی در گفتگو با بازار با گلایه از عدم حمایت و سرمایه گذاری در این زمینه بیان کرد: یک درخت سیب 10 سال طول می کشد تا به ثمر برسد اما خرید تاجران سیب باغی مرغوب با قیمت پایین به کشاورز آسیب می زند bang.
همه اینها در حالی است که در حال حاضر 18 هزار و 500 هکتار سیب ممتاز در سمیرم وجود دارد که اگر تولید آن در مسیر درست پیش برود، می تواند درآمدزایی و اشتغال بالایی در شهرستان سمیرم داشته باشد. اما اگر به این شهر 94 هزار نفری نگاه کنیم، به وضوح متوجه می شویم که آثار اقتصادی این تولیدات بسیار کمتر از سطح بهره وری مورد انتظار از این سرمایه تولیدی است.
کشاورزان انتظار حمایت دولت را دارند
محسن عطایی کارشناس کشاورزی در گفتگو با بازار در پاسخ به این سوال که راه حل توسعه اقتصادی کشاورزان منطقه سمیرم چیست، گفت: هزینه های تولید سیب باید زیر چتر حمایت های مردمی قرار گیرد. بخش کشاورزی و دولت و حمایت باغداران و کشاورزان. یکی از اهداف دولت ارتقای تولید ملی است.
وی افزود: کشاورزان باید سود بیشتری ببرند و از تعداد دلال ها کاسته شود و دولت بر عملکرد آنها نظارت داشته باشد. از طرفی فرآوری سیب می تواند کمک موثری برای صادرات باشد.
این کارشناس کشاورزی با تاکید بر اینکه در این راستا خلأ نظارت و بازرسی سازمان جهاد کشاورزی به وضوح مشهود است، تصریح کرد: اداره جهاد کشاورزی سمیرم به عنوان متولی بخش کشاورزی و مدافع باغداران می تواند مسئولیت قانونی بخشیدن به موضوع را بر عهده داشته باشد. تامین سیب از باغات حداقل تدابیری برای کاهش ضرر و زیان کشاورزان اتخاذ شود.
نبود سرمایه گذاری مشخص و چشم انداز برای توسعه این محصول صادراتی و همچنین نبود سیاست های صادراتی مناسب باعث صادرات این نوع سیب از شهرهای دیگر و عدم وجود صنایع تبدیلی و سیاست های صادراتی شده است. آنها همچنین باعث شده اند که باغداران مجبور به اجتناب از بخشی از محصولات خود شوند.
وی ادامه داد: به دلیل عدم هماهنگی و اتحاد بین کشاورزان، فرصتی برای دلالان ایجاد شده است که سیب را با حداقل قیمت از کشاورزان خریداری کنند. در واقع دلال ها همیشه مراقب هستند که محصول کشاورز را با قیمت پایین بخرند و به قیمت چند برابر بفروشند و در واقع بیشتر درآمد به جیب آنها می رود.
عطایی افزود: در این میان سازمان تعاون روستایی که مسئولیت خرید توافقی محصولات کشاورزان را برعهده دارد، بسیار دیر وارد خرید می شود و مشکلاتی از جمله گرانی هزینه تولید، برداشت و بسته بندی وجود دارد و تجار که هر ساله در این زمینه وجود دارند. محصولات بیشتر در بازار و گولان دهند یکی از موانع داخلی تولید سیب سمیرم است.
مشکلات سیب سمیرم به اینجا ختم نمی شود و نبود کارخانه تولید تجهیزات بسته بندی سیب از قبیل سبد، شانه و گراف در این شهرستان مشکلات دیگری را برای کشاورزان این منطقه ایجاد کرده است.
نبود سرمایهگذاری مشخص و چشماندازی برای توسعه این محصول صادراتی و همچنین نبود سیاستهای صادراتی مناسب باعث شده است که به جز سمیرم، سایر شهرها نیز صادرات سیب داشته باشند. از سوی دیگر نبود صنایع تبدیلی و سیاست های صادراتی مناسب نیز باعث شد باغداران بخشی از محصولات خود را دور بریزند.