لخته ای که در پا ایجاد می شود یا ترومبوز ورید عمقی می تواند از نقطه شروع خود دور شده و به ریه ها برسد. آمبولی ریه در نتیجه این لخته ها اغلب جدی و حتی کشنده است.
لخته شدن خون خطرناک بسیار رایج است. با این حال، آسیب پذیرترین افرادی که بیشتر از دیگران در معرض این لخته ها هستند عبارتند از:
افراد دارای اضافه وزن: کارشناسان معتقدند افراد دارای اضافه وزن باعث افزایش فشار بر روی سیاهرگ های لگن و پاها می شوند. علاوه بر این، افراد بالای 60 سال در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به ترومبوز ورید عمقی هستند. با این حال، لخته های خون می توانند در هر سنی ایجاد شوند، به خصوص اگر چندین عامل خطر وجود داشته باشد.
سیگاری ها: اثر مضر تنباکو نه تنها بر ریه ها بلکه بر رگ های خونی نیز تأثیر می گذارد. سیگار می تواند بر گردش خون و توانایی لخته شدن خون تأثیر بگذارد. خطر بیماری قلبی، بیماری عروق محیطی، حملات قلبی و سکته نیز در افراد سیگاری بیشتر است.
زنان باردار: در ماه های آخر بارداری، نوزاد می تواند به رگ های خونی داخل شکم و لگن فشار وارد کند و به طور مستقیم جریان خون را مسدود کند. این وضعیت منجر به لخته شدن خون می شود. هنوز شش ماه پس از زایمان خطر ایجاد لخته خون وجود دارد. این امر به ویژه برای مادرانی که پس از زایمان غیرفعال می مانند، صادق است.
استفاده از قرص های ضد بارداری: خطر لخته شدن خون با مصرف این قرص ها سه تا چهار برابر افزایش می یابد. قرص های ضد بارداری و هورمون درمانی جایگزین که حاوی هورمون های استروژن و پروژسترون هستند، می توانند فاکتورهای لخته شدن خون را افزایش دهند.
افراد مبتلا به عفونت یا بیماری های التهابی: اگر بیماری یا عفونت جدی دارید، باید مراقب علائم لخته شدن خون غیرطبیعی باشید. برخی از سرطان ها مانند سرطان مغز، تخمدان، پانکراس، روده بزرگ، معده، ریه و کلیه می توانند فرد را در معرض لخته شدن خون قرار دهند. لخته شدن خون قبل از خود سرطان یکی از علائم هشدار دهنده سرطان است. سایر شرایطی که خطر لخته شدن خون را افزایش می دهد، بیماری های التهابی مانند دیابت، بیماری های التهابی روده مانند بیماری کرون یا کولیت است.
افرادی که برای مدت طولانی غیرفعال هستند: حدود نیمی از علل لخته شدن خون یا آمبولی ریه در بیماران بستری یا اخیراً در بیمارستان عدم تحرک است. علاوه بر این، نشستن طولانی مدت در ماشین، اتوبوس یا هواپیما خطر لخته شدن خون را افزایش می دهد. به خصوص زمانی که به اندازه کافی مایعات نمی نوشید. در واقع، هر فعالیتی که شما را برای ساعت ها بی تحرک نگه دارد، شما را در معرض خطر لخته شدن خون قرار می دهد.
جراحی: هر دوره بی حرکتی طولانی مدت، مانند بستری شدن در بیمارستان، می تواند منجر به کاهش انقباض عضلات پا، کاهش گردش خون و افزایش خطر لخته شدن خون شود. بیماران فلج نیز در معرض خطر بالای این عارضه هستند.