یوسف آباد یکی از محله های قدیمی و اصیل تهران است که تا دوره قاجار به باغ های سرسبز و تولیت های معروف شهرت داشت.
به گزارش صبح؛ یوسف آباد یکی از محله های قدیمی و اصیل تهران است که تا دوره قاجار به باغ های سرسبز و تولیت های معروف شهرت داشت. تاریخ یوسف آباد تنها به وجود باغ های متعددی که در اختیار مستوفی الممالک بود محدود نمی شود، زیرا قسمت غربی آن پر از تپه های شیب دار بود که عملاً عبور و مرور ساکنان را غیرممکن می کرد.
خیابان نادید در غربی ترین نقطه یوسف آباد که امروزه به خیابان شهید جهان آرا معروف است تا اواسط دوره قاجار یکی از دره های خطرناک تهران محسوب می شد و به دلیل تردد گرگ ها در این منطقه، مردم آن را گرگ نامیدند. دره. جمشید رحمانی پناه یکی از قدیمی ترین ساکنان یوسف آباد درباره قدیم دره گرگی می گوید: به روایت قدیمی ها غرب یوسف آباد تا اواسط دوره قاجاریه دره خطرناکی بود اما پس از ورود. میرزا یوسف مستوفی العمالک، زمانی که میرزا یوسف مستوفی الممالک مشغول احیای باغ های یوسف آباد بود، دره گرگی پر از خاک و زباله شد و خیابان نادید در همین راستا شکل گرفت. پایان دوره قاجار و آغاز حکومت پهلوی اول.
محدوده دره گرگی از خیابان جهان آرای فعلی شروع و تا امیرآباد ادامه داشت. این منطقه جغرافیایی تا دوره پهلوی اول مملو از بیابان و تپه های شیب دار بود و معمولاً مردم از ترس برخورد با گرگ های ولگرد از این مکان عبور نمی کردند. به همین دلیل به مرور زمان نام «ندید» را به این خیابان دادند، زیرا طبق سنت قدیمی، هیچکس جرات قدم زدن در این خیابان را نداشت و مردم همدیگر را در این خیابان نمی دیدند.
رحمانی پناه میگوید: «اگر بگوییم یکی از ترسناکترین خیابانهای تهران در دوره پهلوی اول بود، اغراق نکردهایم، شاید به همین دلیل بود که در این خیابان ملکی خرید و فروش نمیشد، زمینهای خیابان نادید یا دره گرگی اینطور بود. قیمت پایینی که خریداران و فروشندگان باید از قانون عجیبی پیروی می کردند، خریداران در این خیابان سنگ پرتاب می کردند و هر جا که سنگ فرود می آمد، مرز ملک شخصی آنها تعیین می شد زمین بزرگتر.”
خرید در یکی از ترسناک ترین خیابان های تهران تا مدت ها کساد بود اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی سرنوشت این خیابان تغییر کرد. رحمانی پناه درباره تخریب خیابان ندید می گوید: پس از پیروزی انقلاب، خیابان ندید ساماندهی شد و زمین های 400 و 500 متری این خیابان متری 2 میلیون تومان خرید و فروش می شد، در حالی که قبلا مردم خرید می کردند. حدود 1 میلیون تومان برای حدود 1000 متر زمین در این خیابان خرید می کردند، پس از اجرای طرح تفصیلی تهران، زمین های خیابان نادید ارزشی صد برابر پیدا کردند و امروز جایگاه طبقه بالای جامعه است. زندگی می کند.”