به گزارش Intiter به گزارش فارس، نشست مشترک سران کشورهای عربی و اسلامی از سوی برخی تحلیلگران غربی به اتحاد ایران و عربستان برای توقف جنگ در غزه و لبنان تعبیر شده است.
سران کشورهای عربی روز دوشنبه در ریاض پایتخت عربستان دیدار و درباره تحولات مهم منطقه غرب آسیا گفتگو کردند.
این نشست امروز به طور رسمی برای بررسی جنگ غزه و لبنان در بحبوحه تشدید تنش ها در منطقه خاورمیانه و پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا آغاز شد.
پیش از آغاز جنگ غزه، عربستان آماده به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی بود، اما آغاز جنگ لبنان و غزه تب تعهد ریاض را از بین برد و اکنون عربستان و متحدانش در تلاش برای تقویت روابط با جمهوری اسلامی ایران هستند. .
ماه گذشته وزرای خارجه کشورهای عربی حوزه خلیج فارس برای اولین بار به صورت گروهی با وزیر امور خارجه ایران دیدار کردند. رئیس ستاد مشترک ارتش عربستان سعودی روز یکشنبه با همتای ایرانی خود در تهران دیدار کرد.
نیویورک تایمز این اتفاقات را نشانه بهبود روابط ایران و عربستان می داند در شرایطی که تهران به فکر انتقام از رژیم اسرائیل است.
«محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان سعودی روز دوشنبه در سخنرانی افتتاحیه خود سخنانی را بیان کرد که نشان از گرم شدن روابط تهران و ریاض دارد.
وی خطاب به حاضران در پایتخت عربستان سعودی گفت: ما از جامعه جهانی می خواهیم اسرائیل را متقاعد کنند که به حاکمیت ایران احترام بگذارد و به خاک این کشور حمله نکند.
فیصل بن فرحان وزیر خارجه عربستان نیز هفته گذشته گفت: ما رایزنی های بسیار صریح و صادقانه با ایرانی ها داریم.
به نوشته واشنگتن پست، تحلیلگران می گویند که عربستان سعودی ممکن است بخواهد از نشست ریاض برای ارسال پیامی به دولت جدید آمریکا به رهبری دونالد ترامپ استفاده کند.
حسن الحسن، کارشناس ارشد مؤسسه بین المللی مطالعات استراتژیک به این روزنامه گفت: ترامپ گفته است که وقتی به قدرت برسد، جنگ ها را متوقف خواهد کرد.
وی افزود: عربستان سعودی ممکن است سعی کند خود را به عنوان گزینه ای جذاب برای همکاری با ترامپ برای دستیابی به توافقی برای پایان دادن به جنگ معرفی کند، به ویژه زمانی که تلاش های دیپلماتیک دیگر میانجیگران منطقه مانند قطر و مصر ثمربخش نبوده است.
جنبش مقاومت اسلامی فلسطین، حماس، پیش از نشست ریاض خواستار تشکیل ائتلافی از کشورهای عربی و اسلامی برای تحت فشار قرار دادن اسرائیل و حامیان آن برای پایان دادن به جنگ در غزه و لبنان شد.
در پایان این نشست، طرف های شرکت کننده با صدور بیانیه پایانی بر محوریت موضوع فلسطین و حمایت قاطع از مردم این کشور برای دستیابی به حقوق مشروع خود تاکید کردند.
در این بیانیه با اشاره به حقوق ملت فلسطین در آزادی و تشکیل کشوری مستقل و دارای حاکمیت به پایتختی قدس شرقی، تاکید شده است که قدس پایتخت ابدی فلسطین خواهد بود.
کشورهای حاضر در این نشست بر ضرورت احقاق حقوق آوارگان فلسطینی و بازگشت به سرزمین این کشور تاکید کردند و اعلام کردند: مسئله فلسطین مانند همه مسائل عادلانه ملت هایی است که برای رهایی از اشغال تلاش می کنند. .