یک واردکننده آلات موسیقی در گفتگو با آفتاب نیوز؛
موسیقی در تمام دوران ها پناهگاهی برای اقشار مختلف اجتماعی برای بیان غم و اندوه، عواطف و گریز از زندگی روزمره ناشی از شرایط سخت حاکم بر جامعه بوده است. با این حال، با توجه به شرایط تورمی فعلی، خرید بسیاری از آلات موسیقی به یک رویا برای بسیاری از جامعه تبدیل شده است.
در برخی از ایالت های آمریکا، مراکز خدمات اجتماعی آلات موسیقی رایگان برای بازپروری مجرمان جوان ارائه می دهند. در ایران اما نسل Z به افزایش قیمت این سازها افتخار می کند و این موضوع به یکی از موضوعات ثابت در تایم لاین نوجوانان و جوانان علاقه مند به موسیقی تبدیل شده است.
به دلیل مخالفت برخی جریانات در ایران با اصل موسیقی و منفور یا حرام دانستن آن، طبیعتا دستگاه های دولتی مانند وزارت ارشاد نمی خواهند در این زمینه قدمی بردارند.
حسین شربیانی، مدیرعامل شرکت جام جم و از واردکنندگان آلات موسیقی آفتاب نیوز وی بیان کرد: تولیدکنندگان موسیقی در کشور به دلیل برخی تنگ نظری ها بارها با چالش های مختلفی مواجه شده اند. با وجود هنرمندان بسیار خوبی که در کشور داریم، متاسفانه صادرات سازهای ما بسیار ناچیز است و خریداران سازهای صادراتی ایرانی مانند تنبک و سه تار، اکثرا ایرانیان خارج از کشور هستند، زیرا سازهای شرقی و اهل کشور هستند. شرق علاقه بیشتری دارند. اما در کمال تعجب کشورمان در تولید و صادرات سازهای کوبه ای گام های بلندی برداشته و ایران با افتخار به صادرکننده سازهای کوبه ای تبدیل شده است. یکی از دلایل آن وجود متریال ساخت این ساز در کشور و تولید خودجوش آن توسط هنرمندان سازنده آن است. در حال حاضر 3 تا 4 تولید کننده درام در کشور داریم که محصولات آنها مورد پسند مصرف کنندگان خارجی و اروپایی است و نه به صورت چمدانی بلکه به صورت کانتینری صادر می شود.
وی در ادامه افزود: البته تولید و صادرات تله و تنبور نیز توسط آقای حلی که یکی از تولیدکنندگان خوب ایران است انجام شد. در سال های گذشته ویولن های دست ساز هنرمند ایرانی آقای قنبری مهر نیز تولید می شد. صادراتی جهان دارد طبل ایرانی در حال حاضر در بازار داخلی با قیمتی بین 6 تا 17 میلیون تومان به فروش می رسد. طبل هنگ به راحتی نواخته می شود و به قول معروف ساز دل است و تولید این ساز را می توان صادراتی گران قیمت برای ایران دانست.
شربیانی با اشاره به افزایش تقاضا برای آلات موسیقی در کشور گفت: سازهایی که وارد کشور می شوند بیشتر سازهای کلاسیک مانند پیانو، گیتار و ارگ یا کیبورد هستند. در بازار ملی پیانو دیجیتال بین 30 تا 200 میلیون فروخته می شود. قیمت پیانوی ایستاده آکوستیک 600 میلیون تومان است و رقم های میلیاردی معمولاً مربوط به پیانوهای واقعی و سالنی است که کاربرد و مخاطب خاصی دارند. متاسفانه دولت برای واردات آلات موسیقی تعرفه گمرکی بسیار بالایی وضع کرده است و تعرفه فعلی بین 100 تا 170 درصد است. علاوه بر این، مالیات بر ارزش افزوده اخیراً برای همه آلات موسیقی وضع شده است. با توجه به تعرفه وضع شده، بازار قاچاق آلات موسیقی نیز شکل گرفته است.
وی گفت: با توجه به کاهش قدرت خرید مردم، رونق بازار مصرف آلات موسیقی کاهش یافته است. بسیاری از نوجوانان و جوانان علاقه مند به یادگیری نواختن یک ساز هستند، اما توان مالی آن را ندارند. میانگین قیمت یک گیتار در بازار حدود 10 میلیون تومان است. تولیدکنندگان متعددی اقدام به تولید گیتار در ایران کردند اما به دلیل واردات آن. قیمت تمام شد به دلیل نیاز به تجهیزات خاص و مصالح چوبی نتوانستند کار را ادامه دهند.