به گزارش رکنا، به گفته این محققان با گسترش تغییرات آب و هوایی در سراسر جهان، تالاب ها در برخی کشورها با سرعت بیشتری در حال خشک شدن هستند. در این فهرست ایران پس از یونان 14 درصد از مساحت تالاب خود را در فاصله سال های 1388 تا 1398 از دست داده است.نتایج تحقیقات علمی در سایت اتحادیه ژئوفیزیک آمریکا “IOS” نشان می دهد که تالاب انزلی ممکن است در سال 1438 خشک شود.
به گفته این محققان، با گسترش تغییرات آب و هوایی در سراسر جهان، تالاب ها در برخی از کشورها با سرعت بیشتری در حال خشک شدن هستند. در این فهرست، ایران پس از یونان، 14 درصد از مساحت تالاب خود را در فاصله سالهای 2008 تا 2018 از دست داده است. تالاب انزلی، در شمال ایران، جایی است که 9 رودخانه بزرگ به دریای خزر میریزند. این تالاب یکی از بزرگترین تالاب های آب شیرین جهان است که حداقل 150 گونه پرنده ساکن و مهاجر را در خود جای داده است.
بر اساس آمارهای موجود، 49 گونه ماهی، بسیاری از پستانداران، دوزیستان و خزندگان نیز در این تالاب زندگی می کنند. تالاب انزلی نقش مهمی در اقتصاد محلی، ماهیگیری و کشاورزی دارد و سالانه بیش از 180000 گردشگر را به خود جذب می کند. گرما و خشکی هوا، کاهش سطح آب دریای خزر، افزایش رسوبات و افزایش تقاضای آب باعث کاهش سطح تالاب می شود.
وسعت این تالاب بین سال های 1308 تا 1367 از 258 کیلومتر مربع به 52 کیلومتر مربع کاهش یافت و حدود 80 درصد از سطح آب خود را از دست داد. نگرانی دانشمندان این است که در صورت ادامه این روند، تالاب انزلی در آینده به طور کامل از بین خواهد رفت.
کارشناسان این پژوهش با توجه به شاخصهای مختلفی از جمله تغییرات اقلیمی و یا عوامل طبیعی و انسانی، آینده تالاب انزلی را در دهههای آینده ترسیم کردند. در این تحقیق پیش بینی می شود که سطح آب دریای خزر بین 4 تا 10 متر کاهش یابد.
این مدل نشان میدهد که حتی در محافظهکارانهترین حالت، تالاب انزلی حداقل تا پایان این قرن به یک سطح آب فصلی تبدیل میشود و حتی ممکن است تا سال 2060 میلادی (1438 میلادی) به طور کامل خشک شود. تخریب این تالاب علاوه بر فاجعه زیست محیطی، بر اکولوژی و اقتصاد منطقه نیز تأثیر منفی خواهد گذاشت.
به گفته نویسندگان این تحقیق، حفظ تالاب انزلی نیازمند برنامه ریزی و اقدامات جدی در حوزه مدیریت آب و کشاورزی است تا رسوبات و آلاینده های کمتری ایجاد شود و این «جواهر اکولوژیکی ایران» همچنان به حیات خود ادامه دهد.
با امضای «کنوانسیون رامسر» در 11 بهمن 1350 در شهر رامسر، در موضوع حفاظت از طبیعت و تنوع زیستی تالاب ها با محوریت ایران به امضا رسید. در حال حاضر، این قرارداد 2412 سایت با مساحت بیش از 254000 هکتار در 171 کشور جهان را پوشش می دهد. این معاهده از کشورهای عضو میخواهد که تالابهای دارای اهمیت بینالمللی را تعیین و حفظ کنند و استفاده خردمندانه از آنها را تشویق کنند.