به گزارش بازار، عیسی زارع پور وزیر ارتباطات در حاشیه اجلاس کشورهای عضو سازمان اکو که توسط ایران برگزار می شود و در خصوص اخباری مبنی بر وجود برخی پایانه های اینترنتی استارلینک در جمع خبرنگاران حاضر شد. در کشور گفت: همانطور که قبلا در این مورد صحبت کردم، از فعالیت پلتفرم های خارجی و ارائه دهندگان اینترنت ماهواره ای در کشور استقبال می کنیم. اما این امر منوط به رعایت قوانین جمهوری اسلامی ایران است.
زارع پور گفت: وزیر عراقی نیز در این زمینه ارائه اینترنت ماهواره ای استارلینک در عراق را منوط به رعایت قوانین عراق دانست. همچنین هفته گذشته در جلسه ای که در چارچوب ITU که بالاترین نهاد تصمیم گیری در زمینه ارتباطات رادیویی در جهان است، شرکت اسپیس ایکس موظف به اخذ مجوز فعالیت در ایران شد. ما معتقدیم که این یک رویداد خوب و فرخنده برای فعالیت قانونی استارلینک در ایران است.
زارع پور در پاسخ به اینکه قرار است پایانه های استارلینک قطع شود، گفت: من وزیر اتصال هستم و به دنبال این هستم که شرایط فعالیت استارلینک در کشور را به صورت قانونی فراهم کنم. دلایل این امر را نیز ارائه خواهیم کرد. تاکید می کنم که کار من از کار انداختن نیست. کار من فعال کردن است. کسانی که در این زمینه وظیفه قانونی دارند این سوالات را دنبال می کنند.
وزیر ارتباطات در خصوص اینکه آیا اتحادیه جهانی مخابرات ITU می تواند از فعالیت بخش خصوصی در یک کشور جلوگیری کند، گفت: مایلم حقوقدانان در این زمینه با یکدیگر صحبت کنند زیرا با نظارتی که انجام داده ایم، این یک امر است. رویداد بزرگ حقوقی ITU قبلاً چندین مصوبه دارد، یکی ماده 18 و دیگری قطعنامه 23 جلسه WRC است که تأکید می کند اگر شخصی می خواهد اینترنت ماهواره ای را در کشور دیگری راه اندازی کند، باید از رگولاتور آن کشور مجوز بگیرد. ITU نیز فعالیت استارلینک در ایران را اعتبار این دو قطعنامه به رسمیت شناخته و به صراحت گفته است که باید مجوز فعالیت را از رگولاتور ایران دریافت کند.
زارع پور ادامه داد: اتحادیه جهانی مخابرات با ارسال نامه ای به رگولاتور فناوری نروژ که استارلینک در آنجا ثبت شده است تاکید کرده است که ضوابط تاییدی که ذکر کردم را به فوریت رعایت می کند. نتیجه این است که فعالیت استارلینک مشمول این تاییدیه ها است و مجوز لازم است.
زارع پور افزود: امیدوارم دستور اتحادیه جهانی مخابرات در این خصوص زمینه فعالیت قانونی شرکت های ارائه دهنده اینترنت ماهواره ای در ایران را فراهم کند. همانطور که وزیر ارتباطات عراق در حاشیه سومین اجلاس سران اکو اعلام کرد، اینترنت ماهواره ای هرگز جایگزین اینترنت پرسرعت مبتنی بر فیبر نوری نخواهد شد.
به گفته وی، چون زیرساخت های شبکه ارتباطی در این کشور ضعیف است، مجبورند از اینترنت ماهواره ای برای کارکرد شبکه زمینی خود استفاده کنند.
زارع پور تصریح کرد: سرعتی که اینترنت ماهواره ای در حال حاضر ارائه می دهد حداکثر 300 مگابیت بر ثانیه است، آن هم با تجهیزات ویژه، اما در شهرهایی که اینترنت فیبر نوری ارائه می شود، سرعت تا یک گیگابیت بر ثانیه نیز در اختیار مردم قرار می گیرد. وزارت ارتباطات به دنبال ارائه خدمات پرسرعت و با کیفیت است و به سرعت در این مسیر حرکت می کند.
وزیر ارتباطات درباره سفر رئیس جمهور به آفریقا و همکاری در حوزه فناوری اطلاعات گفت: تلاش ما بر این است که در تمام سفرهایی که رئیس جمهور به کشورهای مختلف دارند اسناد همکاری در حوزه فناوری اطلاعات داشته باشیم. اکنون در این سفر دو سند همکاری با کشورهای آفریقایی امضا خواهیم کرد. هدف این است که بتوانیم توانمندی های فناورانه و اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران را در کشورهای مختلف تامین کنیم و اگر کشوری توانمندی داشته باشد قطعا از استفاده از آن استقبال می کنیم.
زارع پور در خصوص نامه این نماینده مجلس مبنی بر بازگشت اینترنت به حالت عادی گفت: این نامه در کارگروه ویژه اقتصاد دیجیتال مورد بررسی قرار گرفت. پیشنهادهایی را به دفتر ریاست جمهوری ارائه می کنیم که یکی از آنها بررسی مصادیق محدودیت هایی است که انجام شده است. در پی این حادثه سال گذشته نزدیک به 300 سایت اعم از بازی های پرطرفدار و تعدادی سرویس دیگر به دستور رئیس جمهور و در کارگروه فیلترینگ بازبینی و بازگشایی شدند.
در خصوص مطالبات دیگری که مد نظر است نیز مکاتباتی صورت گرفته است که باید در جایگاه تخصصی خودش بررسی شود.
زارع پور درباره نشست وزرای ارتباطات کشورهای عضو اکو گفت: تجربه نشان داده است که چنین جلساتی در میان مدت جواب می دهد. به عنوان مثال ما سال گذشته سفری به روسیه داشتیم و اکنون برخی از شرکت های ایرانی که در نمایشگاه Eco Summit شرکت کرده اند، در مناقصه های روسیه برنده شده و میلیون ها دلار به این کشور صادر کرده اند. زمان می برد، اما نقطه شروع این ارائه ها است، البته شرکت های ما تا به حال چنین تجربه ای نداشته اند و این جلسات یاد می گیرند و بهبود می یابند تا بتوانند در جلسات بزرگ بین المللی ظاهر شوند.
وی افزود: در همه کشورهایی که توسعه فیبر نوری صورت گرفته، این روند 5 تا 6 سال طول کشیده است، به ویژه در کشورهایی مانند عراق که گستردگی زیادی دارد. این در حالی است که طبق برنامه تا پایان دولت 80 درصد خانه های ایران تحت پوشش فیبر نوری قرار می گیرد. این کار سختی است اما نتایج آن را در شهرهایی که کار شروع شده است می توانیم ببینیم. با این سرعت بسیار امیدواریم به قولی که در پایان دولت سیزدهم دادیم عمل کنیم. پس از پایان کار توسعه فیبر نوری در کشور، ما آماده کمک به شما در توسعه فیبر نوری در عراق هستیم.