به گزارش بازار، هادی طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان در نود و ششمین گزارش از سلسله گزارش های خود به مردم در کانال شخصی خود در «باله» در خصوص طرح «سامانه بازار زمین، مسکن و اجاره» توضیحاتی ارائه کرد که متن آن به شرح زیر است:
طرح «تنظیم بازار زمین، مسکن و اجاره» با هدف رفع برخی از مشکلات جاری بازار مسکن، زمین و اجاره و تنظیم قیمت در این بازارها به تصویب شورای اسلامی شهر رسید و برای بررسی از نظر انطباق با شرع و قانون اساسی به شورای نگهبان ارسال شد که پس از بررسی در جلسات متعدد، این شورا دارای ابهامات و ایراداتی بود.
یکی از مهمترین ایرادات شورای نگهبان، ایراد ماده (4) این طرح است. بر اساس این مقاله، بسیاری از دستگاه ها برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات افراد از جمله هویت، محل سکونت، ملک، اطلاعات تراکنش ها، اطلاعات مبتنی بر مکان سیم کارت و غیره ملزم هستند. هیئت نظارت به منظور حفظ و صیانت از حقوق و حریم خصوصی اعضای شرکت، این حکم را مغایر اصل 22 قانون اساسی دانست چرا که موظف به رعایت حریم خصوصی و محرمانه بودن اطلاعات مذکور نیست. همچنین در همین راستا شورای نگهبان «اطلاعات هویتی» و «اطلاعات مبتنی بر مکان سیم کارت» را ابهام دانست تا مجلس با تشریح حدود و حدود این اطلاعات از تجاوز به حریم خصوصی افراد جلوگیری کند.
شورای نظارت نیز ماده (8) این طرح را تصویب کرد که تعیین سقف یا میزان افزایش سالانه اجاره بها در کشور به این معنا که حقوق مالکیت مردم را محدود می کند، تنها در صورت وجود پرونده مهم و لازم الاجرا به شورای عالی مسکن واگذار شد. بنابراین با توجه به وضعیت آشفته مسکن و اجاره در کشور، شورای نظارت در بیانیه خود خاطرنشان کرده است که مجلس باید تصریح کند که این حکم لازم الاجرا و مشروط به وجود تسهیلات مذکور است، بنابراین در صورت انقضای تسهیلات در گذر زمان و حاکم شدن شرایط عادی، بر این اساس این حکم لغو می شود. در واقع می توان گفت که شورای نگهبان در نظر شرعی خود در خصوص این ماده، با توجه به وضعیت بازار مسکن، اصل این حکم را در شرایط فعلی می پذیرد، اما از سوی دیگر نیز متذکر می شود که چنین حکمی مختص زمانی است که چاره ای مهم و لازم الاجرا وجود داشته باشد و در شرایط عادی و غیرضروری، ادامه آن خلاف شرع باشد.
لازم به ذکر است که شورای نگهبان در موارد مشابه دیگر نیز بر همین اساس اظهار نظر کرده است. به عنوان مثال، این شورا در بررسی «طرح دو فوریتی اصلاح ماده (54) قانون مالیاتهای مستقیم»، با تصریح به اینکه مفاد طرح مذکور مبتنی بر «ضرورت» است، تصریح کرده است که موقتی بودن مفاد آن باید به نحوی مشخص شود، در غیر این صورت خلاف شرع خواهد بود. پس از آن با اصلاح مجلس و رفع ایرادات آن، طرح مذکور با تصویب شورای نگهبان به قانون تبدیل شد.
قانونگذار در همین ماده (8) یکی از ضمانتهای انطباق را رعایت نرخ اعلامی شورای عالی مسکن جریمه نقدی دانست و مقرر کرد این جریمه بهطور خودکار توسط بانک مرکزی از حساب متخلفان کسر و برداشت میشود. همچنین در این مورد، هیئت نظارت برای جلوگیری از تضییع حقوق افراد، این جمله را مبهم دانست که آیا صرف داشتن حساب بانکی برای وصول جریمه شخص کافی است یا اینکه مالکیت آن وجوه نیز باید بررسی شود؟
در ماده 13 این مصوبه نرخ عوارض بالای زمین های بایر تعیین شده است تا صاحبان آن بتوانند این زمین ها را بسازند یا بفروشند. همچنین تاخیر در پرداخت عوارض مشمول جریمه سالانه می باشد. شورای نگهبان به نظر ایشان اراضی مستثنی شده در این ماده را کافی ندانسته و لذا چنین قضاوتی را نوعی الزام و اجبار بر عموم مردم برای تعیین تکلیف اراضی خود و یا پرداخت مالیات با نرخ بالا و خلاف شرع می داند. ضمناً دامنه این جمله را مبهم دانست.
همچنین شورای نظارت در مواد مختلف این طرح، واگذاری اختیار تعیین قیمت و نرخ به نهادهای دولتی بدون ذکر ضوابط و ضوابط را که منجر به اختیار تام آن نهاد در تعیین قیمت و نرخ و عدم امکان نظارت بر آنها میشود، مغایر اصل 85 قانون اساسی تشخیص داد. بر این اساس، در ماده (1) این طرح، هیئت نظارت تشخیص داد که با واگذاری اختیار تعیین نرخ حق الزحمه مشاوران املاک به هیئت وزیران، در ماده (8) تعیین سقف و میزان افزایش سالانه اجاره بها به شورای عالی مسکن و در ماده (13) تعیین اختیار تعیین حق الزحمه وصول هر شهر به شورای عالی مسکن. برخلاف اصل 85 قانون اساسی تشخیص داده شد.
در نهایت طرح «تنظیم بازار زمین، مسکن و اجاره» به شورای اسلامی بازگردانده شد، بنابراین در صورت رفع ابهامات و ابهامات شورای نگهبان، این طرح مجدداً در شورا بررسی می شود.