به گزارش «دنیای اقتصاد»، عباس نجفی زاده، رئیس هیئت مدیره انجمن آهن و فولاد ایران در همایش بیست و پنجمین سمپوزیوم 402 با مروری کوتاه بر ویژگی های فولاد در ایران و … جهان گفت: وظیفه انجمن آهن و فولاد در سال های اخیر ترویج فرهنگ بوده است. وی با اشاره به مصرف فولاد در صنایع مختلف گفت: بیشترین مصرف فولاد در ساختمان سازی با 52 درصد، همچنین مصرف فولاد در صنایع ریلی و دریایی 5 درصد، لوازم خانگی 2 درصد، خودروسازی 12 درصد است. تجهیزات مکانیکی، 16 درصد، محصولات فلزی، 10 درصد و تجهیزات الکتریکی، 3 درصد.
وی با اشاره به رتبه بندی تولید فولاد ایران در جهان گفت: ایران در چند سال گذشته دهمین تولیدکننده فولاد جهان بوده است. ایران و هند در سال های اخیر رشد تولید بالایی داشته اند در حالی که ترکیه روند نزولی داشته است. نجفی زاده در ادامه به فناوری تولید فولاد در دنیا و ایران اشاره و خاطرنشان کرد: در ایران 8 درصد فناوری فولاد به روش کوره بلند و 92 درصد به روش کوره برقی و احیاء مستقیم انجام می شود در حالی که در دنیا تقریباً 72 درصد است. از طریق روش کوره بلند استفاده می شود. روش فر و 28 درصد به روش فر برقی می باشد.
وی همچنین به مصرف سرانه فولاد اشاره کرد و اظهار داشت: میانگین سرانه مصرف فولاد یکی از شاخص های توسعه یافتگی است. در ایران میزان مصرف فولاد کمتر از میانگین جهانی است و باید به سمت مصرف بالاتر حرکت کرد.
رئیس انجمن فولاد در ادامه سخنان خود به پارامترهای فولاد سبز و اهمیت آن پرداخت و گفت: یکی از عواملی که باعث شد واحدهای فولادی به سمت تولید فولاد سبز حرکت کنند انتشار گازهای گلخانه ای گلخانه ای است. از این نظر واحدهای فولادی باید به سمت کاهش تولید این گازها حرکت کنند. نکته دیگر کاهش مصرف انرژی و برق است و در این راستا باید انرژی های تجدیدپذیر جایگزین انرژی های فسیلی شود. روش دیگر این است که چگونه از روش های تولید سنتی به روش تولید فولاد سبز حرکت کنیم. نجفی زاده در ادامه به دلایل استفاده از فولاد سبز اشاره و خاطرنشان کرد: از مهمترین دلایل استفاده از فولاد سبز می توان به مواردی مانند حفاظت از محیط زیست و حفظ منابع طبیعی، کاهش مصرف انرژی و جایگزینی انرژی های تجدیدپذیر به جای انرژی های فسیلی، کاهش هزینه های تولید اشاره کرد. کاهش مصرف آب، استفاده از بازیافت، استفاده از منابع پایدار و توسعه بازارهای صادراتی.
وی همچنین تاکید کرد: اگر به سمت تولید فولاد سبز در کشور حرکت نکنیم در آینده نمی توانیم صادرات داشته باشیم.
رئیس انجمن آهن و فولاد همچنین با اشاره به اینکه برای رسیدن به فولاد سبز باید برنامه ریزی کرد، گفت: تولید فولاد سبز 5 تا 10 سال زمان نیاز دارد.
پنل تخصصی سمپوزیوم فولاد 402
به گزارش «دنیای اکوستد»، اولین پنل تخصصی سمپوزیوم فولاد 402 با عنوان «گام های گذار از فناوری موجود به فناوری فولاد سبز در کشور» در سمپوزیوم فولاد 402 با حضور مدیران عامل فولاد مبارکه اصفهان، ذوب. آهن اصفهان، شرکت ملی فولاد ایران، فولاد آلیاژی ایران و… روز گذشته ضمن بررسی مزایا و چالش های فولاد سبز برگزار شد.
طراحی ترازو در فولاد سبز.
یاسر طیب نیا، مدیرعامل فولاد مبارکه در اولین پنل که در چهل و دومین سمپوزیوم فولاد برگزار شد، گفت: صنعت فولاد یکی از موفق ترین صنعت ها در ایران بوده است. ما در فولاد مبارکه موفقیت هایی کسب کرده ایم، اما برای استفاده حداکثری از این صنعت باید همه فولادسازان در کنار هم باشند. به دلیل افزایش هزینه های زیرساختی امکان جابجایی به تنهایی وجود ندارد. طیب نیا ادامه داد: بحث دیگر بحث ارتقای کیفیت است. به طور کلی، ادغام های زیادی باید در صنعت فولاد صورت گیرد و برخی از برنامه ها برای یک رویکرد متعادل باید متوقف شود.
وی افزود: در زمینه فولاد سبز نیز اقداماتی آغاز شده است، البته پیشنهاد من این است که همه بودجه ها تجمیع شود.
صنعت فولاد را نجات دهیم
در ادامه این پنل کارشناسان، مهدی کوهی، مدیرعامل شرکت آهن و ذوب آهن اصفهان گفت: واحدهای فولادی کشور می توانند با هم افزایی دانش و مهارت خود به پیشرفت این صنعت کمک کنند. جانمایی برخی از واحدهای تولیدی فولاد از جمله فولاد خوزستان، مبارکه و غیره در ابتدا به درستی انجام شد، اما با گذشت زمان و با گسترش شهرنشینی و رسیدن شهر به واحدهای صنعتی، امروزه به نظر میرسد که مکانیابی درست نبوده است. .
کوهی با اشاره به تولید محصولات فولادی در ذوب آهن خاطرنشان کرد: ذوب آهن با 52 سال سابقه در حال حاضر در سه صنعت حمل و نقل تولید ریل و تیرآهن فلنج پهن، صنعت ساختمان و تولید قوس های فولادی فعال است.
وی در ادامه تاکید کرد: تولیدکنندگان فولاد باید با یکدیگر تعامل داشته باشند تا به سرنوشت سایر صنایعی که زمانی در ایران قدرتمند بودند و سپس رو به افول بودند دچار نشوند. بدون استفاده از تکنولوژی، او نمی تواند راه خود را ادامه دهد. در دهه های 1370 و 1380 صنعت خودرو، لوازم خانگی و …. آنها به سرنوشت صنعت نساجی دچار شدند. اما نباید اجازه دهیم که فولاد به سرنوشت سایر صنایع دچار شود.
همکاری برای تولید فولاد سبز
در ادامه محمد آقاجانلو، مدیرعامل شرکت ملی فولاد ایران در پنل تخصصی سمپوزیوم فولاد 402 اظهار داشت: تولید فولاد ایران از نظر کمی پیشرفت خوبی داشته اما از نظر کیفی همچنان با دنیا فاصله دارد.
آقاجانلو در ادامه افزود: محصولات نهایی فولاد ایران ارزش افزوده بالایی ندارند و باید اصلاح شوند.
وی در زمینه تولید فولاد سبز نیز اظهار داشت: استفاده از هیدروژن می تواند میزان آلایندگی حاصل از تولید آهن را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. از این نظر، شرکت های فولادی و زنجیره تولید فولاد باید بخشی از بار تولید فولاد سبز را بر عهده بگیرند. آقاجانلو ادامه داد: شاید نتوان طرحی برای کاهش آلودگی در سراسر کشور ارائه کرد. تولید هیدروژن سبز کار دشواری است اما برخی واحدهای پتروشیمی دارای هیدروژن اضافی هستند که می توان از آن استفاده کرد. در دنیا برای تولید فولاد کربنی مالیات در نظر گرفته شده است. با کمک ادارات مختلف از جمله وزارت نفت، واحدهای پالایشی و … می توانیم این صنعت را رقابتی نگه داریم.
چهار محور در تولید فولاد سبز
در ادامه این پنل، مهران خرمی نیا، قائم مقام شرکت فولاد خوزستان به تحلیل موضوع تولید فولاد سبز و چالش های فنی و اقتصادی جهانی پیرامون آن پرداخت و گفت: تولید فولاد سبز با چهار محور مشخص می شود: اول، تولید با هیدروژن سبز در تولید آهن اسفنجی، دوم، تولید برق با انرژی های تجدیدپذیر، سوم، جذب و ذخیره دی اکسید کربن در فرآیندها، و چهارم، استفاده از ضایعات فلزی و بازیافت.
وی همچنین یادآور شد: چالش های اصلی در حوزه تولید سبز هزینه و سرمایه گذاری است.
همچنین محمدحسن جولازاده،عضو هیئت مدیره انجمن آهن و فولاد ایران در پنل تخصصی سمپوزیوم فولاد 402 اظهار داشت: امروز برای هر نیروی فعال در صنعت فولاد به 40 ساعت آموزش نیاز داریم و آموزش در این زمینه می تواند بسیار موثر باشد.
جولازاده در ادامه افزود: بر اساس گزارش های منتشر شده میانگین انتشار CO2 در کوره های قوس الکتریکی بیش از 6.10 درصد و در کوره بلند حدود 18 درصد است. تولید فولاد در ایران عمدتاً بر اساس کوره های قوس الکتریکی است.
سرمایه گذاری 5 میلیارد دلاری برای تولید فولاد سبز
در ادامه محمد کمال زاده، مدیرعامل فولاد آلیاژی ایران سخنان خود را با سوالی چالش برانگیز آغاز کرد و گفت: آیا واقعاً می توان فولاد سبز در دنیا تولید کرد؟ 75 درصد فولاد جهان توسط چینی ها با کوره بلند تولید می شود که برای تولید فولاد سبز نیاز به سرمایه گذاری 5 تریلیون دلاری دارد. به عبارت دیگر 60 درصد سرمایه گذاری باید توسط یک کشور انجام شود. اتحادیه اروپا چگونه می تواند منابع انرژی را تامین کند؟ آیا واقعاً می توان فولاد سبز را با استفاده از هیدروژن تولید کرد؟ وی در پایان تاکید کرد: البته می توان راهکارهایی برای تولید فولاد اکولوژیک ارائه داد، اما الگوی ما نباید آرمان گرایانه باشد: چرا هیدروژن، برق و … نمی توان تولید کرد؟ به روش اکولوژیکی؟ اما تا حد امکان باید به سمت تولید فولاد سبز حرکت کنیم.