به گزارش بازار، محمدعلی دهقان دهنوی، رئیس سازمان توسعه تجارت ایران در نامه ای مشترک خطاب به وزارت جهاد کشاورزی، بانک مرکزی و گمرک ایران، بر پرهیز از تغییر مقررات صادراتی کالاها تاکید کرد رعایت قوانین
در این نامه آمده است: همانطور که اشاره کردید، ثبات قوانین و مقررات و همچنین اطلاع قبلی در مهلت های مناسب، یکی از شاخص های اصلی توسعه اقتصادی و تجاری محسوب می شود. این موضوع در رابطه با قراردادهای تجاری بین المللی به دلیل تعهدات بین بازیگران تجاری در کشورهای مختلف و هزینه بر بودن ایجاد و حفظ بازارهای هدف در سایر کشورها اهمیت بیشتری می یابد.
این موضوع در قوانین کشور نیز لحاظ شده است. بر اساس مفاد ماده 23 قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور اعمال مالیات یا عوارض بر صادرات کالاهای مجاز و غیر یارانه ای ممنوع و جلوگیری از صادرات هر گونه کالا به منظور بازار داخلی را تنظیم کند. همچنین بر اساس ماده 24 قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار، «دولت و دستگاههای اجرایی موظفند سیاستها و برنامههای اقتصادی را تبیین کنند و ثبات و امنیت اقتصادی را ایجاد کنند و هرگونه تغییر در سیاستها، مقررات و سیاستهای اقتصادی را معکوس کنند». اقدامات به موقع قبل از اجرا برای اطلاع رسانی به مردم از طریق رسانه های جمعی.”
متأسفانه در سالهای اخیر علیرغم تأکید قانونگذار بر لزوم رعایت الزامات تغییر قوانین و مقررات مربوط به تجارت، بعضاً دستگاه های اجرایی به بهانه های مختلف که عمدتاً مربوط به مقررات فعالان اقتصادی و به ویژه می باشد. به اطلاع صادرکنندگان رسیده است که با تلاش این سازمان و برخی دستگاه های اجرایی دیگر از صدور یا اجرای اکثر این بخشنامه ها جلوگیری شده است.
این در حالی است که اخیراً مشاهده شده است که صادرات به طرق دیگر محدود یا ممانعت می شود و با هدف ایجاد پوشش قانونی و دور زدن آن که متشکل از «تغییر ناگهانی و قابل توجه قیمت پایه صادراتی» است، الزام به پرداخت «تفاوتهای فنی» یا «غیرصادراتی» «مجوزهای فنی».
سازمان توسعه تجارت ایران با توجه به رسالت خود در حمایت از توسعه صادرات غیرنفتی و نیز وظیفه ذاتی خود برای نظارت بر اجرای صحیح مقررات صادرات و واردات، با اعمال هرگونه محدودیت و یا اعمال عوارض به هر نحو مخالفت می کند. خارج از حدود قانونی و بر اساس وظایف و اختیارات خود از اجرا یا ابلاغ این موارد جلوگیری کرده و در آینده نیز انجام خواهد داد.
لازم به ذکر است این دستگاه بر اساس ماده 6 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز اقداماتی را جهت ایجاد نظام استانداردهای تجارت انجام داده است که بر اساس مفاد ماده مذکور استانداردهای تجارت به دستگاه اجرایی ابلاغ می شود. از طریق این سیستم به طور سیستماتیک و مقررات اجرایی می شود. کسب و کار از طریق این سامانه انجام می شود و در پایگاه ملی قوانین و مقررات کسب و کار منتشر می شود. بدین ترتیب تاکید میشود این سازمان از صدور بخشنامههای مغایر با قوانین و مقررات بهویژه محدودیتهای صادرات و واردات و یا بدون رعایت مهلتهای مقرر در آن خودداری کند.