به گزارش خبرگزاری مهر، علی القاصی مهر در جلسه ارزیابی عملکرد شعب حقوقی و کیفری مجتمع های قضایی تهران با مانده بیش از ۵۰۰ پرونده در سال ۱۴۰۱ و هفت ماهه سال ۱۴۰۲ با بیان اینکه وی افزود: دستگاه قضایی در دوره «تحول و تعالی»، «پاسخگویی کافی» به مراجعین و رسیدگی «به موقع» و «در زمان مناسب» به پروندههای قضایی افزود: از جمله چالشهای غیرقابل انکار علیرغم تلاشها و اقدامات انجام شده است. ، روند رسیدگی به برخی پرونده ها در دادگاه های بدوی و تجدیدنظر با تاخیر مواجه می شود و گاه مشاهده می شود که روند رسیدگی به برخی پرونده های قضایی چندین سال به طول می انجامد.
رئیس کل دادگستری استان تهران تصریح کرد: مردم انتظار دارند که دستگاه قضایی نسبت به حقوقی بودن یا نبودن به موقع پاسخ دهد و هرگونه تعلل در این امر موجب بلاتکلیفی و ایجاد مزاحمت برای مراجعین می شود.
وی با بیان اینکه گزارش های دریافتی حاکی از تفاوت رویه های قضایی از نظر میزان تاخیر و زمان تعیین وقت در مجتمع های قضایی تهران است، گفت: البته باید به صلاحیت ها و نوع عملکرد دستگاه ها نیز توجه کرد. مجتمع های قضایی و نمی توان تمامی مجتمع های قضایی تهران را در نظر گرفت.
القاصی با اشاره به اینکه وقوع اطاله دادرسی دلایل متعددی دارد، تصریح کرد: ارزیابی ها و بررسی های انجام شده حاکی از آن است که یکی از علل تاخیر در روند رویه های قضایی ناشی از حجم زیاد و قابل توجه اسناد دریافتی و زمان رسیدگی قضات به پرونده ها به میزان قابل توجهی محدود است.
رئیس کل دادگستری استان تهران «پیچیدگی پروندههای قضایی» را از دیگر عوامل تأخیر در رسیدگیهای قضایی برشمرد و گفت: گاهی به دلیل پیچیدگیهای خاصی که در برخی از پروندههای قضایی وجود دارد، رویهها در این نوع از پروندهها وجود دارد. موارد زمان بر است
وی «عدم ارائه گزارش کارشناسی» در مهلت مقرر را یکی از عوامل اصلی تأخیر در رسیدگی به فرآیندهای قضایی ارزیابی کرد و اظهار داشت: وجود اطاله دادرسی در بسیاری از پرونده های قضایی به دلیل عدم ارائه گزارش کارشناسی در چارچوب قانون است. دادگاه ها مهلتی تعیین می شود و گاهی قوه قضاییه حتی یک سال برای ارائه نظر کارشناسی صبر می کند که به هیچ وجه قابل قبول نیست.
القاصی در ادامه با اشاره به اینکه «تسلیم ناقص پرونده» از دادگاه های بدوی به دادگاه های تجدیدنظر یکی از عوامل اطاله دادرسی است، اظهار داشت: گاهی مشاهده می شود که پرونده به صورت ناقص از دادگاه بدوی به دادگاه بدوی ارسال می شود. دادگاه استیناف و دادگاه تجدیدنظر نیز به طور پیش فرض باید پرونده را به دادگاه بدوی بازگردانند که باعث تاخیر در روند رسیدگی می شود.
رئیس کل دادگستری استان تهران بر لزوم توجه ویژه به تعیین تکلیف پرونده های قضایی در مهلت مناسب تاکید کرد و اذعان داشت: عملکرد همکاران قضایی حاکی از اهتمام و تلاش آنان در رسیدگی به پرونده های قضایی است. با این حال، کاستی ها، کمبودها و خلأها را نباید انکار کرد; بلکه باید برای ارتقای کیفیت خدمات به مشتریان و تسریع در رسیدگی قضایی اقداماتی انجام شود.
وی در ادامه با اشاره به نقش مهم و ویژه ناظران مجتمع قضایی در کوتاه شدن روند رسیدگی و جلوگیری از اطاله دادرسی، خاطرنشان کرد: نباید اجازه داد پرونده ها و دادخواست ها به صورت ناقص ثبت شوند. زیرا اجتناب از ثبت ناقص درخواست ها به میزان قابل توجهی ورودی ها را کنترل می کند.
القاصی در پایان بر لزوم تمرکز بر رسیدگی به پرونده های قضایی با چند شاکی و چند طرف از جمله پیش فروش ساختمان و خودرو برای جلوگیری از تاخیر در روند رسیدگی تاکید کرد و گفت: و تعادل در ارجاعات برخی از مسائلی که سرپرستان باید در نظر بگیرند. مجتمع های دادگستری باید به گونه ای مکان یابی و مدیریت شوند که عدالت در ارجاع پرونده ها و توزیع کار در مجتمع منعکس شود.