تنها بین 20 تا 30 درصد از سرمایه گذاری های خارجی مصوب به ایران جذب شد.
مساحت سنگاپور تقریباً نیمی از استان گیلان است و این کشور با مدیریت صحیح، رتبه سوم جهان را در جذب سرمایه گذاری خارجی به خود اختصاص داده و توانسته 140 میلیارد دلار به کشور جذب کند. در ویتنام با وجود اینکه نزدیک به 3 میلیون شهروند این کشور در جنگ با آمریکا جان خود را از دست دادند، توانست زیرساخت های صنعتی خود را با جذب میلیاردها دلار سرمایه گذاری خارجی متحول کند و در سال 2021 بیش از 96 میلیارد دلار از انواع و اقسام آن به دست آورد. کالا به ایالات متحده ارسال می شود و به ایالات متحده آمریکا صادر می شود.
در ایران آمار سرمایه گذاری خارجی بسیار مبهم به نظر می رسد: حجت الله عبدالملکی، رئیس سازمان مناطق آزاد ایران اخیراً در یک نشست خبری اعلام کرد که مناطق آزاد به تنهایی 100 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی جذب می کند، وزیر اقتصاد نیز اعلام کرد: حدود 10 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی تصویب شد.
فرشید شکر خدایی، رئیس کمیسیون سرمایه گذاری و تامین مالی اتاق بازرگانی ایران در این خصوص آفتاب نیوز وی گفت: سرمایه گذاری های بالقوه در سازمان سرمایه گذاری در قالب پروژه ها تصویب می شود، ضمن اینکه مجموعه ای شکل می گیرد. از طرح های مصوب، برخی پروژه ها اجرا و جذب سرمایه می شوند و طرح های دیگر موفق به جذب سرمایه نمی شوند، یعنی تعداد سرمایه گذاری های انجام شده با سرمایه گذاری های مصوب متفاوت است. از دوستان سازمان سرمایه گذاری دعوت کرده ایم تا ارقام امسال را با ما در میان بگذارند، سال گذشته تقریبا 20 تا 30 درصد از سرمایه گذاری های مصوب در ایران انجام شده است، در حال حاضر می توان گفت که اتباع افغانستان گروه بزرگترین سرمایه گذاران خارجی را تشکیل می دهند. ایران 2 تا 3 میلیارد دلار در کشور ما سرمایه گذاری کرد در حالی که ثروتمندان افغانستان 30 تا 40 میلیارد دلار در ترکیه سرمایه گذاری کردند. امسال برای جذب افراد ثروتمند بیشتر از افغانستان تسهیلات بیشتری در نظر گرفته شده است.
وی اضافه کرد: با این حال با توجه به شرایط و چشم انداز بعید می دانم که بیش از یک یا دو میلیارد دلار از میزان سرمایه گذاری مصوب 10 میلیارد دلاری جذب شود. متاسفانه در کشور ما موانع زیادی بر سر راه انتقال پول وجود دارد و چرخه اداری ما برای سرمایه گذاران خارجی سخت و غیر جذاب است. پس از اتباع افغانستان، تعدادی از شهروندان عراقی هستند که در ایران سرمایه گذاری کرده اند. برخی از شیوخ حاشیه خلیج فارس نیز در بیمارستان ها، جهانگردی و مکران سرمایه گذاری های کوچکی انجام داده اند و آثاری در این بین ایجاد شده است.
شکرخدایی در پاسخ به سوالی مبنی بر واقعیت سرمایهگذاری روسیه در ایران گفت: ما سرمایهگذاریهای زیادی از روسها ندیدیم و ردپایی از آنها در ایران نمیبینیم، 2 یا 3 نفر از آنها در شمال کشور کار کردهاند. کشور. کشور، اما به عنوان یک سرمایه گذاری بزرگ در ایران. انجامش نده! هیچ کاری نکرده اند با توجه به بالا بودن ریسک سرمایه گذاری در ایران، در سال های آتی تعداد زیادی سرمایه گذاری خارجی در ایران را پیش بینی نمی کنیم. فکر نمی کنم رونق زیادی در سرمایه گذاری خارجی ایجاد شود مگر اینکه رویکردمان را تغییر دهیم، الان هم با آغوش باز و سیاست های مناسب از سرمایه گذاری داخلی استقبال نمی کنیم چه برسد به سرمایه گذاری خارجی. به عنوان مثال بسیاری از شرکت ها در تخصیص ارز برای واردات مواد اولیه با چالش مواجه هستند، اما اکنون اگر بخواهند خط تولید جدیدی راه اندازی کنند، این چالش ها چند برابر می شود، بنابراین باید این مشکل به صورت اساسی حل شود. هنوز از نظر حکمرانی به این نتیجه نرسیده ایم که تنها راه نجات کشور از فقر و شرایط فعلی توسعه سرمایه گذاری داخلی و خارجی است. مردم هر روز فقیرتر می شوند و تنها راه نجات، توسعه سرمایه گذاری است. فرش قرمز باید برای سرمایه گذاران پهن شود. در حال حاضر هیچ فرش قرمزی نمی بینم.