به گزارش بازار، در نشست «بررسی آخرین وضعیت طرح های ارتقای کیفی فرآورده های نفتی» که با حضور مسئولان شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی، مدیران برخی از پالایشگاه ها برگزار شد. آنها 12 خبر خوب منتشر کردند. و رویدادهای این صنعت
در این جلسه اعلام شد؛ به دلیل بهبود کیفیت فرآورده های نفتی در سه سال اخیر، در حال حاضر بیش از 30 میلیون لیتر بنزین در کشور دارای استاندارد یورو 4 است و در مجموع حدود 70 میلیون لیتر بنزین در کشور مطابق با استانداردهای استاندارد تولید می شود. استانداردهای یورو در این جلسه لزوم تولید بنزین با ضریب اکتان 90 نیز به عنوان یکی از اهداف شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی در برنامه هفتم توسعه مورد تاکید قرار گرفت. همچنین حاضران در جلسه اعلام کردند؛ در خصوص تامین منابع مالی، گاز مایع (LPG) باید در اختیار شرکت های ملی قرار گیرد تا خود پالایشگاه ها بتوانند صادرات داشته باشند.
12 پروژه جدید پالایشگاهی
در ادامه حاضران در این جلسه ضمن تحلیل عملکرد پالایشگاه های مختلف و 12 اقدام توسعه ای شرکت های پالایشی به بررسی این گزارش پرداختند.
خلاصه گزارش های ارائه شده به شرح زیر بود:
1- ارتقای کیفیت پالایشگاه شیراز از طریق دو طرح بهبود کیفیت بنزین و گازوئیل که در دست اجراست. طرح ارتقای کیفیت بنزین با ظرفیت 5000 بشکه در روز و سرمایه گذاری 30 میلیون یورویی از ابتدای سال 1398 آغاز شده و تاکنون 99 درصد پیشرفت داشته و در حال راه اندازی است. بیش از 73 درصد تجهیزات این پروژه ساخت کشور است.
2- پروژه بهبود کیفیت گازوئیل از دیگر پروژه های پالایشگاه شیراز می باشد. از سال 2018 قرارداد بهبود کیفیت گازوئیل با شرکت ODCC با بودجه 184 میلیون دلاری منعقد شد و بیش از 80 درصد کالاهای مورد استفاده در این پروژه تولید داخل است. این پروژه شامل واحد DHD و واحدهای کمکی مانند واحد هیدروژن و واحد SRC بوده و تاکنون بیش از 90 درصد پیشرفت داشته است. پیش بینی می شود تمامی واحدهای پروژه بهبود کیفیت گازوئیل تا پایان سال 1403 به بهره برداری برسد.
3- قرارداد ارتقای کیفیت نفت کوره و تولید 95 هزار تن کک در پالایشگاه شازند نیز در ابتدای ساعت 14 با پژوهشگاه صنعت نفت منعقد شد و اکنون وارد مرحله اجرا شده است.
4- راه اندازی فاز 2 پالایشگاه آبادان در مدت 14 ماه انجام شد. این پروژه هم اکنون در مرحله پایانی یعنی راه اندازی هیدروکراکر است و تفاهم نامه قطعه دوم با شرکت ملی و مهندسی منعقد شده و به محض تامین اعتبار پروژه عملیات اجرایی آن آغاز می شود.
5- طرح ارتقای کیفیت فرآورده های سنگین پالایشگاه بندرعباس نیز با هدف کاهش نفت کوره و گوگرد و حرکت به سمت تولید فرآورده های پتروپالایشگاهی با ارزش افزوده انجام می شود. در این طرح میزان نفت کوره تولیدی پالایشگاه بندرعباس حداکثر به 10 درصد کل فرآورده ها و میزان گوگرد به نیم درصد کاهش می یابد که تاکنون 14 درصد پیشرفت داشته است.
6- طرح بهبود کیفیت بنزین یکی از پروژه های شرکت پالایش نفت تهران با هدف افزایش کمی و کیفی بنزین تولیدی این پالایشگاه می باشد. با تکمیل این پروژه، ظرفیت تولید پالایش نفت تهران یک میلیون و 500 هزار لیتر در روز افزایش می یابد و بنزن موجود در آن کاهش می یابد، بنابراین این شرکت قادر به تولید محصولی با استاندارد یورو 5 خواهد بود تا تابستان 1404 با بیش از 87 درصد تکمیل.
7- پروژه ارتقای کیفیت نفت کوره، پروژه تولید هگزان خوراکی و صنعتی، پروژه احداث پست 63 کیلوولت و پروژه بازیافت گاز ارسالی به سیستم فلر از دیگر پروژه های انجام شده در پالایشگاه تهران است.
8- اقدامات عملیاتی پروژه احداث واحد پالایش نفت کوره، تبدیل و جداسازی و تصفیه گازوئیل در پالایشگاه کرمانشاه آغاز شد. این پروژه توسط دو شرکت دانش بنیان آذر انرژی و متبکران طراحی شده است. در ادامه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در 24 مرداد 1403، پالایشگاه کرمانشاه را به عنوان یک بنگاه دانش بنیان شناخت و در این پروژه مبلغ 185 میلیارد تومان به پیمانکار پرداخت شد و 191 واحد فرآیندی و مخازن پایه مهندسی صادر شد.
9- پروژه های تکمیلی طرح تولید نفت و گاز یورو 5 نیز در شرکت پالایش نفت تبریز به اجرا گذاشته شده است تا در راستای تحقق اهداف زیست محیطی، ارتقای کیفی تولید نفت و گاز تا سقف 5 میلیون لیتر در روز افزایش یابد. تاکنون بیش از 4 میلیون و 500 هزار نفر ساعت نیروی کار در این پروژه استفاده شده است و هزینه اجرای این طرح 50 میلیون یورو و 1000 میلیارد ریال است.
10- از جمله پروژه های انجام شده می توان به پروژه برج خنک کننده جدید با اعتبار 6 میلیون یورو، پروژه احداث واحد بازیافت گوگرد به ظرفیت 110 تن در روز با سرمایه گذاری 25 میلیون یورو و پروژه تصفیه هیدروژن در پالایشگاه تبریز
11- پالایشگاه لاوان نیز بر اساس الزام قانونی بند «ر» تبصره 1 قانون بودجه سال 1402، پروژه هایی را در زمینه ارتقای کیفی فرآورده ها با هدف کاهش نفت کوره به عنوان اولویت انجام داده است. که شامل 2 پروژه فرعی برای احداث واحد تقطیر و واحد تولید قیر و پروژه گوگرد زدایی نفت کوره از جمله این پروژه ها می باشد.
12- اجرای پروژه های با فناوری پیشرفته، اجرای مدل APCM برای اجرای قراردادها برای اولین بار در ایران، اتصال به شبکه سراسری راه آهن برای تسهیل صادرات، تامین و تحویل سوخت به 17 استان، پایش آنلاین آلاینده ها، ساخت مخازن استراتژیک آب با ظرفیت 300 هزار متر مکعب عنوان اقدامات انجام شده در پالایشگاه اصفهان ارائه شد.