سید محمد مرتضوی در گفت و گو با خبرنگار بازار اظهار داشت: از همان ابتدای اجرای قانون نهضت ملی مسکن موضوعاتی را در قالب انتقاد، پیشنهاد و یا دغدغه مطرح می کردیم و هر چه بیشتر در این مسیر حرکت می کردیم باعث شد که بیشتر شود. مشکلات و ابهامات مشهود است.
رئیس انجمن سازندگان گلستان انیوا افزود: مهم ترین موضوع الگوی مالی نهضت ملی مسکن بود. چند خانواده و زوج کم درآمد و افرادی که توان خرید مسکن در بازار مسکن را نداشتند به مسکن حمایتی روی آوردند، واحدهایی که قرار بود با حمایت دولت ساخته شوند تا صاحب خانه شوند.
وی گفت: کارمزد سهام و درآمد مورد انتظار از این متقاضیان فراتر از ظرفیت و مبنای مالی این افراد بوده است. افرادی که توانایی لازم برای امرار معاش را ندارند، پرداخت اقساط 400 یا 500 میلیونی وام غیرممکن است و این روند امکان پذیر نیست.
مرتضوی ادامه داد: خانواده ها و زوج هایی که در نهضت ملی مسکن ثبت نام کرده اند و حتی یک یا چند قسمت از عوارض خود را پرداخت کرده اند اساسا از هزینه مسکن بی اطلاع هستند.
رئیس انجمن انبوه سازان گلستان گفت: هر چه زمان می گذرد و به تدریج هر چه اعداد و ارقام برای آنها آشکار شود، ناتوانی در تامین منابع مالی آشکارتر می شود.
وی بیان کرد: در مسیر سفر به ناچار برخی از این متقاضیان انصراف می دهند یا امتیاز خود را به دیگران منتقل می کنند که خلاف قانون است.
مرتضوی تصریح کرد: اساساً پیشبرد نهضت ملی مسکن با روش فعلی تامین منابع مالی از خریداران، روش مثمر ثمری نیست و امکان مسکن حمایتی یا خانه دار شدن برای متقاضیان وجود ندارد.
رئیس انجمن سازندگان گلستان گفت: با این روش تامین منابع مالی نمی توان انتظار داشت که گروه های هدف صاحب خانه شوند.
وی ادامه داد: در بحث تسهیلات بانکی مشکلات زیادی وجود دارد و نرخ سود تسهیلات بانکی همچنان 23 درصد است.
مرتضوی تصریح کرد: با وجود همه فشارها، رایزنی ها و دستورات تکلیفی که دولت مدعی صدور آن است، بانک ها سرکش هستند و تسهیلات را با نرخ 23 درصد واریز می کنند.
رئیس کانون سازندگان گلستان تصریح کرد: هم اکنون اقساط وام 350 میلیون تومانی مسکن 10 تا 12 میلیون تومان و اقساط وام 550 میلیون تومانی بیش از 15 میلیون تومان است.میلیون ها تومان. .
وی ادامه داد: درآمد سرانه جمعیت کشور چقدر است یا حداقل دستمزد یک کارگر چند میلیون تومان است؟ نمی شود مردم سودهای کلان ببرند و آن حقوق را پرداخت کنند.
مرتضوی گفت: واقعیت بازار مسکن نشان میدهد که حرفها و وعدههای دولت مبنی بر کاهش سود محقق نشده است؛ ابتدا باید از طریق صندوق ملی مسکن برای تخصیص یارانه و سپس کاهش نرخ سود و کارمزد، بودجه جذب شود.
این فعال حوزه ساختمان ادامه داد: در شرایط فعلی بانک ها امکان کاهش 23 درصدی سود را ندارند.
وی گفت: رئیس جمهور قول سود 18 درصدی را داده بود و بانک ها باید این کار را انجام دهند. هیچ اثری از اجرای موضوع نیست و بانک ها کار خود را انجام می دهند.
مرتضوی تصریح کرد: تلاش برای اصلاح مراحل نصب استریل و عدم توانایی در پرداخت تسهیلات یا پرداخت عوارض تسهیلات به وضوح مشهود است.