به گزارش بازار، افشین صدر دادرس مدیرعامل اتحادیه مرکزی تعاونی های دام سبک کشاورزی کشور از افزایش 45 هزار تومبه ای قیمت دام زنده خبر داد و از واردات حدود 400 هزار راس دام سبک و سنگین در آینده ای آینده خبر داد. . وی همزمانی این دو رویداد را آمیخته با ابهامات دانست.
به گزارش ایلنا، افشین صدر دادرس درباره افزایش اخیر قیمت دام زنده افزود: حدود یک هفته پیش قیمت دام زنده بین 200 تا 220 هزار تومان در هر کیلو بود و از حدود یک هفته قبل این قیمت افزایش یافته است. 250000 تا 260000 تومان. این افزایش قیمت از حدود 40000 به 45000 تومبه به طور ناگهانی اتفاق افتاد در حالی که در آینده نزدیک حدود 100000 راس گوساله و 300000 راس گوسفند به کشور وارد خواهد شد.
وی تصریح کرد: واردات 400 هزار راس دام زنده و افزایش ناگهانی قیمت آنها در حالی رخ داد که هیچ تغییری در تولید و عرضه دام زنده در داخل کشور ایجاد نشد و این امر با ابهاماتی همراه است.
صدر دادرس در ادامه به تشریح دلایل کاهش تولید گوشت گوسفند در سالهای اخیر پرداخت و گفت: به دلیل سیاستهای غلط دولتها، روند کاهش جمعیت دامی کشور از سال ۱۳۹۷ آغاز شد و متاسفانه تا امروز ادامه دارد. این کاهش عرضه به ویژه در نیمه دوم سال که تقاضا برای گوشت گوسفندی نسبت به نیمه اول بیشتر شده است، خود را در افزایش قیمت ها نشان داده است.
مدیرکل اتحادیه مرکزی تعاونی های کشاورزی دام سبک ادامه داد: با کاهش جمعیت دام، موالید کاهش یافته و تعداد دام های اساسی نیز کاهش یافته است. اما افزایش اخیر و تنها افزایش قیمت دام زنده در هفته گذشته به کیلویی 50 هزار تومان ربطی به این مسائل ندارد و طبیعی نیست.
رئیس کل دادگستری در ادامه به تاثیر حذف ارز ترجیحی بر واردات نهاده های دامی و تاثیر آن بر قیمت گوشت قرمز پرداخت و توضیح داد: ارز ترجیحی از گذشته برای واردات خوراک دام حذف شد، قبل از این اتفاق بیفتد. قیمت خوراک دام در سامانه بازار بین 1500 تا 1800 تومان در هر کیلو بوده و با لغو ارز ترجیحی، در ابتدای امسال این رقم به حدود 11 هزار تومان رسیده است.
وی افزود: از تیرماه امسال فضای رقابتی در سامانه بازار ایجاد شد و این فضا قیمت را از 11 هزار تومان به حدود 8 تا 9 هزار تومان کاهش داد. اخیراً به دلیل شرایط جغرافیایی و یخ زدگی کانال ولگادون روسیه و کاهش واردات جو و ذرت از این کشور، واردات به ایران از مسیر دریای خزر تا مبدأ قزاقستان محدود شده است.
رئیس قوه قضائیه در ادامه سیاست دولت در خصوص واردات گوشت گوسفندی را برای تعدیل قیمت ها در بازار فعلی نادرست دانست و اظهار داشت: واردات زمانی می تواند موثر باشد که افزایش قیمت نتیجه جستجوی سود از تولید یا عوامل بازار باشد. اما در شرایط فعلی افزایش قیمت گوشت گوسفندی در کشور ناشی از تاثیری است که بر زیرساخت های تولید دام سبک و سنگین وارد شده است. در حال حاضر افزایش قیمت ها به دلیل افزایش هزینه های تولید است و نتیجه اتخاذ سیاست واردات در این شرایط ضربه دیگری به تولید داخل خواهد داد.
وی در ادامه دو پیشنهاد برای ساماندهی تولید و عرضه گوشت گوسفندی ارائه کرد و گفت: دولت می تواند توان اقتصادی مصرف کننده را برای حفظ تولید گوشت گوسفند افزایش دهد و در عین حال نیاز بازار را با فرآورده های گوشتی تولید داخل تامین کند. که کیفیت بالاتری نسبت به گوشت های وارداتی دارد که گوشت قرمز تولیدی کشور را در زمره محصولات الکترونیکی قرار می دهد.با این روش بازار 60 میلیونی تولید گوشت قرمز دوباره فعال می شود.پس از فعال شدن مجدد تولید و با افزایش جمعیت دام می توان از برنامه هایی برای افزایش تولید و کاهش قیمت نهایی استفاده کرد.
صدر قاضی ادامه داد: در حال حاضر ارز زیادی در ازای واردات گوشت گرم گوسفندی از کشور خارج می شود در حالی که به گفته مقام معظم رهبری باید از این ارز برای توسعه زیرساخت های کشور استفاده شود. اگرچه امروز این ارز صرف واردات گوشت گوسفندی قابل تولید در کشور می شود، اما به دلیل مشکلاتی که دولت ها ایجاد کرده اند، تولید با مشکل مواجه شده است.
وی در تشریح پیشنهاد دوم گفت: همچنین می توان معادل ریالی بخشی از این ارز را به عنوان یارانه برای خرید گوشت ملی به مصرف کنندگان اختصاص داد که در این صورت تولیدکننده انتظار تولید را خواهد داشت و خود را فدا نمی کند. آنهایی که مولد هستند حیوانات یا حیوانات نر او، قاچاقچی تسلیم نمی شود.