به گزارش بازار، سهیلا نقی پور، رئیس تجارت آنلاین کارگزاری بانک صادرات در یادداشتی به بررسی چشم انداز سهام خودروسازان در بازار سرمایه به ویژه پس از اعطای مجوز افزایش قیمت محصولات پرداخت.
در این یادداشت آمده است:
افزایش قیمت محصولات کارخانه های خودروسازی پدیده ای است که در سال های اخیر بارها در صنعت خودرو تکرار شده است. حال سوال اصلی این است که آیا افزایش قیمت تاثیر گسترده ای بر تمامی فعالان این صنعت از جمله خودروسازان خواهد داشت؟
در پاسخ باید گفت؛ در بسیاری از موارد افزایش قیمت محصولات کارخانه ای خودروسازان با هدف کاهش زیان انباشته آنها انجام می شود. در واقع سیاست گذار با این اقدام به دنبال تاثیر مستقیم بر درآمد خودروسازان است تا بتوانند به بهبود وضعیت مالی خود کمک کنند و در بخش های مختلف تولید خودرو سرمایه گذاری کنند.
البته در گذشته علاوه بر افزایش نرخ، اقدامات دیگری را نیز در صنعت خودرو شاهد بودیم که از آن جمله می توان به واگذاری سهام خودروسازان اشاره کرد که در سال های اخیر و البته موقتاً این مقدار اندکی تصمیم گرفته شد. وضعیت مالی آنها را تحت تأثیر قرار داد و برای مدتی سهام دو شرکت بزرگ خودروسازی ایران خودرو و سایپا بر تقاضا افزود. علاوه بر این، سال گذشته صحبت از آزادسازی قیمت خودرو به بهانه افزایش تولید و ارتقای کیفی محصولات خودروسازان مطرح شد، اما در نهایت دولت قبل چنین تصمیمی نگرفت و سیاست اعمال قیمت ها به صورت محدود ادامه یافت. در برخی از بخش های سال همچنین هیات مدیره این شرکت ها طی دوره اخیر اقداماتی را برای کاهش زیان انباشته خود انجام دادند.
به عنوان مثال مدیرعامل گروه سایپا در آگهی درج شده در سامانه کدال در خرداد ماه سال جاری اعلام کرد; برنامه تولید سال جاری شامل محصولات جدید با حاشیه سود منصفانه و همچنین تغییر ترکیب تولید و خروج محصولات زیان ده از سبد محصولات با هدف کاهش زیان و جایگزینی آنها با محصولات است. با حاشیه سود منصفانه در دستور کار قرار دارد. با بررسی صورتهای مالی و گزارشهای عملکرد شرکت سایپا طی سال گذشته، متوجه میشویم که حاشیه سود عملیاتی این شرکت از منفی 17 درصد در تابستان 1402 به منفی 2.3 درصد در تابستان امسال رسیده است که نشان میدهد سیاستها دولت و مدیران شرکت سایپا در سال گذشته موثر بوده و توانسته اند زیان انباشته را به میزان قابل توجهی به صفر برسانند.
همچنین پیش بینی می شود با ادامه این سیاست ها تا پایان سال و سال آینده، بالاخره دو خودروساز بزرگ از زیان دهی خارج شده و به سوددهی برسند که شاید پس از سال ها چرخش بزرگی برای صنعت خودرو باشد. اما در خصوص تاثیر گروه خودرو بر معاملات بورس و شاخص کل بورس باید گفت که گروه خودرو به دلایل مختلفی از جمله حجم بالای معاملات و تعداد زیاد سهام این گروه تاثیرگذارترین بازار سهام، بازار سرمایه بوده است. در حال حاضر با توجه به شرایط موجود، امیدها به تداوم بهبود نسبی شرایط اساسی در گروه خودرو افزایش یافته است.