به گزارش خبرنگار مهر، پرویز داودی استاد ارشد اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی در روز گذشته درگذشت. پرویز داودی نه تنها برای دانش دانش آموزان اقتصاد و اساتید این رشته از علوم انسانی نام آشنا بودند، اما به دلیل فعالیت های سیاسی در دهه 80 و 90 از جمله نماینده اول دولت نهم، عضویت در مجلس نظام مصلح نظام، از چهره های سرشناس نیز بود. برای عموم مردم رقم بخورد.
گروه اقتصادی خبرگزاری مهر ضمن عزاداری درگذشت این استاد اقتصاد و تسلیت به بازماندگان وی، نگاهی گذرا به یکی از پرمخاطب ترین مقالات وی انداخت که در اواسط دهه 90 در حوزه نویسندگی درآمدزایی داشت. این مقاله با موضوع مالیات بر درآمد سوداگرانه نوشته شده است که در آن نویسنده به صراحت بیان می کند که برای جلوگیری از ورود سرمایه به فعالیت های تولیدی باید مالیات استانی بر این فعالیت اعمال شود.
با توجه به اینکه امسال از سوی مقام معظم رهبری به عنوان جهش تولید با مشارکت مردمی نامگذاری شده است، بازخوانی بخشهایی از این مقاله توسط دکتر پرویز داودی خالی از لطف نیست.
در ادبیات متعارف اقتصادی، کسب سود در تجارت یکی از عوامل محرک در زمینه تحرک فعالیت تلقی می شود، بنابراین کارآفرینان با دیدن منافع در فعالیت خود انگیزه بیشتری پیدا می کنند. نکته مهم این است که وقتی در یک حوزه تجاری سود قابل توجهی وجود دارد، فعالان شرکت های دیگر نیز انگیزه حضور در آن کسب و کار را پیدا می کنند. کار کردن و بسته به محدودیت منابع، این کار به معنای جابجایی منابع از یک فعالیت به فعالیت دیگر است. باید گفت که این پدیده در امور غیرمولد سریعتر و در امور تولیدی با سرمایه گذاری اولیه بالا در مدت زمان طولانی تری رخ می دهد. بنابراین آنچه در این مورد نگران کننده است، وقوع سود قابل توجه و غیرعادی در امور غیرمولد از جمله آه تو که باعث منابع مالی و انسانی در حال حاضر می شود آه تواز فعالیت های تولیدی تا فعالیت ها سلام سوداگرانه عمل کند و در نهایت به سطح واقعی تولید در اقتصاد آسیب برساند.
بررسی وضعیت اقتصاد ایران در دهه 90 نشان می دهد که این اقتصاد با دو ویژگی قابل توجه مواجه است. اولاً در این دهه رکود بیسابقهای بر فعالیتهای واقعی اقتصاد حاکم شده است، بهطوریکه تولید ناخالص داخلی واقعی سرانه در سال ۱۳۹۸ نسبت به سال ۱۳۹۰، ۱۲.۵ درصد کاهش یافته است.
از سوی دیگر مشاهده می شود که در بازه زمانی مذکور موجی از نوسانات قیمتی در بازارهای مالی مانند سهام، ارز و بازارهای غیرمالی مانند طلا، مسکن، خودرو و … به وجود آمده است. و این روند ادامه دارد. نرخ ارز بیش از 850 درصد، ارز بهار آزادی بیش از 700 درصد، شاخص کل بورس بیش از 1870 درصد و میانگین قیمت هر مترمربع مسکن در تهران بیش از این افزایش داشته است. از 550 درصد. با توجه به این وضعیت، اقتصاد ایران در دهه 90 شاهد گسترش فعالیت های تجاری و کاهش فعالیت های واقعی و تولیدی بود.
فعالیتهای سوداگرانه که سودهای غیرعادی برای سفته بازان ایجاد میکند، از مهمترین موضوعات مورد توجه است. رهبران سیاسی آنها به ویژه در زمینه اقتصاد کشورها را تحریک می کنند. این نوع فعالیت ها، اول از همه، با ترویج کسب منافع غیرعادی از فعالیتی که بجای هیچ تلاش واقعی برای فعالیت تولیدی صورت نگرفته است، به سیستم انگیزشی فعالان اقتصادی – به ویژه در بخش تولیدی – لطمه می زند که منجر به هرج و مرج در بخش های تولیدی می شود. ثانیاً، از آنجایی که علاقه تجار به افزایش بی رویه قیمت ها است، زمینه را برای اختلال در معیشت اقشار متوسط و ضعیف فراهم می کند که نتیجه نهایی آن، پیدایش و افزایش شکاف طبقات، یکی از که افزایش ضریب جینی خواهد بود. نگاهی به آمارهای رسمی منتشر شده در ایران نیز نشان می دهد که طی دهه 90 ضریب جینی از 0.37 در سال 1390 به تقریباً 0.41 در سال 1398 رسیده است. یکی از ابزارهای مهمی که می توان برای کنترل و مدیریت از آن استفاده کرد، استفاده از ابزارهای مالیاتی، به ویژه مالیات کسب و کار و مالیات کسب و کار. مالیاتسرمایه است.
مالیات مهمترین ابزار سیاست مالی دولت است که منابع پایدار درآمد دولت را ایجاد می کند. بررسیهای انجامشده نشان میدهد که از میان ابزارهای موجود برای پوشش هزینههای دولت، هر چه نسبت مالیات در تأمین هزینهها بیشتر باشد، بروز آثار نامطلوب اقتصادی بهطور چشمگیری کاهش مییابد (عرب مزار و دهقانی، 1388). علاوه بر این، مالیات ها از جمله ابزارهایی هستند که دولت ها می توانند از آنها برای تأثیرگذاری بر نحوه هدایت منابع به بخش های مختلف اقتصادی استفاده کنند (خداد کاشی و جانی، 1393). با این حال، نگاه به مجموعه مالیاتی تنها به عنوان کانالی برای تأمین درآمد برای هزینه های دولت نیست، بلکه باید بخشی از سیستم باشد. مسن تر او فرض کرد که این نقش دولت در نظام اجتماعی کشور است.
نظام مالیاتی ایده آل دارای اهدافی مانند تامین درآمد کافی برای دولت، تخصیص بهینه منابع و توزیع عادلانه درآمد است که برای دستیابی به این اهداف می باشد. پایه های مالیاتی را انتخاب کنید که از نظر اجرا کارآمد، عادلانه و کم هزینه باشد. از آنجایی که یکی از مهم ترین وظایف اقتصادی دولت ها کنترل نابرابری درآمدی و اختلاف طبقاتی در جامعه است، دولت ها باید از این موقعیت استفاده کرده و نابرابری و اختلاف طبقاتی را کاهش دهند. تفاوت بین ابزارهای مختلف (سیفی پور و رضایی، 1389). با توجه به اینکه پیدایش فعالیتهای سوداگرانه یکی از موارد مهم در تغییر تعادل جامعه از نظر توزیع درآمد است، وضع مالیات بر این نوع فعالیتها برای دولتها ضروری است.
به عبارت دیگر، ایجاد سیاست های مالی از طریق مالیات بر فعالیت های سفته بازی می تواند توزیع مجدد درآمد را به گونه ای تنظیم کند که منجر به افزایش درآمد فقرا و تعدیل درآمد ثروتمندان شود (همان). بنابراین نقش مالیات سفته بازی و مالیات سرمایه باید در راستای تثبیت وضعیت اقتصادی باشد و از وقوع آن جلوگیری کند. آشفتگی اجتماعی محسوب می شود. در حوزه دانش اقتصادی این نوع مالیات جایگاه خاص خود را دارد.
به طور کلی دو نوع سیستم مالیاتی وجود دارد. خوشه گروه اول شامل مالیات بر جریان درآمد از دارایی ها و گروه دوم مالیات بر منبع درآمد می شود. مالیات و مالیات مشاغل مالیات سرمایه نوعی مالیات بر افزایش ارزش اموال است، بنابراین جزء دسته اول است (تقوی، درویشی و شاهیکی سنگ، 1388). مالیات بر فعالیت های تجاری و مالیاتسرمایه تقریباً یک قرن است که در جهان وجود دارد. برمی گرداندسرمایه حاصل از سرمایه گذاری بر تحصیل ملک تحمیل می شود. این نوع مالیات برای افزایش ارزش اضافی که ناشی از کار و تولید نیست و به دلیل بروز شرایط خاص در بازار به وجود می آید، اعمال می شود (سمتی، صمدی و شریفی، 1393)، یکی از مهم ترین این موارد. شرایط ورود و هجوم بازرگانان به بازارهایی مانند املاک و مستغلات است. این طلا، ارز و سهام است که منجر به ایجاد حباب در بازارهای مذکور می شود.
از آنجایی که هدف از وضع مالیات تنها کسب درآمد برای دولت نیست، نوع تأثیری که وضع مالیات بر پایه های مختلف مالیاتی می گذارد، موضوع مهمی است که قابل بررسی است. مطالعات انجام شده در مورد مالیات سفته بازی و مالیات سرمایه نشان می دهد که وضع این نوع مالیات از مجاری مختلف بر مولفه های مهمی چون سرمایه گذاری و پس انداز، توزیع درآمد، ترکیب دارایی های خانوار، سیاست مالی دولت ها و شرکت هاست. می بینم و تقاضا برای دارایی های واقعی (تقوی، درویشی و …) را تحت تأثیر قرار می دهد. شاهیکی سنگ1388) و این تأثیر عمدتاً در جهت بهبود عملکرد نظام اقتصادی و افزایش رفاه اجتماعی است.