بازار؛ گروه راه ها و خانه ها: در 9 خردادماه امسال دیوان عدالت اداری رای قطعی خود مبنی بر عدم دخالت دولت در قیمت بلیت هواپیما صادر کرد و اختلاف بر سر این موضوع که در برنامه پنجم توسعه آمده بود، بین شرکت های هواپیمایی و سازمان هواپیمایی
اگرچه شرکت های هواپیمایی و شرکت های هواپیمایی معتقدند دخالت دولت در قیمت بلیت هواپیما مربوط به برنامه پنجم توسعه بوده و دیگر نباید به این موضوع یعنی قانون برنامه پنجم توسعه استناد شود، اما مراجع دولتی به ویژه کمیسیون سازمان هواپیمایی کشوری آن را عالی اعلام کرد. بالاترین مرجع قیمت گذاری بلیت هواپیما، شورای عالی هواپیمایی است.
به گفته رئیس این سازمان، سازمان هواپیمایی کشوری معتقد است که شورای عالی هواپیمایی قیمت را تعیین می کند و انتظار ما این است که چون حوزه ایمنی و امنیت است و حوزه بسیار مهمی است که بتوانیم شبکه پروازی را در آن توسعه دهیم. . ، قیمت بلیط هواپیما باید توسط شورای عالی هواپیمایی تعیین شود.
اما در این بین مردم منتظرند تا بدانند واقعیت این ماجرا چیست؟ آیا دعوای شرکت های هواپیمایی و سازمان هواپیمایی کشوری به نفع مردم تمام می شود یا تنها شرکت های هواپیمایی سود می برند؟
محمد محمدی بخش رئیس سازمان هواپیمایی کشوری در پاسخ به این سوال که دو ماه از لغو اجباری بلیت هواپیما می گذرد و انجمن شرکت های هواپیمایی اعلام می کند که با لغو تکلیف تعیین قیمت ایرلاین ها. بلیط، هم تعداد پروازها افزایش یافت و هم قیمت ها کاهش یافت. آیا واقعاً قیمت بلیط هواپیما کاهش یافته است؟ وی گفت: قیمت بلیت هواپیما کاهش نیافته است. اقتصاد هوانوردی موضوع مهمی برای صنعت هوانوردی در سراسر جهان است و این موضوع را نمی توان نادیده گرفت. یعنی اگر اقتصاد معیوب داشته باشی قطعا ضرر می کنی.
وی ادامه داد: اما آنچه بسیار مهم است این است که شورای عالی هوانوردی بالاترین مرجعی است که بر اساس ماده 6 قانون هواپیمایی کشوری نرخ گذاری می کند و همه مولفه ها و ملاحظات اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و ایمنی را در نظر می گیرد. چون اعضای آن جلسه اعضایی هستند که از وزارتخانه های مختلف تشکیل می شوند و تصمیم می گیرند قیمت بلیت هواپیما را تعیین کنند.
رئیس سازمان هواپیمایی کشوری یادآور شد: نظر فعلی بالاترین مقام مسئول تعیین قیمت بلیت هواپیما (شورای عالی هواپیمایی) این است که لغو و کنار گذاشتن قیمت ها اشتباه است. قانونگذار به نام شورای عالی هوانوردی مسیری گذاشته است. شورای عالی هوانوردی قیمت ها را تعیین می کند و انتظار ما این است که چون حوزه ایمنی و امنیت است و حوزه بسیار مهمی برای توسعه شبکه پروازی است، قیمت بلیط هواپیما واقعی باشد.
اما این اظهارات توسط مقصود اسعدی سامانی، دبیر انجمن شرکت های هواپیمایی رد شد و وی معتقد است که تعیین قیمت بلیت هواپیما توسط شورای عالی هواپیمایی مربوط به برنامه پنجم توسعه است و آیا دولت قصد دارد تعیین کند. قیمت اجباری مجدداً باید در تلفیق مجدد برنامه هفتم توسعه انجام شود یا در شورای اسلامی به قانون تبدیل شود.
از این منظر محمدی بخش، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری در پاسخ به این سوال که در حال حاضر شورای عالی هواپیمایی نمی تواند قیمت بلیت هواپیما را تعیین کند. وی گفت: نکته و جمع بندی سازمان هواپیمایی از رای دیوان عدالت اداری این است که شورای عالی هواپیمایی قابل عزل نیست. امروز دولت لایحه ای ارائه می کند که مبادا به مصوبه شورای عالی هواپیمایی استناد کنیم و شورای عالی هواپیمایی قیمت ها را با تعرفه معرفی کند.
مقصود اسعدی سامانی، دبیر انجمن شرکت های هواپیمایی در این خصوص می گوید: مزیت آزاد شدن قیمت بلیت هواپیما برای افرادی که از حمل و نقل هوایی برای سفر استفاده می کنند این بوده است که اولاً به دست شرکت های هواپیمایی گذاشته شده است. کارگزاران بازار سیاه خطوط هوایی کوتاه شده و قیمت بلیت در برخی مسیرها یک پنجم کاهش یافته است.
وی با اشاره به اینکه با آزادسازی قیمت بلیت هواپیما، فروش بلیت توسط شرکت های هواپیمایی انجام می شود و درآمد حاصل از آن نصیب شرکت ها می شود و کیفیت خدمات و تعداد ناوگان را افزایش می دهد، گفت: با آزادسازی قیمت بلیط هواپیما، متقاضیان در هر زمان برای خرید بلیط به سایت های اینترنتی مراجعه می کنند. بلیط هواپیما برای مسیرهای مختلف وجود دارد.
اسعدی سامانی ادامه داد: پیش از اینکه دیوان عدالت اداری حکم قضایی قیمت بلیت هواپیما را لغو و از انتشار قیمت بلیت هواپیما، دسترسی افراد و زمان انتظار برای اخذ و خرید بلیت هواپیما در برخی مواقع خبر دهد. به 20 تا 30 روز رسید، اما اکنون متقاضیان پس از انتشار قیمت بلیط هواپیما، می توانند آنی را خریداری کنند.
حال سوال این است که آیا با انتشار بلیط هواپیما مشکل زمینگیر شدن عمدی هواپیماها حل می شود؟
دبیر انجمن شرکت های هواپیمایی در پاسخ به این سوال که آیا انتشار قیمت بلیت هواپیما می تواند تاثیر مثبتی در کاهش تعداد هواپیماهای روی زمین داشته باشد؟ می گوید: بیشتر هواپیماهای زمین گیر شده به دلیل اجرای اجباری قیمت بلیت هواپیما است. کم کم با تصمیم دیوان عدالت اداری بسیاری از هواپیماهای زمین گیر شده روی خط آمده و شروع به پرواز می کنند. انتظار می رود تعداد قابل توجهی از هواپیماهای زمینی، حدود 40 فروند، تا پایان سال جاری وارد مدار شده و پرواز کنند.
به نظر میرسد برای تعیین وضعیت قیمت بلیت هواپیما، کاهش بازار سیاه و پایان دادن به تاریخچه زمینگیری عمدی هواپیماها، منتظر ماند و دید که آیا آزادسازی قیمت بلیت در نهایت به نفع هوانوردیها خواهد بود؟ صنعت یا نه؟