سعید جلیلی در جلسه پرسش و پاسخ دانشجویی «آرمان خواه» که ششم آذرماه در دانشگاه تبریز برگزار شد، اظهار داشت: بحث «آرمان» یکی از مهم ترین بحث های اندیشه سیاسی است. وقتی به اندیشه های سیاسی از قدیم الایام نگاه می کنیم، می بینیم که اگر فردی در این زمینه فکر می کرد، هدف آن تفکر مهم بود و باید بدانیم که این بحث ها قرار است ما را به کجا ببرد. مفهوم اتوپیا، اتوپیا و اتوپیا نیز بر همین اساس است.
و افزود: در طول تاریخ بینش های مختلفی وجود داشته و به مضمون مدینه فاضله پرداخته اند. نظریه پردازان نیز بر اساس مبانی فکری آن سعی کرده اند الگویی را تعریف کنند و به اصطلاح مدینه فاضله خود را مطرح کرده اند و سوالی که در این زمینه مطرح می شود این است که چه چیزی مدینه فاضله را شکل می دهد؟
وی خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم از سیاست، حکمرانی و اداره جامعه صحبت کنیم، ابتدا باید تکلیف خود را با برخی مسائل روشن کنیم و بینش خود را نسبت به انسان، هستی، علم و دانش روشن کنیم. به این ترتیب چشم انداز به آرمان شهر نزدیکتر می شود.
جلیل گفت: امروز در دنیایی زندگی می کنیم که تغییراتی در آن رخ می دهد و ایده هایی در آن وجود دارد. مثلاً در قرن گذشته تفکر مارکسیستی آمد و جامعه بی طبقه به این معنا که نباید حکومتی وجود داشته باشد، مدینه فاضله آن نام گرفت و برای چندین دهه بیشتر جهان درگیر این بینش بود و دیدگاه های دیگری اتخاذ شد. . بعد ایجاد شد
وي افزود: برخي از انديشه هاي مطرح شده در قرون گذشته توانسته است تا امروز نيز امتداد يابد و به جامعه امروزي منتقل شود. مثلاً «دکارت» فیلسوف معروف فرانسوی، معاصر ملاصدرا بود و هر دو در یک زمان نظریه پردازی می کردند، اما نظرات ملاصدرا عمیق تر و قابل دفاع تر بود، اما این نظرات در کتابخانه ها باقی می ماند، در حالی که نظرات لاس دکارت. به روابط کنونی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی گسترش یافته و تمدن غرب را شکل داده است.
وی ادامه داد: تمدن غرب روابط امروز جهان را تعریف کرده است و حداقل از 80 سال گذشته تا به امروز این روابط از بحث های نظری فراتر رفته و خودشان معتقدند که این روابط نظم جهانی است.
عضو شورای تحلیل راحتی با اشاره به تاثیرات این رویداد بر جهان گفت: امروز همه دنیا می بینند که رژیم صهیونیستی با موشک به بیمارستان حمله کرد و هزاران کودک و زن را به قتل رساند، اما این رژیم همان است. به عنوان کسانی که ادعای همین رابطه را دارند، رهبری می کنند و خود را به عنوان نمونه درخشان دموکراسی معرفی می کنند.
وی ادامه داد: سال گذشته نمایشی را راه اندازی کردند که بازیگران خودش را داشت. در ایران یک زن مرد و بازیگران در مرکز صحنه قرار گرفتند. البته آنها مردم عادی نبودند و بایدن و ماکرون را نیز در میان گذاشتند که نارضایتی خود را اعلام کردند. هنوز یک سال از اکران دومین پرده این نمایش با موشک باران بیمارستان غزه نمی گذرد و همین بازیگران به تل آویو دویدند و با مرتکبان این جنایات عکس یادگاری گرفتند و به آنها کمک مالی کردند.
وی خاطرنشان کرد: آنها به صراحت تاکید می کنند که آنچه ما را به این رژیم پیوند می دهد، پایه های مشترک دموکراسی، تمدن و اندیشه ماست. روسای جمهور آمریکا به صراحت می گویند که اسرائیل شمشیر دموکراسی و سپر آزادی است.
جلیلی با اشاره به دیگر موضوعات مرتبط با روابط روز دنیا گفت: کمتر از دو هفته پیش ایلان ماسک یادداشتی را با سه نفر دیگر منتشر کرد که آن را همبستگی با اسرائیل عنوان کرد و انتقاد وی این بود که رفتار این رژیم نمی تواند نسل کشی باشد. . نام می برد و می گوید که کاملا با اصول موافقم و قابل توجیه است. در مثالی دیگر، جان لاک، فیلسوف مشهور انگلیسی نیز معتقد است که برخی افراد در وضعیت طبیعی بدون حقوق و برخی دیگر در وضعیت مدنی قرار دارند. دولت برای محافظت از اموال مردم در یک دولت مدنی تشکیل شده است و کسانی که در حالت طبیعی هستند حق بردگی دارند. این فیلسوف یکی از سهامداران شرکت های برده در آمریکا بود.
وی خاطرنشان کرد: مقامات رژیم صهیونیستی نیز به صراحت اعلام می کنند که حماس و فلسطین در خصوص عملیات طوفان الاقصی هیچ حقی ندارند و در شرایط عادی قرار دارد و این رژیم از تمام تمدن غرب دفاع می کند. بیش از 70 روز است که زنان، مردان و کودکان فلسطینی مورد شدیدترین بمباران ها و حملات نظامی قرار گرفته اند، اما در مناسبات کنونی جهان، علیرغم اینکه خود سازمان ملل خواستار پایان دادن به این جنایت شده است، کشوری می آید و به راحتی آن را تایید می کند. قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد
وی افزود: در سند راهبرد امنیتی آمریکا به صراحت آمده است که همانطور که آمریکا در قرن گذشته رهبری جهان را بر عهده داشته است، در قرن آینده نیز باید این مسیر را ادامه دهد. اما با چه حقی و بر چه اساسی؟ چرا آنها می توانند از انرژی هسته ای به عنوان یک سلاح استفاده کنند در حالی که دیگران نمی توانند از آن به صورت صلح آمیز استفاده کنند؟
جلیلی ادامه داد: منطق استکبار تازگی ندارد اما هر روز شکل آن تغییر می کند. تکبر یعنی اینکه دیگران را در مقابل خود ضعیف نگه دارید و در مقابل آن دو دیدگاه وجود دارد یکی تسلیم و دیگری مقابله با آن.
2727