دبیر مرجع ملی حقوق کودک گفت: اصلاح ماده ۲۲ قانون حمایت از کودکان و نوجوانان رها شده در خصوص شناسنامه فرزندان خوانده ضروری است.
علی کاظمی در گفت وگو با ایسنا، درباره مشکلات مربوط به شناسنامه فرزندان خوانده اظهار کرد: در خصوص موضوع شناسنامه کودکان بی سرپرست و بدسرپرست در زمان تدوین قانون حمایت اختلافاتی وجود داشت. کودکان یتیم و بدسرپرست که با شناسنامه و هویت این کودکان چه باید کرد؟ در نهایت ماده ای برای حمایت از کودکان بی سرپرست و بدسرپرست در قانون گنجانده شد.
وی افزود: بر اساس ماده 22 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بدسرپرست و بدون سرپرست، پس از صدور حکم قیمومیت قطعی، محتوای آن توسط دادگاه به اداره ثبت احوال و سازمان اجتماعی مربوطه ابلاغ میشود. رفاه”. «.دفتر احوال موظف است در اسناد سجلی و شناسنامه ولی یا همسر قیم نام و نام خانوادگی طفل یا نوجوان محبوس و همچنین مفاد حکم سرپرستی را قید نماید. اداره موظف است برای طفل یا نوجوان تحت سرپرستی شناسنامه جدید با نام و نام خانوادگی ولی یا زوج قیم و در قسمت توضیح مفاد حکم سرپرستی و نام و نام خانوادگی والدین واقعی آنها صادر کند. تبصره 1- سازمان ثبت احوال موظف است سوابق مربوط به هویت و رابطه واقعی طفل را در پرونده خود نگهداری نماید نام والدین واقعی در صورت معلوم بودن یا نام خانوادگی مورد نظر وی در صورتی که نام والدین واقعی مشخص نباشد از اداره ثبت احوال درخواست کنید. تبصره 3- اجراي اين ماده بر اساس آئين نامه اي است كه توسط سازمان ثبت احوال كشور با همكاري سازمان تهيه و ظرف سه ماه پس از لازم الاجرا شدن اين قانون به تصويب هيأت وزيران مي رسد.
کاظمی ادامه داد: هدف از این حکم جلوگیری از اختلاط نسب بود اما در عمل مشکلاتی ایجاد کرد. یک مشکل این است که این واقعیت را فاش می کند که این کودکان تحت مراقبت هستند و اسرار خانواده ها را فاش می کند، حریم خصوصی بچه ها را زیر پا می گذارد و برای آنها اختلال ایجاد می کند. به همین دلیل خانواده ها و فرزندان خواستار اصلاح این رویه و عدم ذکر حکم سرپرستی در صفحه توضیحات شناسنامه کودک هستند. در دولت سیزدهم در همایش «آغوش سیمرغ» رئیس جمهور شهید این موضوع را مطرح کرد و گفت سازمان بهزیستی باید موضوع را پیگیری کند. دو راه حل پیشنهاد شد. یک راه حل این بود که در شرح شناسنامه این کودکان کدی درج شود که معرف اطلاعات مربوطه باشد و هیچ توضیح اضافی در شناسنامه درج نشده و اطلاعات فقط در سامانه ثبت احوال است. این روش مغایر با صراحت قانون است و وجود کد نیز سؤالاتی را در مورد علت درج آن در شناسنامه ایجاد می کند. راه حل دوم اصلاح قانون است. اصلاح ماده 22 قانون مذکور ضروری به نظر می رسد تا بتوانیم راهکار جدیدی برای وضعیت ماده 22 قانون مذکور در نظر بگیریم.
وی گفت: شناسنامه صادر شده برای این کودکان شامل نام و نام خانوادگی ولی یا همسر سرپرست است. نام خانوادگی موجه است. نام خانوادگی کودک نمی تواند با نام خانوادگی والدین او متفاوت باشد. اما در مورد نام، زمانی که کودک نام اصلی را دارد، نباید آن را تغییر داد. فرض کنید بچه ای تا 5 سالگی اسم داشت و بعد تحت سرپرستی قرار گرفت و 7 سال تحت سرپرستی بود و اسم این بچه عوض شد. پس از گذشت 7 سال از لغو فرزندخواندگی و بازگرداندن این کودک به بهزیستی، دیگر نام واقعی او مشخص نیست. بنابراین نام کودک بخشی از هویت اوست و نباید آن را تغییر داد. مگر اینکه کودک نامی نداشته باشد یا نام جعلی داشته باشد و چاره ای جز انتخاب نام جدید نداشته باشد. بنابراین بر اساس ماده ۲۲ قانون حمایت از کودکان و نوجوانان رها شده، صدور شناسنامه برای فرزندان خوانده تا اصلاح قانون متوقف می شود.
انتهای پیام