به گزارش گروه فرهنگی اسمارتک نیوز، مراسم افتتاحیه کتاب «شبح دوست داشتنی» به روایت پنج خلبان هواپیمای جنگنده در حالی برگزار شد که موسسه فرهنگی مطبوعاتی ایران میزبان جمعی از عقاب های معروف نیروی هوایی در سال های جنگ تحمیلی بود. خلبانانی که نقش مهمی در عمل نکردن صدام به وعده اش برای تصرف خوزستان در عرض سه روز داشتند. کتاب «شبح دوست داشتنی» شامل 5 مصاحبه با خلبانان فانتوم است. صادق وفایی در این کتاب روایاتی خواندنی با استناد به قهرمانان دوران جنگ تحمیلی ارائه کرده است.
دومین کتاب انتشارات ایران درباره عقاب های نیروی هوایی.
به گزارش «ایران»، با وجود کم کاری در زمینه ثبت خاطرات شفاهی و رشادت های خلبانان نیروی هوایی و نقش آنها در عقب راندن نیروهای بعثی؛ این دومین کتابی است که صادق وفایی و با همکاری انتشارات «ایران» درباره عقاب های نیروی هوایی منتشر کرده است. اولین کتاب این نویسنده راوی بازی های نقش آفرینی محمود اسکندری از نوابغ نیروی هوایی در دوران جنگ بود.
اما کتاب «شبح دوست داشتنی» شامل چهار مصاحبه با امیر جانباز محمد عتیقه چی، امیر آزاده جانباز محمدصادق قادری، امیر آزاده جانباز محمدرضا سلواتی و امیر جعفر عمادی است. گفت و گوی پنجم نیز شامل موضوع میزگردی است که به مناسبت چهلمین سالگرد درگذشت خلبان جانباز محمود ضرابی به گفته همکاران وی برگزار شد.
سردار سرتیپ خلبان آزاده محمدصادق قدری سخنان خود را با قدردانی از زحمات صادق وفایی نویسنده کتاب “شبح دوست داشتنی” و زحمات وی در ارائه خدمات خلبانان نیروی هوایی در سال های جنگ تحمیلی آغاز کرد و گفت: از همان دیدار ابتدا با نویسنده این کتاب متوجه عشق صمیمانه او به خلبانان شدم؛ کاری که صادق وفایی در نگارش این کتاب و نوشتههای قبلیاش انجام داده است قابل تقدیر است.
قادری که یکی از خلبانان جنگنده فانتوم در سال های جنگ تحمیلی بود در ادامه سخنان خود به وضعیت نیروی هوایی در ماه های اول جنگ اشاره کرد و افزود: در آن زمان به دلایل مختلف. به دلایلی از جمله کودتای نقاب و برخی تصفیه ها، موقعیت ارتش تضعیف شده است، برخی از ما از جمله خود من نیروی هوایی را ترک کرده بودیم، اما زمانی که جنگ شروع شد، بیشتر ما برگشتیم؛ اگرچه بسیاری از ما شهید یا اسیر شده بودیم.
در این مناسبت من علاقه مندم در مورد مردمی صحبت کنم که یادشان برای رشادت ها و دلاوری هایی که در دفاع از مردم و سرزمینشان از خود نشان دادند جاودانه خواهد ماند.
این خلبان هواپیمای جنگنده در بخشی دیگر از سخنان خود با اشاره به فریدون صمدی از چهره های شناخته شده نیروی هوایی حاضر در جنگ تحمیلی که در مراسم تحلیف نیز حضور داشت، گفت: به عنوان یک اسیر آزاد شد. که در چندین پایگاه عملیاتی حضور داشت، فریدون صمدی را معلمی به یاد دارم که جوانمردی را از او آموختم.
رضا احمدی یکی دیگر از استاد خلبانان نمونه فانتوم است که دانش عجیبی از هواپیماهای جنگنده داشت. خلبانی که در همه جهات برجسته بود و از نظر اخلاق فردی بسیار متعهد و با فضیلت به حساب می آمد.
وی با اشاره به دهه اسارت در زندان بعثی ها، ادامه داد: در آن دوران حضور افرادی مانند رضا احمدی دلگرم کننده بود، چرا که به هر طریقی سعی می کرد روحیه ما را از دست ندهیم، نماز جماعت برپا می کرد و از بچه ها می خواست. به آنها با یکدیگر صحبت خواهند کرد تا محیط را قابل تحمل تر کنند.
با شناختی که از او دارم، از نظر پروازی، احمدی را حتی بالاتر از محمود اسکندری می دانم. اگرچه متأسفانه از همان روزهای اول جنگ و اندکی پس از بازگشت به وطن برای شرکت در مراسم پدرش اسیر شد، اما در جاده تصادف کرد و بدون اینکه طعم آزادی را بچشد، جان باخت.
هر گونه تلاش برای ارائه خلبانان قابل قدردانی است.
این خلبان پیشکسوت تا آنجا پیش رفت که از برخی ظلمهای رزمندگان در دوران جنگ گلایه کرد و همچنین یاد و خاطره سردار سرتیپ دوم جانباز محمود ضرابی را در کنار دیگر چهرههای برجسته این عرصه گرامی داشت. به خصوص اینکه برای راه اندازی مرکز خلبانی تلاش زیادی کرد. وی ادامه داد: زمانی که جنگ شروع شد، همان خلبانان اخراجی به یکدیگر اطلاع دادند و به مقابله با عراقی ها برخاستند؛ ما حدود بیست و چهار نفر بودیم، پنج نفر، اکثر خلبانان این گروه شهید شدند، تعدادی اسیر شدند. عده ای برگشتند
هر چه اشاره کردم برای این بود که بار دیگر به اهمیت کاری که صادق وفایی در نگارش این کتاب و نوشته های اصلی خود انجام داده است اشاره کنم. ایشان در حد توان سعی کردند رانندگان را به مردم معرفی کنند که اقدام ارزشمندی است.»
امیر سرتیپ فریدون صمدی سخنران بعدی این مراسم بود و گفت: قرار بود در مراسم رونمایی از کتاب قبلی آقای وفایی (بیگانه با ترس) که درباره زندگی محمود اسکندری بود، سخنرانی کنم؛ اما در همراهی با این بزرگان، چیزی برایم باقی نمانده است، امروز هم همینطور است، اما بد نیست از محمود اسکندری یاد کنم؛ از سال 50 او را می شناسم؛ خیلی زود متوجه شدم که خلبان بسیار شجاع و قابل اعتماد بوده است.
البته در ابتدا ضعف جزئی در پرواز داشت که با همراهی یکی از خلبانان فانتوم آن را برطرف کرد و به جایی رسید که تبدیل به یکی از بهترین استادان فانتوم شد. در طول سالهای خدمتم این افتخار را داشتم که در کنار خلبانان زیادی باشم که در دوران جنگ قهرمان شدند. بزرگان که در این فرصت محدود نمی توان درباره همه آنها صحبت کرد.
خلبان صمدی ابراز امیدواری کرد که تلاش همکاران برای بازپس گیری حقوق از دست رفته خلبانان بازنشسته نیروی هوایی در نهایت به پایان برسد.
وی در پایان یاد و خاطره ضرابی را نیز گرامی داشت و خاطرنشان کرد: برخی از دلاوران نیروی هوایی در سال های جنگ آنقدر رشادت از خود نشان دادند که جایگزینی برای آنها پیدا نمی شود.
لزوم آشنایی نسل های آینده با قهرمانان جنگ
محمد قبادی نویسنده و پژوهشگر در این مراسم حضور داشت که کتابی نیز درباره خلبانان نیروی هوایی نوشت. وی گفت: با این حال امروز فرصت خوبی است تا در مورد وظیفه ای که بر عهده من گذاشته شده است، یعنی شما قهرمانان ایران زمین را به نسل های بعدی معرفی کنم، نسل های آینده حق دارند شما قهرمانان ایران را بشناسند. جنگ، و در این راه از شما قدردانی می کنم.
زمانی که به نوشتن رشادت های خلبان قادری پرداختم، دستیابی به خاطرات او کار سختی نبود، بلکه مشکل اصلی این بود که چگونه آن را بنویسم تا وظیفه خود را به درستی انجام دهم. خاطراتی که با یادآوری آنها بارها گریه ام گرفت.
این وقایع را باید برای جوانان امروز و نسل آینده بازگو کرد تا بدانند چقدر خون برای حفاظت از کشور ما از دست رفته است. با این حال، کاری که من و صادق وفایی انجام دادهایم آغاز کار است.
امیدوارم صادق وفایی با تجربه و دانشی که در مسیر نگارش این کتاب ها به دست آورده به کار خود ادامه دهد.»
این نویسنده در بخشی دیگر از سخنان خود از مسئولین خواست تا امکان دسترسی مردم کتاب به اسناد مربوط به نیروی هوایی را فراهم کنند تا آیندگان در جریان وقایع رخ داده در این سرزمین قرار گیرند.
امیر سرتیپ عباس رمضانی با قدردانی از نویسندگانی چون محمد قبادی و صادق وفایی که در جهت شناساندن خلبانان دوران جنگ به مردم گام برداشته اند، گفت: خلبانان جنگنده با وجود داشتن دانش و دانش فراوان و با وجود رشادت هایی که در دوران جنگ از خود نشان دادند. خود تحمیلی نشان دادند، اما همیشه مظلوم بودند و هستند.
نیروهای زمینی اغلب توسط رسانه ها همراهی می شدند تا از کار خود گزارش دهند، اما خلبانان چنین نبودند. حتی خلبانی که شجاعانه وارد خاک بعثی ها شد و به مواضعی رسید، از اثربخشی اقدام خود آگاه نبود، زیرا اگر موفق به بازگشت به آشیانه می شد، هیچ راهی برای اطلاع از میزان انهدام بمب های خود نداشت.
از سوی دیگر، در بخش نیروی هوایی نیز با محدودیتهای اطلاعاتی امنیتی مواجه بودیم که دلیل دیگری بر عدم اطلاع مردم از اقدامات ما بود. البته الان به لطف نویسندگانی مثل آقای وفایی شرایط کمی بهتر شده و مردم با اقدامات نیروی هوایی آشنا شده اند».
من به ایرانی بودنم افتخار میکنم
در این مراسم امیر خلبان تیپ دوم ولی اویسی از معدود خلبانانی بود که پرواز جنگنده های اف 5 و اف 4 را در شرایط رزمی تجربه کرده است. وی همچنین با اشاره به برخی خاطرات دوران جنگ، از لزوم ایجاد تغییراتی در وضعیت پرداختی خلبانان بازنشسته نیروی هوایی خبر داد.
صادق وفایی نویسنده کتاب «شبح دوست داشتنی» آخرین سخنران این مراسم بود. وی سخنان خود را با اشاره به مشکلاتی که نویسندگانی مانند او هنگام انتشار آثارشان با آن مواجه هستند آغاز کرد. وی گفت: بعد از انتشار کتابی که درباره محمود اسکندری نوشتم، حالا که «شبح دوست داشتنی» منتشر شده، خیالم راحت شده که کارم تمام شده است، کتاب دیگری درباره درایورهای F5 نوشته ام که آن هم درباره تعیین تکلیف است. .
اجازه بدهید به بهانه انتشار این کتاب نکته ای را عرض کنم: اینکه من به ایرانی بودنم با وجود همه مشکلاتی که گریبانگیر ما شده است، افتخار می کنم که با چنین قهرمانانی آشنا شده ام. اما در شرایط کنونی رسانه های دشمن به جایی رسیده اند که می خواهند ما را تبدیل به مردمی تحریف کنند که حتی از تیم فوتبال خودمان هم حمایت نمی کنیم.
این نویسنده و روزنامه نگار ادامه داد: ارائه قهرمانان نیروی هوایی کار ساده ای نیست زیرا در این مسیر من نویسنده با دو نوع دشمن روبرو هستم. چند دشمن خارجی وجود دارد و تکلیف ما با آنها روشن است. دسته دوم دشمنان داخلی هستند که برخی از آنها مانع و برخی مزاحم هستند. بنابراین من معتقدم که چنین اقداماتی بدون اغراق یک مبارزه تلقی می شود.
در نیروی هوایی ما با قهرمانانی روبرو هستیم که کاملا واقعی هستند، در مقابل قهرمانانی که از اسطوره ها متولد شده اند. اگرچه نوشتن درباره این عزیزان کار سختی است و نویسنده با موانع زیادی مواجه است، اما همچنان به انجام این کار اعتقاد دارم و آن را ادامه خواهم داد.
هفته گذشته در خدمت یکی از خلبانان فانتوم بودم، ایشان در مورد سختی های اسارت مطالبی گفتند که زیاد در مورد آن صحبت نشده است. وقتی این قهرمانان به اسارت بعثی ها درآمدند از بدیهی ترین امکاناتی که در اختیار داریم محروم شدند.
حتی زمانی که این زندانیان به کشور بازگشتند، تحت تاثیر مشکلاتی که در زندگی شخصی خود با آن مواجه بودند، با مشکلات زیادی مواجه شدند. اینها موضوعاتی است که باید درباره آن نوشته شود تا مردم بدانند که این عزیزان برای حفظ کشورمان چه فداکاری هایی انجام داده اند و قدردان آن باشند.»
وفاداری: در نیروی هوایی با قهرمانانی روبرو هستیم که بر خلاف قهرمانانی که از اسطوره ها زاده شده اند، کاملا واقعی هستند. اگرچه نوشتن درباره این عزیزان کار سختی است و نویسنده با موانع زیادی مواجه است، اما همچنان به انجام این کار اعتقاد دارم و آن را ادامه خواهم داد.