بازار؛ گروه راه ها و خانه ها: عدم حمایت از صنعتی شدن پس از اتمام پروژه مسکن مهر اکثر کارشناسان را به این نتیجه رساند که طولانی شدن دوره ساخت و ساز منجر به هدر رفت سرمایه و کاهش کیفیت ساخت و ساز می شود.
سنتی شدن یکی از چالش های صنعت ساختمان است و همانطور که گفته شد در برنامه هفتم توسعه به موضوع صنعتی شدن توجه ویژه ای خواهد شد.
محمدمهدی حیدری، رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی معتقد است بر اساس برنامه هفتم توسعه سالانه 15 درصد ساخت و ساز کشور باید به روش صنعتی سازی انجام شود.
وی با اشاره به اینکه 5000 واحد مسکونی را ارزیابی، تفکیک و اسامی واحدهایی را که باید تخریب شوند به سازمان مدیریت بحران شهر تهران ارسال کرده ایم، می گوید: در ارزیابی جدید 5000 واحد مسکونی تا 15 درصد ساختمان ها باید باشد. تخریب شد.
با این حال وی معتقد است برخی بیمارستان ها نیز باید نوسازی شوند و اگر اطلاعات جدیدی مبنی بر نیاز به تخریب بیمارستان های تهران وجود دارد باید از سازمان مدیریت بحران جویا شود.
متن کامل گفت و گوی خبرنگار خبرگزاری «بازار» با محمدمهدی حیدری، رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی را می خوانیم:
* با توجه به اظهارات رئیس جمهور در خصوص تحقق برنامه هفتم توسعه، آیا در این برنامه بر صنعتی شدن مسکن تاکید شده است؟ آیا در برنامه هفتم توسعه بر مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در این زمینه تاکیدی شده است؟
در احکام مربوط به برنامه هفتم توسعه، آنچه به طور خاص به عنوان مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ذکر شده، بند «ج» ماده 52 قانون برنامه هفتم توسعه است که حاکی از آن است که وزارت راه و شهرسازی شهرسازی با همکاری وزارت کشور، شهرداری ها و سازمان آتش نشانی باید ساختمان های دولتی را از طریق مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ارزیابی کنند.
*به این ترتیب مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی به طور مشخص در برنامه هفتم ذکر شده است؟
این موضوع به طور خاص وظیفه ای است که بر عهده مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گذاشته شده است. خوشبختانه مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در بند «ز» ماده 14 قانون مدیریت بحران چنین وظیفه ای را برعهده داشت و این موضوع در تهران در حال انجام و اجرایی شدن است. یعنی ساختمان های حساس و مهم تهران را ارزیابی می کنیم. این تجربه به ما کمک می کند تا بتوانیم بند «ج» ماده 52 که محدوده آن کمتر از بند «ز» ماده 14 است را با کمک وزارت کشور و آتش نشانان و شهرداری انجام دهیم. به طور مشخص دستورالعمل ها و روش های ارزیابی در حوزه سازه ها و آتش سوزی ها در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی خلاصه شده است که در اختیار وزارت کشور و استانداری ها قرار می دهیم. زیرا در بند «ج» به طور مشخص شهرها و مراکز استان ها ذکر شده است که باید ساختمان های دولتی را در شهرها و مراکز استان ها ارزیابی کنیم. این چک لیست و چک لیست ارزیابی به زودی در اختیار وزارت کشور قرار می گیرد و به استانداری ها نیز اعلام می شود که استان ها بر اساس این چک لیست و این چک لیست ارزیابی امنیتی ساختمان های دولتی را انجام خواهند داد.
در بند دیگری که بند الف ماده 55 است به صنعتی شدن اشاره شده است که باید هر سال 15 درصد ساخت و ساز را در قالب صنعتی سازی انجام دهیم.
* صنعتی شدن چطور؟ اگر درصدی برای صنعتی شدن در نظر گرفته شود چطور؟
در بند دیگری که بند الف ماده 55 است به صنعتی شدن اشاره شده که باید هر سال 15 درصد ساخت و ساز را به صورت صنعتی سازی انجام دهیم. ماموریت مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، تعیین صنعتی شدن و صنعتی شدن یا سیستم های پیش ساخته است که می توانند به صورت اجزاء یا سیستم کامل باشند. این اقدام یکی از وظایف مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی می باشد که تاییدیه فنی اجزای یک سیستم یا یک سیستم کامل را ارائه می کند و برای این امر الزامات ساخت و ساز برآورده شده و می تواند به عنوان روش صنعتی سازی مورد استفاده قرار گیرد. رخ می دهد. در آخرین ویرایش کتاب فناوری های نوین که سال گذشته منتشر شد، تا سال گذشته، هر آنچه که نیازهای صنعتی، پیش ساخته و ساخت بود در آن کتاب مشخص و در اختیار جامعه مهندسی کشور قرار گرفت.
بر اساس گزارش AB DO، بیش از 5000 ساختمان در تهران تاکنون مورد ارزیابی قرار گرفته اند که به چهار گروه تقسیم شده اند. D طبقه بندی می شوند
* چند درصد ساختمان های دولتی یا خصوصی ناایمن هستند؟ آیا گزارش جدیدی تهیه و منتشر شده است؟
بر اساس گزارش AB DO، بیش از 5000 ساختمان در تهران تاکنون مورد ارزیابی قرار گرفته اند که به چهار گروه تقسیم شده اند. D طبقه بندی می شوند. گروه اول هیچ مشکلی ندارند و ساختمان ثابت و محکم است. در گروه دوم یا گروه ب یک سری ایرادات از نظر سند یا شناسنامه فنی وجود دارد و باید تکمیل شود و از نظر ساختمان مشکلی وجود ندارد و باید برخی مسائل فنی برطرف شود. گروه سوم یا گروه ج ساختمان هایی هستند که برای اجرا باید مشاور و طرح نوسازی استخدام شود. گروه چهارم یا گروه D ارزش مقاوم سازی ندارد یعنی هزینه نوسازی این ساختمان ها آنقدر زیاد است که ارزش نوسازی ندارند و باید تخریب شوند. این پرونده ها در آن 5000 ساختمان شناسایی و گزارش آن به سازمان مدیریت شهر تهران داده شده است و آنها نیز از مبانی قانونی خود با کمک دادستان به این موضوعات رسیدگی می کنند.
در این گزارش ما موضوع ساختمان های دولتی را مطرح نکرده ایم. به طور کلی ساختمان هایی را که مهم و حساس بودند مورد ارزیابی قرار دادیم و در انتخاب اولیه مشاهده شد که بازدیدهای بصری و فیزیکی در چک لیست ها الزامی است.
* چند درصد ساختمان های تهران یا ساختمان های دولتی متعلق به گروه D و C هستند؟
بدیهی است که ما در این گزارش موضوع ساختمان های دولتی را مطرح نکرده ایم. به طور کلی ساختمان هایی را که مهم و حساس بودند مورد ارزیابی قرار دادیم و در غربالگری اولیه مشاهده شد که بازدیدهای بصری و فیزیکی در چک لیست ها صورت گرفته است. به هر حال ارزیابی 5 هزار ساختمان انجام شده و 11 هزار ساختمان دیگر باید با همکاری و مشارکت سازمان مدیریت بحران انجام شود.
* نتیجه داده است؟
برخی بیمارستان ها مجبور شدند نوسازی را در دستور کار خود قرار دهند. به طور مشخص تصور می کنم 10 تا 15 درصد این ارزیابی ها منجر به تخریب می شود.
* ساختمان های عمومی و خصوصی؟
ساختمان هایی که مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی مورد بررسی قرار داده است، به طور خاص ساختمان هایی بوده اند که در انتخاب اولیه به این نتیجه رسیده ایم که بین 10 تا 15 درصد از این نوع ساختمان ها باید در بند “گ” مقاله تجدید ارزیابی شوند. 14 قانون مدیریت بحران که تخریب آنها ضروری است و ما به آنها اطلاع رسانی و ابلاغ کرده ایم.
*آیا بیمارستان هایی داریم که باید تخریب شوند؟
سازمان مدیریت بحران آمار خود را حق دارد و همه اطلاعات را در اختیار دارد.