به گزارش بازار، هادی طالبیان مقدم انتقال پول نفت ایران به چای سریلانکا را دلیلی برای از سرگیری تجارت بین دو کشور دانست و گفت: تحریم های ظالمانه علیه ایران همزمان با مشکلات مالی سریلانکا و عدم تحقق دیدارها بود. تعهدات مالی آن، بنابراین برای مدتی پیش درآمد بوده است.” و تلاش های مختلف برای وصول مطالبات معوق ناشی از فروش نفت خام ایران به سریلانکا ادامه یافت تا اینکه در نهایت سال گذشته مبادله چای با پول نفت در دستور کار دو کشور قرار گرفت.
بر اساس اظهارات وی، ایران در پروژه “اوما اویا” (پروژه ساخت سد و تونل در سریلانکا) نقش اساسی داشت و همین موضوع خاطره خوبی از ایرانیان در ذهن سریلانکا ایجاد کرد. در این پروژه انتقال فناوری، عملیات مهندسی، ساخت، نصب، راه اندازی و … می باشد. توسط ایرانیان انجام شد. اگرچه پیش از این شرکت های دیگری در ایران نقش مهمی در تامین برق بسیاری از شهرهای این کشور داشته اند.
طالبیان مقدم با اشاره به سفر هیئت بلندپایه دولت سریلانکا به ایران، تصریح کرد: ماهیندا آماراویرا وزیر کشاورزی سریلانکا در سفر خود به ایران با مقامات دولت ایران دیدار و گفتگو کرد. بخش خصوصی بخش خصوصی از جمله محمدعلی نیکبخت وزیر جهاد کشاورزی و عباس علی آبادی وزیر صلح.
به گفته مدیرکل دفتر شبه قاره هند سازمان توسعه تجارت ایران؛ وزیر کشاورزی سریلانکا از چند مزرعه نمونه ایرانی از جمله مزارع قارچ و توت فرنگی، کارخانه های لبنی و دامداری های ایران بازدید و در خصوص همکاری های دوجانبه با ایرانی ها تبادل نظر کرد.
وی همچنین در همایش مشترکی که با همکاری اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران، معاونت ماشین آلات و تجهیزات وزارت حراست و دفتر شبه قاره هند (آسیای جنوبی) سازمان توسعه تجارت برگزار شد، شرکت کرد. وی در پایان به سوالات تجار ایرانی پاسخ داد و خارجی های حاضر در جلسه پاسخ دادند.
این مقام مسئول با اشاره به بازدید وزیر کشاورزی سریلانکا و هیئتی از تجار سریلانکا از ششمین نمایشگاه توانمندی های صادراتی ایران (ایران اکسپو 2024) اظهار داشت: دستاوردهای حضور آنها در ایران را می توان در موارد زیر خلاصه کرد. ; دیدار با مسئولان، تبادل نظر و جمع بندی در مورد احیای کمیته مشترک تجاری دو کشور، ایجاد کمیسیون مشترک اقتصادی، برگزاری نمایشگاه های مشترک، تبادل هیئت های تجاری، آموزش تجار و صنعتگران، تاکید و تایید استفاده از ماهیگیری. . قابلیت ها، ماهی های زینتی، میوه های استوایی، سنگ های قیمتی، تنباکو و برندسازی مشترک، گردشگری سلامت، مصالح ساختمانی و زیرساختی، فناوری اطلاعات و توسعه زیرساخت های مرتبط، انرژی، خدمات فنی و مهندسی و غیره.
طرفین همچنین به استفاده از ظرفیت کریدور جنوب – شمال از چابهار به آسیای میانه اشاره و تاکید کردند.
طالبیان مقدم بر لزوم توسعه صادرات ماشین آلات کشاورزی به سریلانکا تاکید کرد و افزود: ایران ظرفیت خوبی در تولید کمباین، تراکتور، کودهای شیمیایی، هوشمندسازی گلخانه ای صنعتی، اصلاح و اصلاح بذر دارد و سریلانکا نیز می خواهد از این ظرفیت استفاده کنید. همچنین در این سفر پیشنهاد توافقنامه و فعال سازی تجارت ترجیحی بین دو کشور و ایجاد ایرلاین مستقیم نیز مطرح شد.
مطابق با؛ دو طرف بر ضرورت ارتباطات پولی و بانکی و راه های انتقال پول تاکید و توافق کردند. همچنین این مقام مسئول در پایان اظهار داشت: طرفین توافق کردند که حجم مبادلات تجاری دو کشور را در مدت 5 سال حداقل 2 برابر کنند. به نظر می رسد سریلانکا دروازه ایران به شرق آسیا و ایران دروازه سریلانکا به غرب و غرب آسیا است.