گروه بازار آب و انرژی: اقتصاد ضعیف برق نه تنها مانع حضور سرمایه گذاران بخش خصوصی در این صنعت شده است. بدهی 4.2 میلیارد دلاری 17 نیروگاه به صندوق توسعه ملی نشان می دهد که این نهاد از اقتصاد دستوری و قیمت های غیرواقعی در امان نمانده است. ماجرا از آنجا شروع شد که بانک مرکزی بر اساس مصوبه سال 1393 هیات وزیران مجبور شد اقساط ارزی وام به صندوق توسعه ملی معادل ریالی دریافتی از نیروگاه ها را به صورت ارزی بازپرداخت کند. با این مصوبه سرمایه گذاران صندوق وام را پرداخت و نیروگاه احداث کردند.
اما مشکل اینجا بود که نیروگاه داران به دلیل اشتباه محاسباتی وزارت نیرو نتوانستند مطالبات ارزی خود از صندوق توسعه ملی را بازپرداخت کنند. به دلیل افزایش قیمت ارز، بدهی نیروگاه داران به صندوق توسعه ملی از سال 1398 افزایش یافت و ارزش ریالی مطالبات آنها به وزارت نیرو هر سال کاهش یافت. اکنون بدهی ارزی نیروگاه درها به قدری افزایش یافته که به گفته آنها حتی فروش خود نیروگاه نیز برای پرداخت آن کافی نخواهد بود. اینگونه بود که نیروگاه ها ابر بدهکار شدند که صندوق توسعه ملی دیگر حاضر به پرداخت تسهیلات به آنها نبود. این موسسه اکنون قصد دارد با احتیاط بیشتری وارد این عرصه شود. رضا محمدی معاون سرمایه گذاری و تامین مالی صندوق توسعه ملی می گوید: صندوق توسعه ملی نیز به این نتیجه رسیده است که ساختار اقتصادی صنعت برق با مشکل مواجه است. با قیمت های فعلی، صندوق نمی تواند تضمین کند که هزینه ها به موقع بازپرداخت می شود. در این راستا چندین شکل تامین مالی به وزارت نیرو اعلام شد.
دریافت تسهیلات صرافی چقدر برای سرمایه گذاران جذاب است؟
از سوی دیگر، سرمایه گذاران بخش خصوصی همچنان خواهان دریافت وام به ارز خارجی هستند. به نظر می رسد خاموشی و قطعی برق نتوانسته این مشکل را حل کند. حمیدرضا صالحی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران به بازار می گوید: در شرایط فعلی که تامین سوخت های فسیلی با چالش مواجه است، دولت به دنبال افزایش ظرفیت انرژی های جدید است. به همین دلیل وزارت نیرو به دنبال تامین منابع از محل صندوق توسعه ملی برای توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر است. اما به نظر می رسد صندوق توسعه ملی به دلیل مدل های قرارداد خرید برق (ECA) تمایلی به ورود به این حوزه ندارد. زیرا استهلاک تسهیلات در این شرایط سخت به نظر می رسد.
به گفته این فعال صنعت برق، در ابتدا لازم است وزارت نیرو تا حدودی قیمت های دستوری را کاهش داده و به سرمایه گذاران اجازه فروش برق و صادرات آن را بدهد. این اقدامات می تواند باعث جذابیت بیشتر احداث نیروگاه برای بخش خصوصی شود و صندوق توسعه ملی نیز می تواند بازگشت منابع خود را تضمین کند.
وی با اشاره به اینکه در سال گذشته میانگین قیمت هر کیلووات برق در بورس سبز حدود 4 هزار تومان بود، افزود: برای اینکه دریافت ارز توجیه اقتصادی داشته باشد، سرمایه گذاران این بخش باید بتوانند برق تولیدی را به فروش برسانند. در مبادله پیشنهاد سبز که قیمت مناسبی است.
اگر سرمایه گذاران در حوزه نیروگاهی اجازه صادرات برق یا فروش آن به عنوان برق سبز را داشته باشند، دوره بازگشت سرمایه به حدود ۲ تا ۳ سال کاهش می یابد که برای سرمایه گذاران جذاب است. اما فروش برق در مدل های قراردادی قبلی، زمان بازپرداخت را چندین برابر می کند و هیچکس حاضر به سرمایه گذاری در این صنعت نیست.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: اگر سرمایه گذاران در حوزه نیروگاهی اجازه صادرات برق یا فروش آن به عنوان برق سبز را داشته باشند، دوره بازگشت سرمایه به حدود 2 یا 3 سال کاهش می یابد که جذاب است. برای سرمایه گذاران اما فروش برق در مدل های قراردادی قبلی، زمان بازپرداخت را چندین برابر می کند و هیچکس حاضر به سرمایه گذاری در این صنعت نیست.
اندک منابع تبصره 18 برای توسعه ظرفیت نیروگاهی
اما تبصره 18 از دیگر منابع در نظر گرفته شده برای توسعه نیروگاهی است که البته چندان قابل توجه نیست. همانطور که صالحی می گوید منابع در نظر گرفته شده در تبصره 18 که برای توسعه پروژه های کوچک و نیروگاه های کوچک مصرف می شود حدود 2 همت است که رقم چندان بالایی نیست.
هم اکنون ایجاد هر کیلووات ظرفیت برق از طریق نیروگاه های تجدیدپذیر بالغ بر 25 میلیارد تومان است. یعنی می توان با اعتبار 2 همتی نوت 18 کمتر از 100 مگاوات ظرفیت تولید برق کشور را افزایش داد.
وی ادامه داد: هم اکنون تولید هر کیلووات ظرفیت برق توسط نیروگاه های تجدیدپذیر بالغ بر 25 میلیارد تومب است. به عبارت دیگر این میزان اعتبار کمتر از 100 مگاوات می تواند به ظرفیت تولید برق کشور اضافه شود.
وزارت نیرو همچنان به دنبال انحصار است!
مسئولان صندوق توسعه ملی می گویند این صندوق توسعه هم اکنون آمادگی تامین مالی بیش از 4500 مگاوات نیروگاه خورشیدی را دارد و منابع لازم برای این امر تامین شده است. این آمادگی به حدی است که گفته می شود به محض ارسال پرونده ها از سوی بانک ها، بررسی کامل و کمتر از یک هفته دیگر تسهیلات تایید می شود. با این سخنان می توان گفت که مدل های پیشنهادی هنوز مورد تایید وزارت نیرو قرار نگرفته است که با وجود تمام وعده ها و اهدافی که در زمینه توسعه نیروگاه های تجدیدپذیر داده شده است، اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است. یادآور می شود عباس علی آبادی وزیر نیرو در دولت چهاردهم وعده داده بود تا 5 سال آینده 30 هزار مگاوات به ظرفیت انرژی های تجدیدپذیر کشور اضافه شود.
گفتنی است، این صندوق از زمان تأسیس تاکنون 46 نیروگاه با ظرفیت 7200 مگاوات را به ارزش 4.6 میلیارد دلار تامین مالی کرده است که شامل 17 نیروگاه سیکل ترکیبی، 25 نیروگاه تولید همزمان و 4 نیروگاه انرژی های تجدیدپذیر است.