علیرضا قاسمی در گفتگو با این خبرنگار در ادامه افزود: امسال چهارمین سالی است که خشکسالی بی سابقه ای را پشت سر می گذاریم که در 30 سال گذشته این خشکسالی را تجربه نکرده بودیم به ویژه در شمال استان و زاهدان که بخشی از آب آن تامین می شود. از چاه نعیمه و ما انتظار داریم امسال حق آبه برداشته شود.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه منابع آبی هر ساله بیشتر از سال گذشته در حال کاهش است، یک سری اقدامات در سیستان و بلوچستان انجام شده است.
وی تصریح کرد: در نیمه دوم هر سال برای عبور از پیک مصرف در سال آینده برنامه ریزی می شود که برای ما فصل گرما که از فروردین تا اواسط مهر ادامه دارد، باید برنامه ریزی کنیم تا حداقل به همین صورت باشد. مقدار آب موجود در این ایستگاه ها را رها کنید و سپس به توسعه املاک و سایر اقدامات خواهیم پرداخت.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان ادامه داد: سال گذشته با نظارت و حمایت های صورت گرفته در استان و کشور به ویژه توجه ویژه وزیر به این منطقه، حفاری، لایروبی و حفاری اطراف انجام شد. 148 حلقه چاه ، کاوش و تجهیز شد و توانستیم حدود 1200 لیتر آب در ثانیه تولید کنیم که ما را برای مقابله با تنش آبی تابستان آماده می کند.
اقدامات فوری برای مدیریت منابع آب
وی تاکید کرد: امسال با تمام کمبودهایی که داشتیم، تقریباً از اسفند ماه سال گذشته در حوضه زاهدان و زابل با توجه به اینکه چاه نعیمه چهارمین سال را بدون آب ورودی و زنده سپری کرد، شرایط تقریباً عادی را مانند سال گذشته تجربه کردیم. حجم چاه نعیمه را حذف کرده بودیم، در این زمینه دو اقدام بسیار فوری برای مناطق روستایی و شهری در دستور کار قرار گرفت.
قاسمی بیان کرد: در زابل در نیمه دوم سال گذشته این اقدام راه اندازی شد، یعنی یک لنج شناور ساخته شد، چند پمپ آب روی آن نصب شد و لوله هایی در داخل آب نصب شد. همینطور برای زاهدان اسفند سال گذشته و اوایل اردیبهشت امسال لنج ها در نیم چاه شماره سه نصب شد و برای زاهدان از لنج های شناور استفاده کردیم، در سه سال قبل تقریبا یکی از سال های خوب زاهدان را داشتیم و بریدگی و جیره بندی نداشتیم. آب مانند سال های گذشته
وی گفت: در منطقه سیستان شرایط حتی نسبت به سال گذشته بهتر بود به طوری که امسال 167 تا 320 روستا در ابتدا در 110 روستا دچار تنش آبی شدند و در روزهای اخیر تعداد روستاها به کمتر از 15 شهر رسید. با تامین آب حلش کردیم
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان ادامه داد: برای سال آینده نیز همین اقدامات در حال انجام است، بیش از 67 حلقه چاه در این استان کار شده و تا پایان سال به میزان مطلوب خواهیم رسید.
وی گفت: دو کار ویژه برای زاهدان و سیستان آغاز شد که بر این اساس طرح اضطراری در تقاطع دشتک آغاز و 15 حلقه چاه در دشت هرمک حفاری شد، علاوه بر آن در اسفند پارسال 10 حلقه چاه جدید وارد کردیم. سال و با این اقدام 420 لیتر در ثانیه کاهش یافت که تقریباً بیش از 30 درصد از برداشت آب از چاه نیمه زاهدان را تشکیل می دهد.
قاسمی افزود: در چهارراه دشتک کار پروژه منطقه هرمک به اتمام رسیده است که برای داشتن آب پایدار در هرمک 34 کیلومتر خط انتقال 20 کیلوولت از ایستگاه سه تکمیل شده و در مجموع 56 کیلومتر خط فشار متوسط اجرا شده است. .
وی بیان کرد: در دشت هامون هیرمند نیز همین اقدامات انجام شد که در ابتدا قرار بود 25 حلقه چاه حفر شود اما با توجه به انتقال بخشی از آب به حوضه سیستان تاکنون 43 حلقه چاه حفر شده است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان گفت: 15 حلقه چاه در دشت شیله، 15 حلقه چاه در هرمک (در مدار) حفر شد که این اقدامات تنها در 10 ماه انجام شد، اکنون چاه ها تجهیز شده و خط Next به مخزن و ورودی آب شیرین کننده است.
مطابق با؛ از دشت هامون هیرمند توانستیم 1200 لیتر آب در ثانیه تحویل دهیم که تا 1400 لیتر قابل افزایش است.
قاسمی تصریح کرد: پس از این اقدامات، دشت سوم با تلاش وزارت نیرو و شرکت برق منطقه ای سیستان و بلوچستان در کمتر از دو ماه و نیم شناسایی شد، پروژه ای که قرار بود در مدت 10 ماه به اتمام برسد. یک پروژه 35 مگابایتی یک تیر نصب شد و دکل ساخته شد، دو ترانسفورماتور 35 مگا برای تبدیل 320 به 63 و 320 به 20 کیلو ولت در این منطقه آوردیم، سپس خط 20 کیلوولت را به ایستگاه آوردیم و در مجموع یک تیم کاری تشکیل شد. . توسط تمام حوزه های وزارت نیرو انجام شد.
وی افزود: دشت شیله نیز شناسایی و مشخص شد که پتانسیل آبی آن پس از حفاری 450 لیتر در ثانیه است، بنابراین 15 حلقه چاه در این منطقه حفر شد که کیفیت آب آن کمی بهتر از هامون هیرمند است اما وجود دارد. یک نیاز. چون شیرین شده بود
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان ادامه داد: در حال حاضر 16 کیلومتر خط برق و راه دسترسی استاندارد و دوربین انجام شده است که در صورت نیاز آمادگی داریم تا 20 روز آینده همه اینها را به بهره برداری برسانیم.
وی گفت: تا کنون توانسته ایم بین 2100 تا 2200 لیتر آب را به منطقه زاهدان یا سیستان برسانیم که هیچکس فکر نمی کرد این کار امکان پذیر باشد، همه اینها برای رسیدن به آب با کیفیت بود. تهیه آب شیرین شده
قاسمی ادامه داد: ظرفیت آب شیرین کن 100 هزار مترمکعب در روز است که در ایران با دریا فاصله دارد، با این حجم آب شیرین کن نداریم، هزار متر مکعب با بهترین کیفیت آماده حمل در بهمن ماه است. برنامه.” با این اتفاق آب زاهدان جدا می شود و آب نیمه چاه زمان بیشتری را در منطقه سیستان می گذراند.
وی افزود: در فاز بعدی حدود 45 روز پس از این اقدام، فاز دوم حدود 30 هزار مترمکعب و بلافاصله 35 هزار مترمکعب دیگر در مجموع 100 هزار مترمکعب وارد مدار می شود. فصل گرم سال آینده برای انتقال آب به زاهدان و تامین بخشی از نیازهای منطقه سیستان.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان در بخشی دیگر از سخنان خود اظهار داشت: در هر پیک 700 لیتر در ثانیه با شرایط مصرف سرانه بالا کمبود آب داریم که امسال باید به آن توجه کنیم. سیستان را دنبال کنیم، این میزان را آب منطقه ای استان تعیین می کند که پروژه ای در حال پیگیری است، منابع اعتباری این پروژه که یکی از معضلات محسوب می شود باید به هر نحوی تامین شود تا تسریع شود. کار.
وی افزود: پیش بینی می شود حداقل تا سه سال آینده تا رسیدن آب تهلب و انتقال آب از دریای عمان به سیستان و بلوچستان، این طرح اضطراری می تواند به عدم وجود نگرانی برای تامین آب کمک کند تا نگرانی ها به حداقل برسد. به صفر
آب دریای عمان در اواخر سال 1403 به زاهدان می رسد.
مدیرکل صنعت و معدن سیستان و بلوچستان افزود: طرح آبرسانی از چابهار به سیستان بلوچستان و در نهایت به خراسان جنوبی و خراسان رضوی با حمایت شرکت های بزرگ معدنی در حال انجام است.
ایرج حسن پور در گفت و گو با خبرنگار بیشتر افزود: با دستور وزیر صمت چهار کارگاه لوله گذاری و حفاری به 14 کارگاه تبدیل شده و با این روند پیش بینی می شود تا پایان سال 1403 آبرسانی به زاهدان انجام شود.