به گزارش بازار، علی اکبر محرابیان در دیدار با مدیران صنعت برق و مدیران عامل شرکت های توزیع نیروی برق ضمن گرامیداشت هفته بسیج و یاد و خاطره دلاورمردان خطه ایرانی-اسلامی به ویژه در دفاع مقدس اظهار داشت: تابستان امسال و سالهای دیگری را که گذراندهایم، با تجربیات، با چیزهای متفاوتی مواجه میشویم، در حالی که دانش پویا و رو به رشدی، نکات مثبت را دریافت، تکرار و تقویت میکند و نقاط منفی را بهگونهای شناسایی و مدیریت میکند که از تأثیرات منفیها جلوگیری کند.
وی با تاکید بر اینکه در کنار برگزاری اجلاس سران نباید از برنامه های توسعه و بلندمدت صنعت برق غافل شد، ادامه داد: طی دو سال گذشته برنامه های ارزنده ای تدوین شده است و از مدیریت صنعت برق تقاضا دارم به این موضوع اختصاص دهند. بخش مهمی از زمان خود را برای اجرای برنامه های اساسی، بلند مدت و در مقیاس بزرگ.
وی با تاکید بر اینکه زمانی می توان از برنامه های سالانه دفاع کرد که هر کدام جزو برنامه بلندمدت باشد، ادامه داد: اگر اقدامات ضربتی با هدف رفع مشکلات و دغدغه های صنعت برق باشد، کارساز نخواهد بود.
برنامه های چهارساله حوزه برق در برنامه هفتم دیده شد
وی با بیان اینکه در ابتدای کار در وزارتخانه یک برنامه 4 ساله تدوین کردیم و بعداً به برنامه هفتم تبدیل شد، ادامه داد: پس از آن نیز کمیته ای برای تدوین برنامه 20 ساله حوزه برق تعیین شد. . صنعت، و این طرح ها در محل تصویب شد. این برنامه که برای عملیات عملیاتی آماده شده است، زمانی واقعاً ارزشمند است که بخشی از یک برنامه بلندمدت باشد.
محرابیان با اشاره به مفهوم عدم تعادل به عنوان شکاف بین تقاضای تولید و مصرف گفت: آیا اعداد اعلام شده در این زمینه و روش محاسبه صحیح است؟ در بخش تولید، ظرفیت های تولید را آماده می کنیم، اما در بخش تقاضا، آیا هر مصرف کننده ای در هر ساعت مقدار مصرفی را به عنوان تقاضای واقعی مطالبه می کند و ما مجاز به محاسبه با این معادله هستیم؟ و معلوم می شود که این یک محاسبه صحیح است؟
وی گفت: به عبارت دیگر با این میزان نارضایتی تلاش جمعی برای رفع نارضایتی ها داریم. قرار است کشاورزی و صنعت ملی کشور در هر شرایط و هر زمانی برای هر میزان مصرف اقدام کند و صنعت برق کشور خود را منصوب کند و پاسخگو باشد؟ بر اساس بررسی ها، تقریبا هیچ کشوری در جهان وجود ندارد که صنعت برق خود را برای رفع این نیازها تنظیم کند.
با بیان اینکه زمانی که نیاز بخش های مختلف را بر اساس الگوی مصرف انرژی و زمان بندی صحیح تنظیم کنیم، این معادلات تفاوت اساسی پیدا می کند، افزود: در صنعت برق دو مدل ویژه برای رفع عدم تعادل داریم. یکی از راه ها توسعه صنعت به گونه ای است که ظرفیت تولید، توزیع و عرضه را افزایش دهیم و همچنین مصرف را به گونه ای مدیریت کنیم که بتوانیم حداکثر تامین انرژی را با حداقل انرژی انجام دهیم. در واقع پیک های لحظه ای و ساعتی را به خطوط متصل در طول شبانه روز تبدیل کنیم که به معنای تامین انرژی و مصرف اقتصادی بیشتر صنعت برق عمومی کشور و شامل تمام ساعات شبانه روز در طول سال است.
علاوه بر مدیریت مصرف، افزایش ظرفیت تامین انرژی در نظر گرفته شده است.
وی اختلاف مصرف تابستان و زمستان کشور را بیش از 32 هزار مگاوات عنوان کرد و گفت: 32 هزار مگاوات معادل کل مصرف مصر با 110 میلیون نفر جمعیت و آب و هوای گرم تر از جمهوری اسلامی و تولیدی است. 60 میلیارد دلار بیشتر از کشور ما، اینطور نیست که اگر آسایش و رفاه را برای مردم فراهم کنیم، بخواهیم آن را بازیابی کنیم، بلکه باید دید دنیا با 32 هزار مگاوات چه می کند.
وی با تاکید بر اینکه مهمترین اقدام در دستور ما مدیریت صحیح مصرف است، گفت: مدیریت مصرف در بخش عرضه و تقاضا دو جنبه دارد بنابراین تقاضا تابع عرضه است. مدیریت صحیح مصرف در سمت عرضه، تقاضا را در حرکت نگه می دارد. با این رویکرد می توان مشکلات را حل کرد و این تفاوت بین گذشته و حال است.
وی با بیان اینکه این موضوع از زیر بار توسعه فرار نمی کند، گفت: شرایط ایجاب می کند که علاوه بر مدیریت مصرف به افزایش ظرفیت نیز توجه شود.
وی بر استفاده از فناوری روز در بخش توزیع برای مدیریت مناسب مصرف و ارائه الگوی مناسب به مصرف کننده کشور تاکید کرد و افزود: استفاده از فناوری ها و تعریف اقتصاد و طراحی مدل تولید باید به گونه ای باشد. که بتوانید با انرژی کمتر حداکثر را تامین کنید.
مصرف برق خانگی با افزایش دو میلیون متری نسبت به 1400 کاهش یافت
وی با اشاره به خاموشی تابستانی 1400 از 9 اردیبهشت تا 31 شهریور و همچنین تداوم گرما در سال 1402، خاطرنشان کرد: تا سال 1402 بیش از دو میلیون کنتور جدید و مشترک به شبکه اضافه شد و از سوی دیگر رقم مصرف بخش داخلی در سال 1400 (از اول خرداد تا 15 مرداد در فصل گرم سال) حدود 48 میلیارد کیلووات ساعت بوده است و اگر رشد تولید، گرمایش و جلوگیری از خاموشی و عدم تعمیر را در نظر بگیریم، با محاسبه رشد 5 درصدی مصرف عادی سالانه و خاموشی و گرمایش حداقل 20 درصد جمعاً به 48 میلیارد کیلووات ساعت می رسد در حالی که میزان مصرف از تابستان 1400 کاهش یافته است و در تابستان 1402 کل انرژی عرضه شده به بخش داخلی 46 میلیارد کیلووات ساعت بود.
وی ادامه داد: در سال 1400، 36.7 میلیارد کیلووات ساعت انرژی در بخش صنعت تامین شد و در تابستان 1402 این میزان 46.1 میلیارد کیلووات ساعت بود که معادل حدود 10 میلیارد کیلووات ساعت و معادل است. 26 درصد بیشتر برق در اختیار صنعت قرار گرفت و بخش خانگی به جای رشد 20 درصدی، 4 درصد کاهش مصرف داشته و برای این میزان صرفه جویی، کل ظرفیت در اختیار صنعت و برق بخش صنعت قرار گرفته است.
محرابیان ادامه داد: اینها حاصل دو سال تلاش در اندازه گیری های سازه، سخت افزار، ساخت نیروگاه، توسعه شبکه و نرم افزار و ایجاد مدل ها و تاییدیه های مختلف است که در این دو شماره قابل نمایش است.
وزیر نیرو مهمترین سیاست اعمال شده در حوزه خانوار را پاداش پس انداز و استفاده از الگوی اقتصادی برای ایجاد انگیزه در مشترکان اعلام کرد و گفت: اصلاح تعرفه در دنیا به این معناست که هر مقدار برقی که فروخته می شود ما باید همین مقدار برق در کشور بفروشد و این مشکل به مصرف کننده گوشزد شود.
وی افزود: این موضوع به این معناست که نمی توان تعرفه بین المللی انرژی را برای خانوارها اعم از کارگران، کارمندان و معلمان که سایر درآمد سرانه آنها بین المللی نیست اعمال کرد. اما نکته مهم این است که بدون تغییر نرخ، از پارامترهای اقتصادی به گونه ای استفاده شد که همین تاثیر را داشت و به خانوارها اعلام شد که اگر نتوانیم قیمت برق را افزایش دهیم، در ازای صرفه جویی از آنها بخرند. پول، ریتم که البته باید انجام شود، از این ظرفیت بهتر استفاده کنیم.
محرابیان افزود: در حال حاضر حدود 10 درصد از این ظرفیت را استفاده کرده ایم زیرا اطلاعات کافی در این خصوص وجود نداشت. اعلان لحظه ای است که هر مشترک در هر لحظه مصرف برق، پاداش پس انداز را در ذهن خود شکل می دهد.
مصرف باید بدون کاهش رفاه مردم مدیریت شود
محرابیان با تاکید بر توانمندی های فوق العاده بالا در مدیریت مصرف یادآور شد: باید به دنبال راه هایی برای مدیریت مصرف بدون تداخل در رفاه مردم، رشد تولید، رشد ارزش افزوده و افزایش تعرفه باشیم. مهمترین نقش شرکت های توزیع، اجرای این مفهوم است که علاوه بر ارائه ابزارهای مدیریتی برای آنها و مصرف کننده، رفع نقاط ضعف شبکه را نیز در دستور کار قرار داده است که بر این اساس به 76 پروژه در توزیع فوق الذکر رسیدیم. بخش
وی با بیان اینکه مهمترین وظیفه یک مهندس در یک شرکت اقتصادی شناسایی اولویت ها و مدیریت با حداقل هزینه و حداکثر کیفیت و سرعت است، گفت: کمیته هایی در ستاد با عنوان نوسازی و توسعه شبکه و مدیریت شبکه ایجاد می شود. مصرف در بخشهای کشاورزی، خانگی، صنعتی و اداری کمیتههایی ایجاد شده است که باید در شرکتهای توزیع مانند این کمیتهها با حضور مدیران و کارشناسان مربوطه و استفاده از توانمندیهایی که میتواند در اجرای روشهای مدیریتی کمک کند، ایجاد شود.
به طور کلی صنعت برق امتیاز قابل قبولی دارد
وزیر نیرو با بیان اینکه در مجموع صنعت بر اساس اقدامات 1400 و 1402 از امتیاز قابل قبولی برخوردار است، اظهار داشت: با توجه به رتبه بندی 39 شرکت برق از بخش های مختلف و وضوح روند، ضمن ارزیابی شرکت و شناسایی نقاط ضعف، این طور است که کمیته ها از این هفته شروع به کار می کنند و از مجموع تجربه به یک دستورالعمل می رسیم و بر این اساس ظرفیت و ضریب بهره وری افزایش می یابد.
وی پس از اشاره به اینکه در دو سال اخیر تجربیات خوبی در حوزه صنعت به ثبت رسیده است، تصریح کرد: در برخی صنایع می توان با استفاده از مدل های بهتر رضایت بیشتری ایجاد کرد و بدون دغدغه تولید کرد.
وزیر نیرو از اعمال روش جدید در سال 1402 در حوزه داخلی خبر داد و گفت: به محض آماده شدن زیرساخت ها، جزئیات این روش اعلام می شود. بر اساس این طرح هر فرد در طول مصرف تحت تاثیر روش های اطلاعاتی و انگیزشی تصمیم به مصرف یا عدم مصرف می گیرد.
وی با بیان اینکه در شورای عالی نیرو ممنوعیت تبلیغات کولر گازی در سراسر کشور به جز مناطق گرمسیری تصویب شد، ادامه داد: این موضوع به زودی اجرایی می شود و رسانه های کشور باید مشکلات و انتقادات استفاده را مطرح کنند. . سیستم های تهویه مطبوع در سراسر کشور مناطق عادی و سرد باید به طور گسترده در مورد شرایط عادی و پزشکی اطلاع رسانی شود.
تغییر روشنایی عمومی از لامپ های پرمصرف به لامپ های بسیار کم مصرف / تولید ارز دیجیتال در نظر گرفته شده است.
محرابیان به موضوع ارزهای دیجیتال نیز اشاره کرد و گفت: در تابستان سال 1401 اقدام خوبی انجام شد و در سال 1402 مورد غفلت قرار گرفت و برای سال آینده موضوع ارزهای رمزپایه را در دستور کار قرار خواهیم داد. جلوگیری از مصرف غیرمجاز برق در ارزهای دیجیتال بسیار مهم است و باید مورد توجه قرار گیرد.
وی از روشنایی معابر و تغییر روشنایی معابر از لامپ های پرمصرف به لامپ های فوق کم مصرف با روشنایی بیشتر خبر داد و افزود: قرار است در بازه زمانی محدودی در سطح شهری، تمامی روشنایی کشور تامین شود. جاده های عمومی و غیر شهری با طراحی زیبای شهری. ضمناً در تابستان ساعت 14 به دلیل کمبود برق چراغ های خیابان را خاموش می کنیم که روش مناسبی نیست.
وی افزود: توجه به برنامه های بلندمدت و راهبردهای توسعه صنعت برق مهمترین موضوع در دستور کار وزارت نیرو است.
محرابیان با بیان اینکه اصلاحات اقتصادی، نظام بودجه و ساختار صنعت برق در دستور کار قرار دارد، افزود: به دنبال ارتقای صنعت برق متناسب با توانمندی های این صنعت و انجام اصلاحات برای رفع مشکلات و اختلافات هستیم.