افزونه پارسی دیت را نصب کنید Wednesday, 27 November , 2024
4

آیا چین برای متوقف کردن ایران نفوذ دارد؟

  • کد خبر : 253620
آیا چین برای متوقف کردن ایران نفوذ دارد؟

به گزارش خبرآنلاین، به نقل از نشریه مذکور، «حمله انتقام جویانه ایران که اولین حمله مستقیم این کشور به اسرائیل بود، آمریکا را تشویق کرد تا از نفوذ بالقوه پکن در خاورمیانه بیشتر استفاده کند. روزنامه شرق نوشت: در حالی که چین مدت‌هاست به بزرگترین شریک تجاری ایران تبدیل شده است و مقامات ارشد آمریکا […]

به گزارش خبرآنلاین، به نقل از نشریه مذکور، «حمله انتقام جویانه ایران که اولین حمله مستقیم این کشور به اسرائیل بود، آمریکا را تشویق کرد تا از نفوذ بالقوه پکن در خاورمیانه بیشتر استفاده کند.

روزنامه شرق نوشت: در حالی که چین مدت‌هاست به بزرگترین شریک تجاری ایران تبدیل شده است و مقامات ارشد آمریکا از جمله جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا، علناً از پکن خواسته‌اند تا در مهار تهران کمک کند، به‌ویژه که این نشریه تحت دیدگاه ضدایرانی خود اعلام کرد. در ماه های گذشته، حملات گروه انصارالله در دریای سرخ با تشویق تهران، حمل و نقل جهانی را مختل کرده است. جالب اینجاست که فارین پالیسی در مقاله دیگری به قلم جیمز پالمر و در پاسخ به این سوال که چرا پکن در رویارویی ایران و اسرائیل تهران را به تل آویو ترجیح داد؟ وی در بیانیه‌ای نوشت: «دیپلمات‌های چینی پشت درهای بسته تلاش می‌کنند تا همتایان اسرائیلی خود را متقاعد کنند که اظهارات عمومی دولت چین نشان‌دهنده قلب پکن در مورد نیاز به مجازات دولت اسرائیل به دلیل اقداماتی نیست که انجام داده است و پکن همچنان می خواهد روابط دوجانبه را حفظ کند. بنابراین، به گفته پالمر، در تنش بین تهران و تل آویو، چین در کنار ایران قرار گرفته است، اما به نظر می رسد پکن در تلاش برای تنش زدایی از وضعیت موجود و در عین حال تمسخر آمریکاست.

در همین حال، همانطور که در فارین پالیسی توضیح داده شد، سوال کلیدی در اینجا این است که آیا چینی ها از نظر واشنگتن توانایی کنترل تهران را دارند؟

سعید میرطاهر در گفت و گو با «شرق» پاسخ این سوال را از چند بعد «نه» می داند و در توضیح این پاسخ معتقد است که اساساً پکن نقش چندان مهمی در معادلات کنونی ندارد. خاورمیانه . شرق، زیرا به گفته این تحلیلگر آسیای جنوبی، چینی ها توجه سیاسی و دیپلماتیک غربی ها به ویژه آمریکا به غرب آسیا و همچنین تخصیص هزینه های گزاف تسلیحاتی در دو جنگ اسرائیل و حماس نیز از این قبیل است. به عنوان جنگ در اوکراین، بهترین فرصت برای واشنگتن تلقی می شود تا توجه خود را از استراتژی مهار چین و رسیدگی به مسئله تایوان منحرف کند. بنابراین، مفسر ارشد سیاست خارجی یادآور می شود که چنین سیاستی برای پکن به قدری مهم است که حتی به قیمت افزایش قیمت جهانی انرژی، چینی ها به درخواست آمریکا تلاشی برای مهار تهران و حوثی ها نخواهند داشت.

البته میرطاهر در ادامه اعتراف می‌کند که حتی اگر چینی‌ها به دلیل افزایش قیمت انرژی در آینده به دنبال کنترل تهران و مهار انصارالله باشند، این چیزی نیست که پکن به تنهایی بتواند در آن نقش داشته باشد، زیرا این سیاست مستقیماً مخالف اهداف است. و منافع روس ها آن را دارد. اهدافی که کرملین سعی دارد با فرسایش و تشدید بحران در خاورمیانه کاهش دهد، کاهش توجه به جنگ در اوکراین است. در سایه آنچه گفته شد، کارشناس ارشد مسائل جنوب شرق آسیا در ادامه گفتگو با «شرق» به موضوع صادرات و فروش نفت از ایران به چین می پردازد و این را نمی داند. پارامتر بسیار قوی باشد زیرا به گفته وی، پکن به دنبال مسیرهای جایگزین است و منابع انرژی دارد. پیرو آنچه سعید میرطاهر در گزارش فوق الذکر مجله فارین پالیسی بیان کرد، همچنین به این نکته اشاره شد که اگرچه آمریکا به طور فزاینده ای برای نفوذ در ایران به چین نگاه می کند، اما برخی کارشناسان هشدار می دهند که موضوع به این سادگی نیست. زیرا فارین پالیسی همچنین می گوید که “روابط اقتصادی تهران و پکن از نظر نفوذ نابرابر است” و در حمایت از بیانیه خود تاکید می کند که “بیش از 90 درصد صادرات نفت خام ایران در سال گذشته به چین رفته است، اما چین یک تامین کننده بزرگ فراتر از آن است. ایران، با عرضه تهران تنها 10 درصد از کل واردات چین را به خود اختصاص داده است.

رسول نهاوندی کارشناس دیگری بود که در گفت و گو با «شرق» و در راستای ارزیابی سعید میرطاهر از زاویه ای دیگر به موضوع پرداخته و تاکید کرد: «نقطه اساسی درخواست آمریکا از چینی ها برای کنترل ایران و مهار ایران به انصارالله. درجه موفقیت پکن است.” ناظر با انتقاد از روابط تجاری و اقتصادی با تهران در عرصه های سیاسی، دیپلماتیک، نظامی، دفاعی و میدانی به تحولات خاورمیانه بازمی گردد. بنابراین، این تحلیلگر برجسته مسائل غرب آسیا می گوید در حالی که چینی ها اکنون مهم ترین شریک اقتصادی و تجاری ایران هستند و اقتصاد و معیشت کشور نیز مشکلات زیادی دارد، به نظر او این پارامترها لزوماً در سطح سیاسی تأثیر می گذارد. و حوزه دیپلماتیک خاورمیانه مشخص نخواهد بود. زیرا در خوانش نهاوندی «شرط لازم برای این کار، تمایل چینی ها به انتقاد از روابط اقتصادی خود با ایران به نفع تحولات خاورمیانه است». در ادامه تحلیلگر برجسته عرصه بین الملل نیز به شرط کافی اشاره می کند و در توضیح آن معتقد است تهران باید چنین دیدگاهی را از سوی چینی ها بپذیرد که البته از منظر مفسر برجسته غرب. در آسیا، بعید است که ایران حتی با نگاه استراتژیک خود به روابط با چین و نیاز مبرم به فروش نفت و تداوم روابط تجاری با این کشور، بخواهد یا اجازه دهد که این روابط تجاری در عرصه سیاسی اثرگذار باشد. و حوزه های خارجی رویدادها در منطقه خاورمیانه برای اطمینان از نظر واشنگتن.

بر اساس تحلیل ارائه شده توسط رسول نهاوندی، در بخشی از مقاله فارین پالیسی، ویلیام فیگوئروا، کارشناس روابط چین و ایران در دانشگاه گرونینگن هلند به این نکته مهم اشاره کرده است: «در حالی که چین فروش و تجارت نفت دارد. به گفته یک کارشناس روابط چین و ایران در دانشگاه گرونینگن هلند، این یک اهرم فشار است، اما استفاده از آن هم یک چالش سیاسی و هم از نظر لجستیکی خواهد بود و یک نمونه آن پالایشگاه های خصوصی چین است که در بازار سیاه فعالیت می کنند. این پالایشگاه‌های خصوصی بیشتر نفت ایران را به‌طور عملی و غیرقانونی خریداری می‌کنند، بنابراین، ویلیام فیگوئرا تأکید می‌کند که «کنترل این پالایشگاه‌های خصوصی بسیار دشوار است و در نتیجه کنترل مستقیم واردات نفت ایران از سوی پکن چالش‌برانگیز خواهد بود. چین”.

23302

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=253620

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.