امید محمدی; بازار: عباس علی آبادی وزیر امنیت روز گذشته از تمایل خود برای واگذاری مدیریت خودروسازان دولتی (گروه صنعتی ایران خودرو و گروه خودروسازی سایپا) خبر داد. به نظر می رسد این اظهار نظر وزیر صمت در پی پاسخ به سوال اخیر آرش محیبی نژاد، دبیر انجمن صنایع همگن نیرومحرکه و قطعه سازان خودرو کشور است که پرسید:بازارگفت: طبق قانون تجارت، سهامداران باید هیئت مدیره را انتخاب کنند. آیا سهامداران ایران خودرو و سایپا در انتصاب مدیران نقشی دارند؟» خبر جابه جایی مدیریت خودروسازان اصلی در دقیقه 90 حضور علی آبادی در وزارت حراست می تواند شایعات ویژه را تقویت کند. جاده ای در تلاش فوق الذکر برای ماندن در دولت چهاردهم.
زیان انباشته، تفاوت قیمت خودرو از کارخانه تا بازار و عقب ماندگی خودروسازی کشور نسبت به تحولات جهانی حاصل اعتبار دولت با قیمت های دستوری است. شعار “خصوصی سازی صنعت خودرو” در دولت سیزدهم با مطالبه عباس علی آبادی به مرحله واگذاری مدیریت به بخش خصوصی رسید.
صلاحیت در خودروسازی به چه معناست؟
زیان انباشته، مداخله دولت و دولت همراه با قیمت گذاری اجباری، صنعت خودرو را نابود کرده است. پس از گذشت دو دهه از شعار «خودروسازان خصوصی»، به نظر می رسد دولت در موقعیتی قرار دارد که خودروسازان را به بخش خصوصی واگذار کند. . کارشناسان معتقدند اگر خودروسازان به بخش خصوصی روی بیاورند، عقب ماندگی صنعت خودرو را جبران کرده و چالش لاینحل توسعه و سودآوری را حل خواهد کرد.
زیان انباشته، تفاوت قیمت خودرو از کارخانه تا بازار و عقب ماندگی خودروسازی کشور نسبت به تحولات جهانی حاصل اعتبار دولت با قیمت های دستوری است. شعار “خصوصی سازی صنعت خودرو” در دولت سیزدهم با مطالبه عباس علی آبادی به مرحله واگذاری مدیریت به بخش خصوصی رسید. وزیر صمت معتقد است؛ “در صنعت خودرو، زمانی که به ثبات کافی رسیدیم، واگذاری ها امکان پذیر است. ما اکنون آماده هستیم تا مدیریت خودروسازان را به شرط اینکه واگذاری به درستی انجام شود، واگذار کنیم. البته خصوصی سازی به تنهایی نمی تواند خوب باشد. توانایی های کافی را ندارد، ممکن است به خوبی مدیریت دولتی نباشد.
اطلاعات بیشتر از وزیر شایان ذکر است که صنعت خودرو توسط “دولت” ایجاد نشده است، بخش خصوصی کشور برای توسعه و ارتقای آن بسیار بهتر از دولت این صنعت را تاسیس و مدیریت خواهد کرد.
وزیر صمت با اشاره به بحث جابجایی مدیریت اظهار داشت: استفاده حداکثری از ظرفیت بخش خصوصی بر اساس اصل 44 قانون اساسی یک ضرورت است، اما تحقق این نیاز مستلزم رعایت مواردی مانند صلاحیت است.
با توجه به اینکه مقام ارشد وزارت حراست حاضر به توضیح کلمه کلیدی «صلاحیت» نیست، پیش از این سعید مدنی، مدیرعامل سابق گروه خودروسازی سایپا در این خصوص به «بازار» گفت: سرمایه مورد نیاز و صلاحیت دو مورد است. شرایط واگذاری شرکت های خودروسازی به این معناست که شخص حقیقی یا حقوقی علاوه بر عدم وجود درآمد در صنعت خودروسازی، دارای سابقه فعالیت در صنعت خودروسازی باشد تولیدکنندگان به بخش خصوصی و تغییری در کاربری این فعالیت وجود ندارد، در غیر این صورت خودروسازان به سرنوشت «آذراب»، «هپکو» و «نیشکار» دچار خواهند شد.
رفتار دولت (وزارت صمت) در خصوص عدم آزادسازی قیمت ها در صنعت خودرو حکایت از آن دارد که «خصوصی سازی» یا واگذاری «مدیریت» صورت نخواهد گرفت.
آیا انتقال مدیریت انجام شده است؟
رفتار دولت (وزارت صمت) در خصوص عدم آزادسازی قیمت ها در صنعت خودرو حکایت از آن دارد که «خصوصی سازی» یا واگذاری «مدیریت» صورت نخواهد گرفت. بسیاری از کارشناسان بر این باورند که در صورت واگذاری سهام از سوی دولت به نهادهای دولتی غیردولتی، مدیریت آن به مالکیت و مدیریت دولت در خواهد آمد. زیرا صنعت خودرو به عنوان حیاط خلوت دولتمردان و منبع کسری بودجه شناخته می شود. خصوصی سازی در چنین صنعتی زمانی معنای واقعی خواهد داشت که دولت در قیمت خودرو، مواد اولیه، ارز و … دخالت نکند.
برای اطلاع از وزارت امنیت، لازم به ذکر است که شرایط سرمایه گذاری در بخش خصوصی صنعت خودرو وجود ندارد، اشخاص حقیقی و حقوقی از امنیت لازم برای سرمایه گذاری در این صنعت برخوردار نیستند. وزیر صمت بهعنوان اولین سیاستگذار صنعتی کشور، متأسفانه بهجای تسهیل ورود سرمایههای بخش خصوصی به این صنعت، با برنامهای نادرست به دنبال تنظیم بازار از طریق برقرسانی است.
به گفته کارشناسان، مدیریت دولت در صنعت خودرو در دولت سیزدهم به حدی پیشرفت کرد که عامل تعیین کننده در استخدام یا اخراج فعالان دو کارخانه بزرگ خودروسازی بود، در حالی که دولت باید برنامه و فعالیت این خودروسازی را کنترل کند. بنگاه اقتصادی در سمت نظارت توسعه صنعت خودرو مشروط به خروج کامل سیاست و تجارت از فعالیت های اقتصادی و صنعتی است.
در اینجا باید از عباس علی آبادی وزیر حراست پرسید که تاکنون خصوصی سازی واقعی را در کدام صنعت دیده است؟ آیا خصوصی سازی در بانک، بیمه، فولاد، پتروشیمی یا پالایشگاه وجود دارد؟ همه این صنایع، مؤسسات بخش دولتی هستند که دولت مستقیماً یا از طریق شرکتهای تعاونی کنترل وضعیت آنها را در دست گرفته و به اداره آنها ادامه میدهد.
وزیر صامت در بیانیه دیروز خود در خصوص خصوصی سازی بر اساس اصل 44 تصریح کرد: بخش خصوصی از ابزارهایی استفاده می کند که اگر این ابزارها در راستای تولید باشد موثر است و در غیر این صورت می تواند مانع باشد زیرا بخش خصوصی از ابزارهایی برای کسب سود استفاده می کند. . با چنین اظهاراتی از سوی عباس علی آبادی، باید به این سوال پاسخ داد که با توجه به مشارکت 23 نهاد در صنعت خودرو کشور از جمله با واگذاری سهام و مدیریت خودروسازان، راهکاری برای موفقیت در این صنعت ترسیم شده است. صنعت خودرو برای اجرای قطعی فرموله شده است؟
در پایان شایان ذکر است این رسانه آماده دریافت نظرات وزیر صمت در خصوص چرایی تدوین نشدن راهبرد و اعلام مدیریت در روزهای پایانی عمر کاری وی است.