پیش از آن در 26 آبان ماه سال گذشته، رهبران با طرح کلی تامین مالی و جهش تولیدی موافقت کرده بودند. در آن جلسه عبدالرضا مصری که ریاست مجمع را برعهده داشت، پس از اعلام موافقت نمایندگان با مبانی کلی گفت: این طرح در دو شورا مورد بررسی قرار می گیرد، بنابراین جزئیات آن به کمیسیون ویژه جهش و رشد تولید و نظارت بر اجرای اصل 44 قانون اساسی ارسال می شود. دیروز پس از شش ماه بررسی طرح تامین مالی و جهش تولید از طریق اصلاح حداکثر استفاده از ظرفیت تولید و خدمات کشور و حمایت از محصولات ایرانی و رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور، نمایندگان این قانون را تصویب کردند و نمایندگان نیز این قانون را تصویب کردند.
بر اساس ماده 7 این طرح؛ کلیه اموال و دارایی ها شامل اموال مشهود، بهره، حق بینایی و حقوق مالی، اموال منقول و غیرمنقول، اموال مشهود و نامشهود از قبیل واحدهای مسکونی یا تجاری شهری یا روستایی، اراضی کشاورزی شهری یا روستایی، ماشین آلات و تجهیزات تولیدی، فلزات گرانبها، اوراق بهادار، سپرده های ریالی و گواهی سپرده از محل اوراق و اسناد ارزی و اوراق بهادار از محل قراردادهای ارزی و اعتباری شورا، کسب درآمد از محل اوراق و اسناد ارزی و اوراق اعتباری شورای اسلامی. اجرای پروژه های تولیدی و زیربنایی، اشیاء، آثار و بناهای میراثی و تاریخی با نهادهای غیردولتی عبارتند از: مالکیت قابل تأیید، مانده حق بیمه پایان خدمت و ذخیره مطالبات کارکنان، حقوق و مزایای مستمر دریافتی، مطالبات قراردادی، علامت تجاری ثبت شده (برند)، مالکیت معنوی، کالاهای بادوام، کالاهای بادوام، مواد اولیه و کالاهای بادوام، بیمه مسئولیت مدنی، کالاهای فرعی، بیمه مسئولیت مدنی، کالای فرعی، بیمه مسئولیت مدنی، کالای فرعی و حقوقی. همچنین نمایندگان مجلس برای حل مشکل اعطای ضمانتهای تامین مالی، وزارت امور اقتصادی و دارایی را مجبور کردند تا با همکاری بانک مرکزی دستورالعملهای اجرایی نحوه تشکیل، فعالیت و نظارت بر موسسات یا صندوقهای ضمانت را در چارچوب قوانین تصویب و موافقت دبیر شورا را کسب کنند.
شورای تامین مالی کشور چیست؟
این شورا وظایف گسترده و متعددی از جمله ایجاد هماهنگی و هم افزایی بین نهادهای متولی تامین مالی در بازار پول، سرمایه و بیمه، تدوین مدلهای سرمایهگذاری برای پروژههای تولیدی و زیربنایی، طراحی و تصویب مدلهای جدید تامین مالی پروژههای دستگاههای اجرایی یا طرحهای تملک کالاهای سرمایهای و تولیدی و زیربنایی پروژههای تولیدی و زیربنایی پروژههای غیردولتی در دوره ریسکپذیری و مشارکت غیردولتی را بر عهده دارد. می میرد، در صورت لزوم، شناسایی و حذف عواملی که تأثیر منفی دارند. استفاده و بازیافت منابع از دیگر وظایف این شورا صدور مجوز موسسات اعتباربخشی و تقویت نظام ارزیابی اعتبار با تکمیل بانک اطلاعات اعتباری کشور است. همچنین این شورا وظیفه تصویب اساسنامه و صدور موافقت اصولی تاسیس و فعالیت شرکت های اعتبارسنجی را بر عهده خواهد داشت و بر این شرکت ها نظارت خواهد داشت.
بانک اطلاعات اعتباری کشور نیز ایجاد و در اختیار شورای دارایی قرار می گیرد. همچنین شورای دارایی باید توسعه و ارتقای موسسات و ابزارهای ضمانتنامه را که شامل مواردی از قبیل صدور، تعلیق یا لغو مجوز تاسیس و فعالیت صندوقهای ضمانتنامه غیردولتی و انحلال یا ادغام آنها در چارچوب بخشنامههای مصوب شورا، دستورالعملهای اجرایی تاییدیه و دستور ابطال ضمانتنامهها، دستورالعملهای اجرایی تاییدیه و ابطال ضمانتنامهها باشد، در دستور کار قرار دهد. صادر شده است. تشویق سرمایه گذاری در پروژه های سرمایه بر و پرخطر برای انتقال یا داخلی سازی دانش فنی از طریق الزام دستگاه های اجرایی ذیصلاح به تضمین تامین مواد اولیه یا تضمین خرید محصولات در قالب قراردادهای بلندمدت از دیگر وظایف این شورا است.
همچنین در شرح وظایف این شورا آمده است: دبیرخانه شورای دارایی در وزارت امور اقتصادی و دارایی تشکیل و دبیر آن توسط وزیر امور اقتصادی و دارایی منصوب می شود. شورای تامین مالی همچنین ممکن است برخی از وظایف اجرایی را به دبیرخانه تفویض کند. این شورا حداقل ماهی یک بار تشکیل جلسه می دهد و آیین نامه تشکیل و اداره جلسات این شورا در اولین جلسه به تصویب اکثریت اعضا خواهد رسید. از سوی دیگر وظایف و اختیارات شورا نافی وظایف و اختیارات بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار، سازمان بورس و اوراق بهادار، شورای عالی بورس و اوراق بهادار، بیمه مرکزی و شورای عالی بیمه نیست.
در یکی از تبصرههای این طرح آمده است: به منظور ایجاد بانک اطلاعاتی اعتباری توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، کلیه دستگاههای اطلاعرسانی از جمله سازمان امور مالیاتی، قوه قضائیه، فرماندهی انتظامی و گمرک جمهوری اسلامی ایران موظفند اطلاعات مورد نیاز و با کیفیت مورد نظر شورا را در موعد مقرر در اختیار این بانک قرار دهند. در صورت استنکاف هر یک از ارائه دهندگان از انجام وظایف مندرج در این تبصره یا انعکاس اطلاعات مورد نیاز به صورت ناقص یا ایجاد وقفه عمدی در ارائه اطلاعات، اشخاص حقیقی مقصر در مؤسسات مذکور به مجازات کیفری درجه ششم ماده 19 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392/01/1392 با الحاقیه های آن محکوم خواهند شد.