گزارش کردن ملی آرمان آنلاین اکنون نکاتی در این زمینه مطرح می شود که پاسخ به آنها شاید برای رفع ابهامات این موضوع مفید باشد. در وهله اول اساساً چرا باید دو سال بعد از این انتصاب در اثر شکایت موضوعی به این مهم مطرح شود و چرا در این دو سال نظارت کافی و لازم در این زمینه صورت نگرفته است که در قالب جذب نیرو برای معاونت رئیس جمهور، سابقه کار و همچنین استخدام در سایر گروه های دولتی یا غیردولتی باید در نظر گرفته شود؟
یعنی اگر شکایت آقای سجاد کریمی پاشاکی شاکی این پرونده نبود شاید به این پرونده رسیدگی نمی شد و شاید تا پایان دولت هیچکس این موضوع را مطرح نمی کرد. از سوی دیگر، بر اساس اصول 124 و 126 قانون اساسی، رئیس جمهور دارای اختیارات قانونی برای تعیین افراد است و هیچ نهاد یا قانون دیگری نمی تواند این اختیارات را محدود یا نقض کند. بر اساس اصل 124، رئیس جمهور می تواند برای انجام وظایف قانونی خود معاونانی داشته باشد. معاون اول رئیس جمهور با تأیید وی، اداره هیئت دولت و هماهنگی سایر معاونان رئیس جمهور را بر عهده خواهد داشت.
در نتیجه بر اساس اصل 126 رئیس جمهور مسئول مستقیم امور برنامه و بودجه کشور و امور اداری و کار است و می تواند مدیریت آنها را به دیگری تفویض کند. اکنون در این میان، سازوکار انتخاب افراد به سمت معاونت حداقل در امور اداری و استخدامی و برنامه و بودجه، کم است و اساساً قبل از انتخاب افراد، نظارتی وجود نداشته باشد که فرد در سوال شرعاً جزو دو شغل محسوب نمی شود؟
اختیارات قانونی یا فراقانونی؟
بر اساس اصل 141 رئیس جمهور، معاونان رئیس جمهور، وزرا و کارمندان دولتی نمی توانند بیش از یک سمت دولتی داشته باشند و در مؤسساتی که سرمایه آنها کلاً یا بخشی از آن متعلق به دولت یا مؤسسات عمومی است، هر نوع سمت دیگری داشته باشند. به نمایندگی از مجلس و نمایندگی قوه قضائیه و مشاوره حقوقی و نیز ریاست و مدیریت کل یا عضویت در هیأت مدیره انواع شرکت های خصوصی در بین شرکت های تعاونی ادارات و مؤسسات.
اکنون بر اساس این اصل، سمت های تدریس در دانشگاه ها و پژوهشگاه ها از شمول این حکم مستثنی شده است و اتفاقاً مسئولان دولتی نیز معتقدند که بر اساس این اصل، ابطال حکم معاونت اداری و استخدام رئیس جمهور با مشکل مواجه بوده و نیست. قابل قبول هر چند گزارش دیوان عدالت اداری خلاف این را می گوید. در بخشی از این مصوبه آمده است: «دانشگاه امام صادق (ع) از سوی وزارت علوم به عنوان یک مؤسسه غیردولتی و غیرانتفاعی شناخته شده و از مشمول ماده ۴۷ قانون خدمات کشوری است که می گوید: بکارگیری کارکنان شرکت ها و مؤسسات غیردولتی برای انجام کلیه یا برخی از وظایف و اختیارات پست های سازمانی دستگاه های اجرایی تحت هر عنوان ممنوع بوده و استفاده از خدمات کارکنان شرکت ها و مؤسسات مذکور می باشد. صرفاً ممنوع، ممکن است بر اساس ماده (17) این قانون، بنابراین مأموریت و اساساً استخدام آن در ساختار مشمولان قانون مدیریت خدمات کشوری، طبق حکم، فاقد مبنای قانونی و مغایر با این ماده است.
حال سوال اینجاست که آیا رئیس جمهور بر اساس اختیارات خود فراتر از مفاد قانون اساسی نسبت به ابطال حکم دیوان عدالت اداری و ابقای رئیس سازمان اداری و کار اقدام می کند یا از قانون تبعیت می کند؟ و شخص دیگری را به عنوان رئیس منصوب می کند سازمان اداری و کار کشور انتخاب می شود.
تشخیص صحیح دیوان عدالت اداری
یک وکیل دادگستری در خصوص ابطال حکم رئیس سازمان اداری و کار کشور از سوی دیوان عدالت اداری گفت: در این موضع ادله متعددی وجود دارد. اول اینکه آیا رئیس جمهور صلاحیت دارد برای افرادی که لازم می داند حکم استخدام، استخدام یا جانشینی صادر کند؟ موضوع دوم تداخل قانون منع بیش از دو شغله است که قانونگذار تصریح کرده است که افراد نمی توانند بیش از دو شغل داشته باشند و استثنائاتی را ذکر کرده است که یکی از آنها استخدام در مشاغل آموزشی و کاربردی بودن افراد و تدریس آنهاست. . نیز مشمول این قاعده است دیوان عدالت اداری به آن پاسخ داده است.
هوشنگ پوربابایی به «آرمان ملی» گفت: بخش سوم، بحث تداخل وظایف و اختیاراتی است که یک سازمان مردم نهاد بر اساس ماده 47 قانون خدمات کشوری و واگذاری آن به سازمان های دولتی دارد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که رئیسجمهور میتواند طبق اختیاراتی که در اصل ۱۲۴ قانون اساسی به او داده است، برای هرکس که بخواهد دستور و انتصاب صادر کند و در صورت تخلف از سوی این شخص، مجلس حق دخالت دارد. همینطور. یک مرجع کنترل این وکیل دادگستری تصریح کرد: دیوان عدالت اداری در خصوص استثنائات مندرج در قانون منع تصدی بیش از دو شغل به درستی در این مورد رأی داده و در این خصوص بین کادر علمی و آموزشی فرقی قائل نشده است و از این نظر ، سوال به درستی شناخته شده است
پوربابایی تصریح کرد: اما در مورد شرح و توضیح مبانی ماده 47، طبق قانون مدیریت خدمات کشوری، حضور شخص در مؤسسات غیردولتی مانند پذیرش مأمور دولتی ممنوع است که به نظر من این است. صحیح است و دیوان عدالت اداری صلاحیت دارد و پس از رسیدگی تصمیم به صدور حکم ابطال قطعی برای انتصاب این شخص صادر کرده که قطعی است.
ما می خواهیم اجرای حکم را متوقف کنیم.
جانشین حقوقی رئیس جمهور با اشاره به حکم اخیر دیوان عدالت اداری مبنی بر تعیین رئیس سازمان اداری و کار کشور، اظهار داشت: طی نامه ای خطاب به رئیس محترم قوه قضائیه و ریاست محترم دیوان معاون حقوقی عدالت اداری با اعتراض به رای اخیر دیوان، عالماً و به استناد ماده 91 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، خواستار تجدیدنظر در این رأی شده است.
محمد دهقان با تاکید بر اینکه حکم رئیس جمهور اساسنامه یا بخشنامه قابل ابطال در مجمع عمومی نیست، گفت: رئیس جمهور بر اساس اختیارات متعددی که قانون اساسی به وی داده است، می تواند هر فردی را در داخل یا خارج از دولت منصوب کند. . به عنوان معاون خود انتخاب کنید وی افزود: بر اساس اصل 124 قانون اساسی «رئیس جمهور می تواند برای انجام وظایف قانونی خود معاونانی داشته باشد». همچنین بر اساس اصل 126 قانون اساسی، رئیس جمهور مسئول مستقیم امور برنامه و بودجه، امور اداری و کار کشور است و می تواند مدیریت آنها را به دیگری تفویض کند.
وی گفت: با فرض قبول استدلال دیوان عدالت اداری مبنی بر منع قانونی مأموریت آقای لطیفی از دانشگاه به دولت، دیوان فقط می تواند در این مأموریت و بر اساس قانون بطلان قانون اساسی اظهار نظر کند. دستور رئیس جمهور از صلاحیت های دادگاه محسوب نمی شود. وی افزود: معاون حقوقی رئیس جمهور در درخواستی که از ریاست محترم قوه قضائیه صورت گرفت، ابتدا تقاضای تعلیق اجرای این حکم و از سوی دیگر درخواست تجدیدنظر داد.