به گزارش خبرنگار مهر، بلاتکلیفی در اعلام نمرات امتحانات نهایی به هفته دوم مرداد ماه رسیده است. اگرچه انتظار می رفت هفته گذشته با اعلام نمرات امتحانات نهایی پایه های 10 و 11، پرونده امتحانات نهایی سال تحصیلی 1403-1402 بسته شود. علاوه بر تاخیر در اعلام نمرات، رتبه 12 نیز تغییر کرد.
فرخ طبری رئیس اداره امتحانات مرکز سنجش و تضمین کیفیت نظام آموزش و پرورش در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه نمرات امتحانات پایان ترم پایه دهم اعلام شده است و دانش آموزان می توانند در صورت درخواست تجدید نظر خود را ثبت کنند، اظهار داشت: هر گونه اعتراضی وجود دارد وی گفت: نمرات امتحانات نهایی پایه یازدهم اعلام نشده و زمان دقیق اعلام نمرات این پایه هنوز مشخص نیست.
طبری که قبلاً قول داده بود که امتیازات باقیمانده در اوایل هفته جاری اعلام شود. وی این بار تنها ابراز امیدواری کرد: در روزهای آینده نمرات پایه یازدهم اعلام می شود.
از سوی دیگر تغییر نمرات دانش آموزان پایه دوازدهم که به دلیل حذف برخی سوالات، عموماً با بار جدیدی بر دوش امتحانات نهایی خود مواجه می شدند. اعتراض بسیاری از این گروه از دانشجویان را برانگیخته است.
طبری در پاسخ به این سوال که آیا می توان به نمرات کلاس دوازدهم اعتراض کرد، گفت: پیش از این دانش آموزان پایه دوازدهم امکان اعتراض به نمرات خود را داشتند و تجدیدنظرهایی انجام شد؛ اما در این راستا به نمرات کلاس دوازدهم اعتراض کرد. نمرات امتحانات پایه دوازدهم به صورت قطعی اعلام شده و امکان تجدید نظر وجود ندارد.
در واقع، تغییر در مخمر آبجو طبقه بندی، حذف برخی سوالات و افزایش. مخمر آبجو سایر موارد از نظر مسئولین امتحانات نهایی، سؤالی نیست که حاکی از احتمال خطا از سوی تصحیح کنندگان باشد.
با توجه به تاثیر واضح معدل امتحانات نهایی در کنکور، در دو سال گذشته سطح سوالات این آزمون ها افزایش یافته و برخی از سوالات سخت و سنگین هستند.
اگرچه برگزاری یک آزمون هماهنگ برای همه دانشآموزان کاملاً آشکار است. اما در شرایطی که همه دانش آموزان فرصت های یکسانی برای آمادگی برای شرکت در امتحانات ندارند. عدالت گریزان باقی می ماند.
از سوی دیگر، استرس و اضطرابی که تنها در زمان کنکور بر دانشآموزان تأثیر میگذاشت. اکنون با بی تدبیری مسئولان در برگزاری امتحانات پایان ترم، در مقاطع مختلف سال دانش آموزان و خانواده های آنان را درگیر کرده است.
دلیل این تغییر ناگهانی نمرات امتحانات نهایی پایه دوازدهم چه بود؟
وزارت آموزش و پرورش پس از برگزاری امتحانات نهایی سال گذشته؛ وی در گزارشی از میانگین نمرات کشوری دانش آموزان پایه دوازدهم در امتحانات نهایی خرداد 1402 اعلام کرد:میانگین نمرات کشوری دانش آموزان در امتحانات نهایی خرداد 1402 در رشته تجربی 23/11، در رشته ریاضی 79/10، در رشته انسانی 75/8 و در رشته آموزش و پرورش 56/10 بوده است.
میانگین نمرات دانش آموزان در سال گذشته آنقدر پایین بود که موجی از انتقادات را برانگیخت. در حالی که دانش آموزان مدارس متوسطه غیردولتی نمرات بالایی کسب نکردند. نمرات در برخی استان ها غیرقابل توجیه بود.
با اتفاقات سال گذشته، این احتمال وجود دارد که سوالات سخت و مشکل دار امتحانات نهایی امسال باعث افت شدید نمرات دانش آموزان شده است. برگزارکنندگان این آزمون ها مجبور شدند سؤالات دشوار را حذف کرده و آنها را به سؤالات دیگری اختصاص دهند.
نمرات را کم کنید یا افزایش دهید، مسئله این است
همزمان با اعلام تغییر بار سوالات، مسئولین امتحانات نهایی این موضوع را مطرح کردند که با این اقدام نمره دانش آموزان افزایش یافته است. با این حال، نمرات همه دانش آموزان افزایش نیافته است.
بسیاری از دانش آموزان با رسانه ها تماس گرفتند و اعلام کردند که نمرات آنها نه تنها افزایش نیافته بلکه کاهش هم پیدا کرده است.
در واقع دانش آموزی که مثلاً در جلسه امتحان ریاضی و آمار، وقت خود را صرف سؤالات دشوار کرده و در کل آن سؤال یک و نیم امتیاز کسب کرده است; حالا با حذف آن سوال و افزایش تعداد سوالاتی که به طور کامل پاسخ نداده بودم. اکنون با کاهش امتیاز مواجه شده اید.
مسئولین امتحانات پایان ترم که در سالهای گذشته همواره بر تاثیر سوابق تحصیلی در کنکور تاکید داشتند، گامی در جهت تحقق عدالت آموزشی است. با توجه به کاهش نمرات این دسته از دانش آموزان، هنوز هیچ واکنشی نشان نداده اند.
مسئولان وزارت آموزش و پرورش که در دو سال گذشته همواره از شیوه جدید تأثیرگذاری در سوابق تحصیلی دفاع کرده و به شورای عالی انقلاب فرهنگی اطمینان داده بودند که نسبت به سازمان سنجش روندی عادلانهتر برای ترسیم آینده دانشآموزان ایجاد خواهند کرد. امروزه نه تنها نباید به فکر پایین آوردن نمرات برخی دانش آموزان باشیم. به نظر می رسد عذرخواهی و توضیح این مشکل را لازم نمی دانند.
باید منتظر ماند و دید آیا امتحانات نهایی در سال های آینده با تدابیر بیشتر و با وضعیت بهتری برگزار می شود یا اینکه بی توجهی ها همچنان دانش آموزان را آزار می دهد.