پدر هواشناسی ایران با اشاره به فرا رسیدن موج اول پاییز به کشور تصریح کرد: با وجود بارندگی های خوب در آذرماه، کاهش بارندگی در پاییز امسال جبران نمی شود.
احتمالا جدیدترین پیش بینی اشتباه سازمان هواشناسی کشور مربوط به پیش بینی شروع بارندگی های غیرعادی از ابتدای آبان ماه امسال بوده است.
سازمان هواشناسی در اطلاعیه ای درباره بارندگی ها اعلام کرد: بر اساس اطلاعات مرکز ملی مدیریت بحران اقلیم و خشکسالی سازمان هواشناسی، بارش های غیرعادی از ابتدای ماه جاری (آبان ماه) آغاز می شود و این در حالی است که بارندگی ها در کشور باعث شده است. در گذشته پس از پایان هفته چهارم پاییز، حتی یک قطره باران در 12 استان کشور باریده نشده بود و میانگین بارندگی در حدود 10 استان، 20 درصد بیشتر از میانگین 30 سال گذشته بود. کمتر از یک میلی متر
این در حالی است که از ابتدای سال زراعی تا پایان هفته چهارم پاییز تنها در یک استان جنوبی بارندگی نداشته و در 30 استان بارندگی های پاییزی آغاز شده است.
داده های مرکز ملی مدیریت بحران آب و هوا و خشکسالی سازمان هواشناسی کشور نشان می دهد که گیلان با میانگین 108 میلی متر باران، مرطوب ترین استان کشور تاکنون است.
پس از گیلان بیشترین بارندگی به ترتیب در استان های مازندران با 96 میلی متر، گلستان با 59 میلی متر و اردبیل با 39 میلی متر بوده است.
اگرچه بارندگی های سال زراعی زودتر از زمان مورد انتظار آغاز شد و تاکنون از نظر کمی بالاتر از حد نرمال بوده است، اما بارندگی کم انباشته و خشکسالی های متوالی گذشته را نمی توان با یک سال بارندگی نرمال جبران کرد، همچنان بخش زیادی از کشور تحت تاثیر درجات مختلف قرار دارد. خشکسالی که نیاز به مدیریت منابع آبی را افزایش می دهد.
یکی از مشکلاتی که کارشناسان حوزه هواشناسی همواره برای عملکرد سازمان هواشناسی به ارمغان می آورند، پیش بینی های نادرست جوی و بارشی توسط این سازمان تخصصی است. اینکه کارشناسان سازمان مذکور اطلاعات مربوط به نقشه های هواشناسی را به روز نمی کنند و مهمتر از همه مدل بومی سازی شده در این زمینه در کشور وجود ندارد.
بر اساس داده های مرکز ملی مدیریت بحران اقلیمی و خشکسالی سازمان هواشناسی از ابتدای سال آبی جاری تا روز یکشنبه 23 آبان ماه، بارندگی در 23 استان کشور منفی بوده است که خلاف انتظار را نشان می دهد. . پیش بینی بارش غیرعادی
در این شرایط پدر هواشناسی ایران با استناد به نقشه ها و مدل های هواشناسی می گوید در آذر و دی امسال بارش های تقریبا خوبی خواهیم داشت.
حسین اردکانی گفت: روز جمعه سامانه بارشی وارد جنوب غرب ایران شد و خوزستان را تا بخشی از ایلام و احتمالا فارس را تحت تاثیر قرار داد و شاهد بارش های خوبی در این استان ها خواهیم بود.
وی ادامه داد: این سامانه کم عمق و ضعیف باعث بارندگی نسبتا خوبی در مناطق کوهستانی می شود و بارندگی خوب و قوی دارد. پس از آن در جهت شرقی به سمت هرمزگان و بندرعباس حرکت می کند و در 48 و 72 ساعت از کشور خارج می شود.
وی با بیان اینکه این سامانه وارد تهران نمی شود افزود: اما همزمان سامانه دیگری از شمال وارد شد و آذربایجان غربی و شرقی را پوشش داد و وارد دریای خزر شد. این سیستم دارای بارندگی قابل توجهی است. سیستم فوق تاثیری بر ایران مرکزی ندارد.
وی گفت: اما هفته آینده موج نسبتا خوبی بارشی وارد کشور می شود که می توان گفت اولین موج پاییز آذر ماه است که بارندگی نسبتا خوبی دارد و تا حدودی کل ایران را تحت تاثیر قرار می دهد. به عنوان مثال در تهران طی روزهای دوشنبه و سه شنبه آینده بارندگی خواهیم داشت که هوا را از شر این آلودگی جدی خلاص می کند. همچنین باد نسبتا شدیدی خواهیم داشت و هوا تا چند درجه خنک می شود.
یک کارشناس ارشد هواشناسی گفت: متأسفانه این سامانه خیلی زود از منطقه ایران عبور می کند و کل منطقه را در بر می گیرد و به مدت 48 و 72 ساعت به طور موقت بارندگی می کند و سپس از منطقه ایران خارج می شود.
اردکانی در خصوص پیش بینی بارندگی در آذرماه گفت: در آذرماه تا اواخر پاییز چندین سامانه از این دست داریم که خوشبختانه از منطقه می آیند و عبور می کنند. مثل مهر و آبان وضعیت بدی نخواهیم داشت و امیدوارم سومین ماه پاییز از نظر بارندگی نرمال باشد هرچند که نمی تواند کاهش بارندگی در فصل پاییز را جبران کند.
وی با اشاره به اینکه سازمان هواشناسی اعلام کرده است که در فصل پاییز بارندگی های نرمال و غیرعادی خواهیم داشت، گفت: با وجود اینکه آذرماه خوبی را می بینم، اما در تمام مناطق نرمال یا غیرطبیعی در عرض سه ماه نمی تواند به ما برسد. شاید بارندگی دو یا سه استان را عادی کند اما ما نمی توانیم آن را نرمال کنیم.
وی افزود: نقشه های هواشناسی نشان می دهد که بارش در دی ماه نرمال است اما دمای هوا بالاتر از حد نرمال است و هوا خیلی سرد نیست. اما در بهمن ماه بین 20 تا 30 بهمن انبوهی از هوای سرد از اوراسیا وارد کشور می شود که پیش بینی می کنیم دمای هوا به زیر نرمال کاهش یابد و بیشتر نقاط کشور سرما را احساس کنند. این سرما با بارش برف همراه است.
وی گفت: اگر هوای سرد 20 تا 30 بهمن بیاید نویدی برای باغداران است. با ادامه این سرما، اسفند کمی خواهیم داشت که مانع از گل دهی درختان می شود و به طور معمول از فروردین هر سال تا پانزدهم فروردین ماه در ایران سرد است. ما در دهه 20 و 30 این سرما را خواهیم داشت و درختان ما دیرتر شکوفا می شوند و این برای بخش کشاورزی کشور مفید است.