به گزارش بازار، بدون اطلاع در بورس سرمایه گذاری کنید و سود ببرید! به طور کلی می توان به دو صورت «مستقیم» و «غیر مستقیم» در بورس سرمایه گذاری کرد. روش مستقیم برای کسانی مناسب است که دانش تجارت و زمان کافی برای معامله دارند. افرادی که شناخت کافی از بورس یا زمان کافی برای معامله مستقیم ندارند، به صورت غیرمستقیم در بورس سرمایه گذاری می کنند. صندوق سرمایه گذاری یکی از ابزارهای سرمایه گذاری غیرمستقیم در بورس هستند که در سال های اخیر به طور فزاینده ای مورد توجه سرمایه گذاران قرار گرفته اند. در این مقاله قصد داریم با صندوق های سرمایه گذاری و انواع آنها در بورس آشنا شویم.
صندوق سرمایه گذاری چیست؟
صندوق های سرمایه گذاری موسساتی مستقل هستند که زیر نظر سازمان بورس و اوراق بهادار در بازار فعالیت می کنند. صندوق های سرمایه گذاری مبالغ اندکی را از سرمایه گذاران جمع آوری کرده و در پلتفرم های مختلف سرمایه گذاری می کنند. این صندوق ها توسط یک تیم حرفه ای و متخصص برنامه ریزی و مدیریت می شوند و در نتیجه ریسک سرمایه گذاری را تا حد زیادی کاهش می دهند. معمولا افرادی که با بورس آشنایی ندارند به صورت غیر مستقیم از طریق صندوق های سرمایه گذاری در این بازار سرمایه گذاری می کنند. در این روش نیازی به صرف وقت و آگاهی از بورس نیست.
انواع صندوق های سرمایه گذاری
صندوق های سرمایه گذاری از نظر ترکیب دارایی به انواع مختلفی تقسیم می شوند. دارایی های صندوق شامل سهام شرکت های سهامی، اوراق قرضه شرکت های دولتی، اوراق با درآمد ثابت، اوراق قرضه بانکی، اوراق بهادار مبتنی بر کالا و غیره است. با این تفاسیر، صندوق های سرمایه گذاری بر اساس ترکیب دارایی ها به انواع مختلفی تقسیم می شوند که عبارتند از:
1- صندوق سرمایه گذاری سهام
صندوقهای بورسی طبق قانون سازمان بورس و اوراق بهادار ۷۰ درصد دارایی خود را در سهام و سهام ممتاز سرمایهگذاری میکنند. به طور کلی بازدهی این وجوه نسبت به سایر صندوق ها بیشتر بوده و ریسک آنها نیز بیشتر است. صندوق سهام بهترین گزینه برای سرمایه گذارانی است که تحمل ریسک بالایی دارند. با فروش واحدهای سرمایه گذاری، سهامداران صندوق می توانند اصل سرمایه خود را همراه با سود خود دریافت کنند و در صورت عدم فروش، سود حاصل از واحدها به سرمایه شخصی اضافه می شود. صندوق آغاس از این نوع است. برخی از صندوقهای سرمایهگذاری مشترک نیز وجود دارند که به صورت دورهای سود نقدی را به سرمایهگذاران خود پرداخت میکنند. صندوق زمرد نوع صندوق های سهام سود نقدی را می شناسد.
2- صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت
صندوق های با درآمد ثابت 75 درصد از دارایی های خود را به اوراق با درآمد ثابت (سپرده های بانکی، اوراق قرضه متقابل و غیره) اختصاص می دهند. میزان ریسک سرمایه گذاری در صندوق های با درآمد ثابت بسیار کم است، بنابراین این صندوق ها گزینه بسیار مناسبی برای افرادی هستند که تحمل ریسک بالایی ندارند. برخی از صندوقهای اوراق قرضه دارای پرداخت سود دورهای هستند و برخی دیگر از تفاوت قیمتهای خرید و فروش واحدها سود دریافت میکنند. به عنوان مثال صندوق هما مقر از نوع اول است و به سرمایه گذاران خود سود ماهانه پرداخت می کند. صندوق مروارید از نوع صندوق های با درآمد ثابت که سود دوره ای پرداخت نمی کنند آگاه است.
3- صندوق سرمایه گذاری مختلط
صندوق های مختلط از نظر سودآوری بین دو صندوق قبلی قرار دارند. صندوق های مختلط باید بین 40 تا 60 درصد دارایی خود را در سهام شرکت های بورسی و مابقی را در اوراق با درآمد ثابت سرمایه گذاری کنند. اغلب صندوقهای مختلط، مانند صندوقهای سرمایهگذاری مشترک، ممکن است سود دورهای نداشته باشند و سود حاصل از عملکرد آنها به شکل افزایش ارزش واحدهای صندوق است. اولین صندوق سرمایه گذاری یک موسسه خیریه مختلط آگاهانه است.
4- صندوق سرمایه گذاری در مواد اولیه
صندوق های سرمایه گذاری مشترک کالایی، صندوق هایی هستند که به جای سرمایه گذاری در سهام و سپرده های بانکی، در اوراق بهادار مبتنی بر کالا سرمایه گذاری می کنند. این اوراق شامل «دریافت سپرده کالایی»، «قراردادهای آتی»، «قراردادهای اختیار معامله» و «قراردادهای سلف موازی» است. از جمله شناخته شده ترین صندوق های کالایی می توان به صندوق زعفران و طلا اشاره کرد. به طور کلی سرمایه این صندوق ها برای سرمایه گذاری در نوع دارایی مانند طلا استفاده می شود. از جمله صندوق های کالایی در بورس می توان به صندوق طلای طلایی با نماد «مثقال» اشاره کرد.
5- صندوق سرمایه گذاری اهرمی
صندوق های اهرمی نوعی از صندوق های سرمایه گذاری مشترک هستند که از اهرم مالی برای کسب سود بیشتر در بازار استفاده می کنند. وجوه اهرمی به طور همزمان در دو ETF و روشهای صدور و بازخرید معامله میشوند. واحدهای ETF در این صندوقها بدون ریسک و واحدهای صدور و ابطال بدون ریسک هستند. با این تفاسیر، واحدهای بدون ریسک صندوق دارای اهرم «واحد عادی» و واحدهای پرریسک «واحد ممتاز» نامیده می شوند. رسید پول “شتاب آگاهانهنوعی از صندوق های اهرمی در بازار سهام است.
6- صندوق سرمایه گذاری بخش
صندوق های بخش بیشترین درصد از دارایی های خود را به یک صنعت خاص مانند خودروسازی، متالورژی، داروسازی و غیره اختصاص می دهند. صندوقهای جزئی در ایران معمولاً در بورس قابل معامله هستند، اما صندوقهای جزئی مبتنی بر صدور و ابطال نیز در بورس جهانی فعالیت میکنند. صندوق آگاه پتروشیمی با نماد «پترو آغاز» نوعی صندوق است.
انواع روش های معاملاتی در صندوق های سرمایه گذاری
از نظر معاملات، وجوه به دو دسته «قابل مبادله» و «صادر و باطل» تقسیم می شوند.
1- وجوه قابل معاملهصندوق قابل معامله در بورس):
خرید و فروش واحدهای این وجوه مانند سهام عادی از طریق سامانه کارگزاری آنلاین امکان پذیر است. همچنین برای خرید صندوق های بورسی باید کد بورسی داشته باشید که برای ثبت نام و دریافت کد بورسی می توانید از طریق سامانه آنلاین آغاز اکسپرس درخواست کنید.
2- وجوه بر اساس صدور و ابطال:
برای سرمایه گذاری در صندوق های صدور و ابطال می توانید به دو صورت حضوری و حضوری اقدام کنید. در حالت آفلاین باید از طریق صفحه اینترنتی صندوق مورد نظر درخواست خود را ثبت کنید. در حالت حضوری باید با در دست داشتن اصل مدارک هویتی (شناسنامه و کارت ملی) به دفاتر یا شعب صندوق مراجعه کنید.
مزایای صندوق های سرمایه گذاری
مهمترین مزایای صندوق های سرمایه گذاری در بورس عبارتند از:
-
اعتبار وجوه:
صندوق های سرمایه گذاری تنها با دریافت مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار می توانند فعالیت کنند. سازمان بورس بر فعالیت و عملکرد صندوق ها نظارت دقیق دارد و به طور منظم گزارش کاملی از کارایی و عملکرد آنها منتشر می کند.
-
نقدینگی بالا:
صندوق های سرمایه گذاری دارای نقدینگی بالایی هستند. همچنین صندوق های سهامی که به راحتی از طریق سامانه های معاملاتی کارگزاری خرید و فروش می شوند، نقدشوندگی بیشتری نسبت به سایر صندوق ها در بازار سهام دارند.
-
مدیریت حرفه ای صندوق:
کلیه صندوق های سرمایه گذاری در بازار سرمایه توسط تیمی متخصص و متخصص برنامه ریزی و مدیریت می شوند. بنابراین می توانید با خیالی آسوده پول خود را در این صندوق ها سرمایه گذاری کنید.
آخرین کلمه
صندوق های سرمایه گذاری به عنوان بهترین ابزار سرمایه گذاری غیر مستقیم در بورس شناخته می شوند. این صندوق ها از نظر ترکیب دارایی به انواع مختلفی از قبیل سهام، درآمد ثابت، مختلط، کالایی، جزئی، اهرمی تقسیم می شوند. با هر میزان سرمایه و تحمل ریسک می توانید به راحتی در این صندوق ها سرمایه گذاری کنید. عملکرد و کارایی کلیه صندوق های سرمایه گذاری در بازار توسط سازمان بورس و اوراق بهادار رصد می شود. همچنین سازمان بورس به صورت دوره ای (ماهانه، سه ماهه، شش ماهه و …) گزارش کامل عملکرد و سودآوری صندوق ها را منتشر می کند.