به گزارش صبح امروز جلسه ای به منظور بررسی مشکلات حوزه اجرای مصوبه یکسان سازی حقوق بازنشستگان لشکری، کشوری و تامین اجتماعی به ریاست عبدالرضا مصری عضو برنامه بودجه برگزار شد. و کمیسیون محاسبات شورای اسلامی.
در جلسه مذکور نمایندگانی چون همتی و سید نجیب حسینی از دیگر اعضای این کمیسیون حضور داشتند. همچنین مسئولانی از نیروهای مسلح، مرکز پژوهش های مجلس، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، سازمان برنامه و بودجه، دیوان محاسبات کشور، روسای صندوق های بازنشستگی و رئیس سازمان تامین اجتماعی. .
عبدالرضا مصری در تشریح جزییات این جلسه با بیان اینکه در زمینه یکسان سازی حقوق بازنشستگان با دو سوال مواجه هستیم، ادامه داد: اولاً بازنشستگان عزیز که پس از سالها خدمت باید اوقات فراغت داشته باشند، همراه هستند. رسیدی که مخصوصاً در طبقات 1 تا 4 صندوق بازنشستگی کشوری، لشکری و تامین اجتماعی وجود دارد. آیا حقوق شما برای زندگی فعلی شما کافی است یا خیر؟ باید بگویم نه.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات شورای اسلامی به دلیل این موضوع اشاره کرد و ادامه داد: علل و عواملی که باعث می شود مرتباً به احیای حقوق مستمری بگیران فکر کنیم ربطی به حقوق این مستمری بگیران ندارد. گروه ها و ربطی به قدرت خرید ندارد و نرخ تورم مرتبط است.
مصری با بیان اینکه وقتی بتوانیم بگوییم همسان سازی حقوق بازنشستگان به درستی انجام شده و مورد رضایت مستمری بگیرانی است که توانایی پرداخت معادل حداقل تورم به اضافه اضافه حقوق 5 تا 6 درصد را داشته اند، بوده است. ادامه داد: متاسفانه تاکنون نتوانسته ایم به این مهم برسیم. بنابراین متغیری که بر تمامی این روابط تأثیر دارد، نرخ تورم است.
وی با بیان اینکه اگر نرخ تورم ثابت باشد و سالانه تنها 5 درصد به حقوق بازنشستگان اضافه شود، بازنشستگان احساس می کنند که 5 درصد قدرت خرید بیشتری کسب کرده اند، گفت: بنابراین وقتی 40 درصد به حقوق بازنشستگان اضافه می کنیم. اما اگر نرخ تورم مثلاً 45 درصد باشد، آن بازنشسته احساس می کند نسبت به سال گذشته کمبودهایی دارد.
مصری با اشاره به هزینه های خانوار در زمینه هایی مانند اجاره بها، شهریه مدارس و هزینه های دانشگاه گفت: از سوی دیگر باید به این نکته اشاره کنم که منابع دولتی بسیار بسیار محدود است. از این رو علاوه بر مبلغی که سالانه به حقوق اضافه می شود، تلاش می کنیم برای چندمین بار همسان سازی حقوق بازنشستگان را اجرا کنیم.
وی پس از بیان اینکه همسان سازی حقوق بازنشستگان در سال های اخیر انجام شده است، ادامه داد: ایراداتی که نهادها به اعمال این مصوبه دارند متفاوت است.
این عضو شورای اسلامی ادامه داد: در حال حاضر صندوق بازنشستگی کشوری مشکلات متعددی دارد. همچنین قانون منابعی برای صندوق بازنشستگی تامین اجتماعی پیش بینی نکرده است.
وی با بیان اینکه صندوق بازنشستگی لشکری می تواند به صورت منظم و بدون تبعیض این مصوبه را اجرا کند، گفت: چون در گروه های 17 تا 18 عده ای با رتبه و حقوق معین هستند و در یک روز قابل تعدیل است. برای همه این گروه ها صدق می کند، اما در رابطه با صندوق بازنشستگی کشوری، تطبیق همسویی ها کار بسیار بسیار دشواری است، زیرا در این بخش، دو یا سه میلیون کارگر باید با بازنشستگان همزمان شوند.
وی با اشاره به اینکه طبیعتاً شاغل و بازنشسته حقوق یکسانی دریافت نمی کنند، ادامه داد: بنابراین فردی که امروز شاغل است و فردا بازنشسته می شود، مستمری وی 60 درصد از زمان شاغل بودنش است، زیرا کسور بازنشستگی است. از حقوق شما کسر نمی شود از این رو سعی داریم موضوع این صف بندی ها را در قالب گروه های مختلف به طرق مختلف روشن کنیم.
وی با بیان اینکه صندوق بازنشستگی کشوری و صندوق بازنشستگی ارتش باید گروه های مساوی را شناسایی کنند، گفت: از سوی دیگر صندوق بازنشستگی تامین اجتماعی برای اجرای قانون مذکور نیازمند منابع است.
مصری با بیان اینکه صندوق بازنشستگی تامین اجتماعی برای اجرای مصوبه قبلی به حدود 50 منبع نیاز دارد، ادامه داد: بنابراین مقرر شد تمامی صندوق های وابسته به وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با هم یک سناریوی مشخص را بررسی کنند. حداکثر تا هفته آینده خود را برای این قانون آماده کنید.
نماینده شورای اسلامی با بیان اینکه در صورتی که مجلس، دولت و سران قوا بتوانند منابع کسری را برای اجرای قانون مذکور تامین کنند، مشکلات برطرف می شود، گفت: بر اساس مصوبه قانون اساسی همسان سازی حقوق مستمری بگیران، در سال اول اجرا، 40 درصد از 90 درصد فاصله بین حقوق بازنشستگان و حقوق شاغل را پرداخت کنید. بنابراین برای اعمال همان 40 درصد در سال جاری و برای سه گروه بازنشستگان ممکن است به حدود 100 منبع نیاز داشته باشیم.
وی با بیان اینکه تلاش می کنیم منابع لازم را در این بخش تامین کنیم، گفت: همچنین یکی دو جلسه دیگر برای بررسی همسویی حقوق بازنشستگان برگزار می کنیم تا مشکلات این بخش برطرف شود.
مصری در ادامه تصریح کرد: به بازنشستگان این اطمینان را می دهیم که همه مسئولان برای اجرای مصوبه یکسان سازی حقوق مستمری بگیران مصمم هستند.
وی با بیان اینکه دولت قبل مقدمات یکسان سازی حقوق بازنشستگان را فراهم کرد، ادامه داد: دولت قبل حتی یک میلیون تومان به حساب همه مستمری بگیران واریز کرد. اما شهادت دکتر رئیسی باعث ایجاد شکاف در این اداره کل شد.
این عضو شورای اسلامی با بیان اینکه مسئولان دولت چهاردهم برای اجرای این مصوبه مصمم هستند، تصریح کرد: با این حال باید ابتدا مواردی که عنوان شد حل شود تا اگر قرار است عدالت وجود داشته باشد این عدالت قانونی برای همه اعمال می شود.
وی با بیان اینکه مجلس نیز برای اجرای مصوبه فوق تلاش زیادی می کند، گفت: از این رو مجلس تاکنون جلسات متعددی در این خصوص برگزار کرده است. همچنین مجلس در تلاش است تا قانون را در این بخش به درستی اجرا کند.
مصری تاکید کرد: اگر دولت برای تامین منابع این بخش نیاز به تصویب مجلس داشته باشد، در صورت ارائه لایحه یک فوریتی به مجلس، این موضوع به سرعت در مجلس بررسی می شود، زیرا مشکلات و معضلات بازنشستگان و مشکلاتی که با آن مواجه هستند. مشکلاتی که ما از آن رنج می بریم در اولویت کاری همه مسئولان حل می شود.
این نماینده شورای اسلامی مجلس با بیان اینکه جلسات کارگروه فوق ادامه خواهد داشت، اظهار داشت: در نهایت اگر دستگاه های اجرایی تصمیمی برای حل این مسائل نگیرند، حتما مجلس در این بخش تصمیم گیری خواهد کرد، اما خوشبختانه در حال حاضر توافقی بین مجلس وجود دارد و هماهنگی بسیار خوبی بین دولت و شخص رئیس جمهور، رئیس مجلس و همچنین سازمان برنامه و بودجه وجود دارد. چون همه بر اجرای این قانون اتفاق نظر دارند. بنابراین این هماهنگی باعث تسریع در اجرای این قانون می شود.
منبع: ایلانا