سالهاست که فعالان محیط زیست و اجتماعی از خطر انقراض گونه های مهم و کمیاب در ایران صحبت می کنند.
اگرچه رسانه های ایرانی نیز مطالب بسیار مهمی در مورد حیوانات در حال انقراض منتشر کردند، اما همچنان موجوداتی که نسبت به سال های گذشته در وضعیت خطرناکی قرار دارند باز هستند.
به گزارش خبرنگار اجتماعی تابناک،یکی از این نمونه های جانوران «درنای سیبری» است که سال ها پیش در فصل زمستان و به گفته برخی فعالان محیط زیست در اوایل آبان ماه به ایران مهاجرت کرد، اما دو سال است که خبری از حضور این پرنده در خطر انقراض نیست و موضوع باعث نگرانی شده است.
“امید” نام تنها درنای سیبری در خطر انقراض، تنها بازمانده از گله آن است.
امید بدون آرزو
سال ها پیش در فصل سرما به مازندران می آمد و مردم و رسانه های کشور به این پرنده امید می گفتند.
جمعیت این گروه از درناها از بیش از 200 قطعه در سال 1930 به دو قطعه در سالهای اخیر و با مرگ آرزو به یک قطعه افزایش یافته است. از سال 2005، امید (آخرین بازمانده از جمعیت درنای سیبری غربی) به تنهایی وارد ایران می شود.
ناامیدانه به عنوان نماد تلاش برای حفاظت از این گونه در سال های مختلف به ایران مهاجرت کرد و به دلیل ویژگی های خاص خود مورد توجه رسانه ها و دوستداران محیط زیست قرار گرفت.
اکنون که به پایان آبان ماه رسیده ایم و هنوز خبری از امید در مازندران نیست، برخی از فعالان محیط زیست از وضعیت امید ابراز نگرانی کرده و احتمال جان باختن این درنای زنده را مطرح کرده اند.
علیرضا شهرداری، فعال محیط زیست که زمانی پرستار و سرایدار «پیروز ایرانی» بود، در یادداشتی گفت: به پایان آبان ماه می رسیم و این دومین سالی است که امید تک درنا از سیبری به ایران مهاجرت نمی کند. قبل از این 15 سال، او فقط برای گذراندن زمستان به ایران آمده بود، متأسفانه هیچ خبری از او گزارش نشده و حتی نمی دانیم که او زنده است یا مرده است. امیدواریم او را دستگیر نکنند.»
وی ادامه داد: اگر خبری از امید نیست باید انقراض این گونه شگفت انگیز را در کشور اعلام کنیم تا برای همیشه از فهرست پرندگان ایران خارج شود.
ماجرای عدم بازگشت امید به تالاب فریدوکنار تنها به دو سال خلاصه نمی شود و این اتفاق در یکی از دهه 80 رخ داد و امید ترجیح داد زمستان را در جایی غیر از این تالاب سپری کند.
در 5 آبان 1401 برای پانزدهمین سال متوالی ناامیدانه در مازندران فرود آمد و در آن سال 2 روز زودتر از سال گذشته برای زمستان به فریدونکنار و تالاب بین المللی سرخرود کوچ کرد و علاقه مندان به محیط زیست و زندگی را به وحشی شاد کرد.
در پاییز 1400 سفر چهاردهم امید تنه به مازندران آغاز شد و در هفتم آبان ماه در تالاب بین المللی فریدونکنار فرود آمد و یک هفته زودتر وارد مازندران شد تا اقامت چهار ماهه خود را در این استان بگذراند.
شاید تا اواسط دسامبر …
عطاءالله کاویان مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران نیز با اشاره به اینکه طی 15 سال گذشته درنای امید از 9 اسفند تا 23 آذرماه به استان سفر و مهاجرت کرده است، افزود: تغییرات اقلیمی و شرایط جوی در مهاجرت این گونه تاثیرگذار است. پرنده است و امیدواریم به استان مهاجرت کرده باشد.
در هر صورت این اولین بار نیست که خبرهای بدی در حوزه محیط زیست و حیات وحش منتشر می شود و فعالان این عرصه بارها توصیه و هشدارهایی را به مسئولان و مردم برای نجات جان این عزیزان داده اند. .
سال ها پیش موجودات ارزشمند برای همیشه در ایران منقرض شدند. مانند شیر ایرانی، ببر مازندران و گورخر ایرانی.
کارشناسان با راهکارها و توصیه های خود خواستار مصون ماندن سایر حیوانات ارزشمند در خطر انقراض از خطر هستند.