به گزارش خبرگزاری مهر، علیرضا رئیسی گفت: اگر نپذیریم که نظام سلامت بیمار است، اشتباه کرده ایم.
وی افزود: در حال حاضر مردم از نظام سلامت رضایت چندانی ندارند زیرا از جیب خود پول زیادی می پردازند. به عنوان مثال در سال گذشته بیش از 69 درصد هزینه های خدمات آزمایشگاهی، 66 درصد در حوزه پزشکی و 35 درصد در حوزه بستری از جیب مردم پرداخت شده است. هستند و به طور کلی پرداختی از جیب مردم از 50 درصد فراتر می رود و مردم چندان راضی نیستند و بیشتر این پرداخت ها برای خرید خدمات درمانی است.
قائم مقام وزیر بهداشت به نارضایتی ارائه دهندگان خدمات سلامت اشاره کرد و گفت: با وجود صرف منابع زیاد و البته هدر رفت بخشی از منابع، اما خدمات دهندگان را بهورز، بهورز، پرستار، پزشک و… تشکیل می دهند. کلینیک پارکآزمایشگاه، رادیولوژی و تمامی گروه های حوزه سلامت رضایت بالایی ندارند و از طرفی مردم و سیاستگذاران آنها هم ناراضی هستند.
رئیسی تاکید کرد: بیشترین هدر رفت منابع حوزه سلامت در حوزههای پزشکی و خدمات آزمایشگاهی و تصویربرداری است زیرا محدودیتی در تجویز نسخه اعم از دارو، آزمایش و خدمات تصویربرداری وجود ندارد و حتی بخشی از بیماران نیز مطالباتی را القاء میکنند.
وی خاطرنشان کرد: کمترین نسبت در هدر رفت منابع و افزایش پرداخت از جیب مردم مربوط به پزشکان است. سال گذشته حدود 472 همات در حوزه سلامت عمومی هزینه شده است که نسبت پرسنل بهداشتی کمتر از 8 درصد بوده است و وقتی صحبت از حق الزحمه خدمات پزشکی می شود همه فکر می کنند که این افزایش شهریه به معنای دستمزد است. و حقوق در جامعه پزشکی.
معاون وزیر بهداشت وزارت بهداشت بر اهمیت مقررات تاکید می کند گری وی در حوزه سلامت گفت: یکی از مدل های مقررات گری در دنیا جواب پزشکی خانواده است. وقتی صحبت از پزشکی خانواده می شود، منظور تامین سلامت، تقویت پیشگیری و ارتقای سواد سلامت مردم است.