به گزارش رکنا، ابونصر فارابی وی از دانشمندان، فیلسوفان و مترجمان نامدار و فرهیخته ایرانی است. 9 آبان در تقویم، روز بزرگداشت فارابی و روز حکمت و فلسفه. نامگذاری شده است. در ادامه به بیوگرافی و بررسی آثار این فیلسوف نامدار کشورمان می پردازیم.
ابونصر فارابی، معروف به استاد ثانی، بنیانگذار فلسفه اسلامی است. او یکی از اولین فیلسوفان ایرانی بود که اسلام و فلسفه یونان را پیوند داد. او تأثیر بسزایی بر فیلسوفان متأخر اسلامی از جمله ابن سینا داشت
بیوگرافی فارابی
ابونصر فارابی در حدود سال 258 میلادی به دنیا آمد. ح. در روستایی نزدیک فاراب ترکستان. پدرش به عنوان سرباز کار می کرد. بونصر علومی چون فقه، احادیث، معارف قرآن و زبانهای عربی، ترکی و فارسی را فرا گرفت.
فارابی مدتی در پوشش قاضی قضاوت می کرد. بعداً زادگاهش را ترک کرد و برای کسب دانش بیشتر عازم بغداد شد. تمرکز او در بغداد بر یادگیری، بحث و استدلال در منطق بود. فارابی به دلیل دانش فراوان در منطق، معلم دوم نامیده شد. ارسطو را اولین معلم نیز می نامند.
فارابی بیست سال در بغداد ماند و سپس تصمیم گرفت به حلب برود. به همت سیف الدوله دیلمی، حلب دارای مراکز فرهنگی و محل ملاقات علما و حکیمان مختلف بود. فارابی تا پایان عمر به عنوان محقق و دانشمند دربار سیف الدوله باقی ماند و به تحقیق و تدریس پرداخت.
فارابی در سال 339 هجری قمری در سن هشتاد سالگی درگذشت.
میراث فارابی
فارابی حدود 70 اثر مکتوب از خود به جای گذاشته است. به گفته مورخان تقریباً تمام آثار او پس از پنجاه سالگی و در زمان اقامتش در بغداد و حلب نوشته شده است. آثار او را می توان به منطق و علوم دیگر تقسیم کرد. بیشتر آثار فارابی بر تبیین فلسفه ارسطو، افلاطون و جالینوس متمرکز است.
فارابی آثار ماندگاری در زمینه های منطق، فیزیک، متافیزیک، موسیقی و سیاست نوشته است.
فارابی کتابهایی مانند الجمعان بن رای الحکیمین افلاطون و ارسطو، تحصیل السعاده، رایة اهل مدینه الفضله، السیاسة المدینه، المسیقق الکبیر، و کتابهایی را تألیف کرده است. احصاء العلوم و ما یسح و ملا یسح من حکم النجوم.
فارابی و ترجمه کتاب
فارابی از زبانشناسان و مترجمان برجستهای بود که آثار یونانی ارسطو و افلاطون را ترجمه و بر آنها شرح نوشت.
شرح او بر متافیزیک ارسطو تاریخچه جالبی دارد. می گویند ابن سینا این کتاب ارسطو را حدود چهل بار خوانده، اما معنای آن را نفهمیده است. بعداً در بازار با یک دستفروش کتاب فروش آشنا شد. در میان کتاب هایش کتاب متافیزیک فارابی را دید و آن را خرید. شیخ الرئیس با مطالعه این توضیح توانسته تمام محتوای کتاب ارسطو را بفهمد.
ویژگی های نثر فارابی.
شیوه نگارش فارابی به گونه ای بود که علیرغم کوتاهی نوشته، بیشترین معنا را به مخاطب القا می کرد. علاوه بر این، ظاهراً معتقد بود که عقل را نباید به بیگانگان یا مردم عادی داد. فارابی در تاریخ اندیشه اسلامی نخستین گام ها را در جهت طبقه بندی علوم برداشت.
فارابی اولین کسی بود که فلسفه را به جهان اسلام معرفی کرد و توانست منطق و فلسفه را به نحو مؤثری با علوم اسلامی ترکیب کند. فارابی در منطق و فلسفه تأثیر زیادی داشت. او را از فیلسوفان خردمند ایرانی می دانند.
بررسی آثار ترجمه شده فارابی به انگلیسی.
فارابی آثار مفید زیادی نوشته است. برخی از آثار او به انگلیسی ترجمه شده است.
نوشته های او در مورد سیاست به لطف ترجمه های مجاز محسن مهدی و چارلز باترورث، بیشتر به زبان انگلیسی در دسترس است. برخی از نوشته های او در زمینه منطق نیز به خوبی به انگلیسی ترجمه شده است.
پروفسور محسن مهدی اسلام شناس و عرب شناس عراقی-آمریکایی بود. او آثاری چون «قصه هایی از شب های عربی» و «فارابی و بنیاد فلسفه سیاسی اسلامی» را به انگلیسی ترجمه کرده است. او به ویژه در بازیابی، ویرایش، ترجمه و تحلیل نوشته های ابونصر فارابی شهرت دارد. آخرین کتاب او ترجمه فارابی و بنیاد فلسفه سیاسی اسلامی (1380) است.
ترجمه انگلیسی کاملی از برخی از آثار فارابی وجود ندارد. به عنوان مثال، طبق منابع، تنها فصل آخر احساء العلوم به انگلیسی ترجمه شده است.