به گزارش آرمان ملی آنلاین به نقل از ایرنا؛ نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد روز شنبه در پاسخ به سوال رسانه ها مبنی بر اخبار منتشر شده درباره مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان، گفت که این مذاکرات یک “روند جاری” است. .
نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل همچنین تصریح کرد: این مذاکرات نه اولین بوده و نه آخرین خواهد بود.
وب سایت آمریکایی اکسیوس به نقل از منابع آگاه گزارش داد که دو مقام ارشد دولت بایدن هفته گذشته در عمان با مقامات ایرانی گفت و گو کردند.
این رسانه آمریکایی ادامه داد که مذاکرات مشابهی قبل و در ژانویه 2024 در عمان انجام شده است. برت مک گورک، مشاور اصلی جو بایدن در خاورمیانه و آبرام پیلی، سرپرست نماینده آمریکا در امور ایران، در این دور از مذاکرات حضور داشتند.
آکسیوس به نقل از دو منبع خود نوشت که مک گورک و پیلی روز سه شنبه (25 مه) وارد عمان شدند و با میانجی های میزبان دیدار کردند. معلوم نیست چه کسی از طرف ایران در این مذاکرات شرکت کرده است.
این رسانه آمریکایی به نقل از منابع خود اعلام کرد که در این گفت وگوها بر فعالیت ایران و گروه های مقاومت در منطقه و نگرانی های آمریکا از برنامه هسته ای ایران تمرکز شده است.
به گزارش ایرنا، پس از امضای برجام در سال 2014 با هدف لغو تحریم های ظالمانه، ایران به عنوان یک کشور مسئول بدون مشکل به تعهدات خود عمل کرد و این موضوع در 16 گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی تایید شد. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه 2017 (دسامبر 2017) و پس از انجام برخی اقدامات مقدماتی، در نهایت با خروج یکجانبه و غیرقانونی ایالات متحده از آن در 18 اردیبهشت، مواضعی بر خلاف مفاد برجام اتخاذ کرد 2018. (8 مه 2018). در دو مرحله تحریم های ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.
اجرای نامتوازن این توافق از یک سو و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریم های یکجانبه آمریکا از سوی دیگر، شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را بر آن داشت تا یکساله تصمیماتی اتخاذ کند. پس از خروج آمریکا از برجام برای توقف گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته ای، فرصت های 60 روزه را برای دیپلماسی اتخاذ کنید.
ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهدات خود در این توافق عمل کرد تا کشورهای اروپایی که قول جبران آثار خروج واشنگتن از این توافق را داده بودند، بتوانند به این وعده عمل کنند. با این حال، از آنجایی که کشورهای اروپایی به وعده های خود عمل نکردند، تعهدات خود در چارچوب برجام را چندین مرحله کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هسته ای برجام بود.
دولت دموکراتیک جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه 2021 اقدام یکجانبه دولت قبلی این کشور برای خروج از توافق با ایران و گروه 1+5 را محکوم کرد، اما تاکنون هیچ اقدام معتبری برای جبران این موضوع انجام نداده است. رفتار اشتباه گذشته و سیاست های فشار حداکثری را در پیش گرفته است. دولت دونالد ترامپ زمام امور را در دست گرفته است.
دولت بایدن که مدعی رویکرد دیپلماتیک در قبال ایران و تلاش برای بازگشت به برجام بود، نه تنها نتوانسته است به برجام بازگردد، بلکه بارها از بهانه های برنامه دفاعی بازدارنده جمهوری اسلامی ایران از جمله بالستیک استفاده کرده است. موشک ها هواپیماهای بدون سرنشین، انرژی هسته ای و حقوق بشر تحریم هایی را علیه ایران اعمال کرده اند.