بازار؛ گروه بورس: مونا موسوی، تحلیلگر بازارهای مالی در یادداشتی به تحلیل وضعیت بازار پرداخت و خاطرنشان کرد: در هفته های اخیر و با فروکش شدن اخبار مربوط به تجدید ارزیابی ها، باید عوامل دیگری در حرکت شاخص فعال شوند.
در حال حاضر بسیاری از فعالان بازار سرمایه با انتشار گزارش های 9 ماهه قول رشد را دادند تا منتظر رشد صعودی باشند و اکنون این گزارش ها منتشر شده و مشخص شده است که تا زمانی که بازارساز شاخص را نیز اعلام کند خبری از پول داغ نخواهد بود. به تصحیح زمان شما ادامه می دهد.
در حال حاضر ارزیابی ها حاکی از آن است که فعالان بازار به دنبال شناسایی محرک های جدید از جمله نرخ ارز برای بورس هستند و از آنجایی که این عامل مانند عوامل قبلی تنها بر بورس تاثیر نمی گذارد، کل اقتصاد و تولید تحت تاثیر قرار می گیرد. آی تی. قطعا رشد آن شاخص را حرکت می دهد، اما سوال اینجاست: رشد این گزینه چقدر باعث افزایش شاخص کل می شود؟
همه فعالان بازار سرمایه میدانند که رشد بورس به دلیل محرکهای پولی با تاخیر اتفاق میافتد، بنابراین اگر سرمایهگذاران روی اثر ارزی تمرکز کنند، باید به دنبال تحلیل بازار اوایل سال 1403 باشند، اما عامل موثر دیگر یعنی دخالتهای ارزی بانک مرکزی باید باشد. در کنترل نوسانات نادیده گرفته نشود.
همه فعالان بازار سرمایه میدانند که رشد بورس به دلیل محرکهای پولی با تاخیر اتفاق میافتد، بنابراین اگر سرمایهگذاران بر اثر ارز تمرکز دارند، باید به دنبال تحلیل بازار اوایل سال 1403 باشند.
اما عامل موثر دیگر یعنی مداخلات ارزی بانک مرکزی را نباید در کنترل نوسانات نادیده گرفت. در حال حاضر بانک مرکزی تلاش کرده تا قیمت ارز نیمایی را افزایش دهد و تا حدودی با ریزش ارزی رشد سطح بازارهای مختلف رسمی و غیر رسمی را مهار کرده است.
با این اقدامات، در صورت افزایش ورود ارز خارجی، ثبات پولی می تواند ادامه یابد. در غیر این صورت مسئولان به سادگی یک بازه زمانی ناپایدار در رشد نرخ ارز ایجاد کرده اند که دیر یا زود روند صعودی دلار در برابر ریال را آغاز خواهد کرد.
همچنین باید به اثرات مهار ارز نیز توجه داشت که اگر هزینه رکود بخش واقعی اقتصاد، از بین رفتن اعتبار در بازار پول و سایر بازارها و حرکت شرکت ها به سمت تعطیلی را در نظر بگیریم، نشان می دهد. که این سیاست نه تنها ناپایدار است، بلکه منجر به رکود تورمی نیز می شود.
اعمال سیاست های پولی انقباضی و کنترل نرخ ارز با وجود تورم افسارگسیخته نشان از ضعف و ناتوانی برنامه های این بخش دارد.
بر اساس اعلام مرکز آمار، با وجود سیاستهای انقباضی بانک مرکزی و رکود بخش واقعی اقتصاد که در گزارشهای ماهانه بورسها نیز احساس میشود، تورم اصلی همچنان در حال افزایش است. سیاستگذاری علیرغم اینکه اقتصاد را به سمت رکود کشانده است، موفقیت چندانی در کنترل قیمت ها به دست نیاورده است. همچنین قرارداد سوآپ ارز به ویژه درهم و یوان نیز در کنترل نرخ ارز موثر نبوده است.
نرخ سود بین بانکی با افزایش 4 واحدی به 23.59 درصد رسیده است که در مجموع آن را همراه با سیاست تثبیت انقباض جزئی می دانیم و همانطور که قبلا هم اشاره کردیم بانک مرکزی عجله ای برای کاهش نرخ سود ندارد. نرخ و این امر با توجه به داده های تورم، شرایط بازار بین بانکی و آمارهای پولی و بانکی با در نظر گرفتن اهداف تعیین شده همراه با احتیاط برای جلوگیری از تشدید اضافه برداشت بانکی انجام خواهد شد.
اگر نرخ ارز تعادلی در پایان آذرماه در سطح 150 میلیارد دلار تداوم یابد، حدود 54 تا 55 هزار تومان خواهد بود و در صورت تداوم رشد ارزش بورس، شاخص کل بورس به سطح 2.7 میلیون واحد در حال حاضر شاخص پس از اندکی رشد می تواند اندکی پایین آمده و به زیر محدوده 2 میلیون و 100 هزار واحد نفوذ کند و با گذشت زمان در محدوده 2 میلیون و 2 میلیون و 100 هزار واحد تثبیت شود. در آن صورت بازار شاهد رشد خواهد بود، به محدوده 2 میلیون و 500 هزار واحدی خواهیم رسید که در این صورت ممکن است با رشد دلار همراه شود.
از سوی دیگر تورم در 9 ماه گذشته از سایر بازارها پیشی گرفته است و با توجه به اینکه قیمت طلا و ارز نسبت به بورس کمتر اصلاح شده است، به همین دلیل جریان جدید نقدینگی سرنوشت بورس را رقم می زند. . .