داریوش گل علیزاده رئیس مرکز هوایی کشور و تغییرات آب و هوایی سازمان محیط زیست کشور در خصوص رابطه تغییر اقلیم با موضوع نشت ابرها از آسمان ایران به خبرنگار اجتماعی رکنا گفت: پیامد تغییر اقلیم افزایش دوره های خشکسالی است. مکان، زمان و شدت بارندگی ها نیز از دیگر پیامدهای تغییرات اقلیمی محسوب می شود که در کشور شاهد آن هستیم. متاسفانه ایران یکی از آسیب پذیرترین کشورها در برابر پیامدهای تغییرات آب و هوایی است. این نفوذ نیز به این دلیل شکل گرفته است که ما با تغییرات اقلیمی سازگار نیستیم و تاب آوری کشور را افزایش نمی دهیم. خسارات ناشی از تغییرات اقلیمی به ایران خسارت بسیار شدیدی است که بیشترین خسارت را در دو حوزه فرسایش خاک و فرونشست زمین، اولی ناشی از سیل و دومی از برداشت بی رویه منابع دیده است و آب های زیرزمینی را تشکیل داده اند.
مورد بارورسازی و دستکاری ابرها در جو روی میز سمینار ویژه محیط زیست
رئیس مرکز ملی هواشناسی و تغییر اقلیم سازمان محیط زیست با تاکید بر اینکه در سمینار یک روزه سه موضوع نشت ابرهای کشور، باروری ابرها در کشورهای همسایه و دستکاری ابرها مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت، گفت: جو حضور تمامی کارشناسان این حوزه گرب افزود: این سمینار به بررسی فرآیندهای جوی در کشورهای همسایه می پردازد. علاوه بر این، نتیجه باروری ابرها در کشورهای همسایه رصد خواهد شد و در صورت لزوم ادامه خواهد یافت.
افزایش دما در ایران بیشتر از کشورهای همسایه بود
داریوش گل علیزاده درباره علت تغییر دمای آسمان بین کشور و کشورهای همسایه و روند تغییر آن در دهه های اخیر توضیح داد: افزایش دما در ایران بیش از کشورهای همسایه محسوس بود. دلیل این افزایش دما به دلیل عدم مدیریت منابع آب و زمین است. مدیریت مناسبی در زمینه منابع آب نداشتیم. خوشبختانه در برنامه هفتم توسعه به مدیریت صحیح تغییرات اقلیمی توجه ویژه ای شده است. ما نمیتوانیم جلوی پیامدهای تغییرات اقلیمی را بگیریم، اما میتوانیم با مدیریت صحیح میزان خسارتها را کاهش دهیم. ایران جزو هفت کشوری است که بیشترین تاثیر را از تغییرات آب و هوایی دارد. برخی از کشورها با پیامدهای تغییرات آب و هوایی روبرو می شوند ابرها را بارور کن استفاده کرده اند. اگر بررسی ها نشان دهد که روش بارورسازی ابرها برای ایران مزایایی دارد، ما نیز از این تکنیک استفاده خواهیم کرد.
تفاوت غلظت گازهای گلخانه ای در جو فوقانی کشور با کشورهای همسایه.
رئیس مرکز ملی هواشناسی و تغییر اقلیم سازمان محیط زیست ایران در پاسخ به این سوال که غلظت گازهای گلخانه ای در جو فوقانی کشور تا چه اندازه با کشورهای همسایه تفاوت دارد و مشارکت در آن تا چه اندازه است. صنعت انرژی در غلظت گازهای گلخانهای در جو کشور است، تصریح کرد: افزایش گازهای گلخانهای یکی از عوامل گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی است که اثرات آن گسترده است و همه کشورها را تحت تاثیر قرار داده است. کشورها سعی کردند سازگاری خود را با تغییرات اقلیمی تقویت کنند. کشورهای مسئول انتشار گازهای گلخانه ای در جهان پیش از سایر کشورها به فناوری مقابله با آن دست یافته اند و توانسته اند فعالیت های اقتصادی خود را با پیامدهای تغییرات اقلیمی سازگار سازند.
ورود نخبگان و کارشناسان به این حوزه برای سازگاری ایران با تغییرات اقلیمی
وی خاطرنشان کرد: موضوع انتشار گازهای گلخانه ای در بند 8 سیاست محیط زیستی مقام معظم رهبری که در سال 94 ابلاغ شد با تاکید بر اقتصاد سبز مبتنی بر اقتصاد کم کربن مطرح شد، اما متاسفانه اینگونه نبود. در نظر گرفته شده تا امسال که در برنامه هفتم به توسعه توجه ویژه ای شده است و امیدواریم با مشارکت همه نخبگان و تحقیقات دقیق کارشناسان بتوانیم به سرعت به سازگاری مناسب با تغییرات اقلیمی دست پیدا کنیم تا آسیب کمتری به آن وارد شود. کشور.
از کشت فراسرزمینی، ظرفیت صرفه جویی کشور بهره ببرید
داریوش گل علیزاده در ادامه اظهار داشت: مدیریت منابع آب باید با دقت انجام شود.
وی در پاسخ به اینکه چند سالی است که مهاجرت های اقلیمی ادامه دارد و تجربه باروری ابرها را نیز می دانستیم، چرا با استفاده از این تجربه از آسیب های گسترده تغییرات اقلیمی جلوگیری نکنیم، گفت: وقتی صحبت از یک جدید می شود. فناوری را نباید بدون دقت مورد مطالعه قرار داد زیرا نه تنها سودی به همراه ندارد، بلکه آسیب بیشتری نیز به همراه دارد. باید از تجربیات بین المللی استفاده کنیم. البته باید اقدامات دیگری مانند بهینه سازی مصرف آب انجام دهیم. ما هنوز هم تصور غلطی داریم و فکر می کنیم کشوری پر آب هستیم. همه فعالیت ها همچنان با استفاده از آب محدودی که در کشور داریم انجام می شود. ما همچنان به افزایش زمین در بخش کشاورزی ادامه می دهیم و این نقاط را به کانون های گرد و غبار تبدیل کرده ایم. ما هنوز الگوی کشت مناسبی در کشور نداریم. زمینی برای کشت نداریم. آب مجازی مورد استفاده برای تولید یک محصول چندین برابر ارزش خود محصول است. کشت فراساحلی قابلیت خوبی است که کشور می تواند از آن استفاده کند تا منابع محدود کشور به راحتی هدر نرود.
وی در پایان گفت: کارشناس ارشد هواشناسی کشور و مدیر ارزیابی هواشناسی، رئیس مرکز ملی پیش بینی و مدیریت بحران خطر اقلیم نشان می دهد که پروازهای ابری شکل نگرفته است و این تفاوت بارندگی همیشه بین کشور ما و مثلا ترکیه وجود داشته است، اما در تئوری آن خشکسالی و تغییر اقلیم نیز موثر است. از کجا آمده است؟ گفت: در سمیناری که امروز برگزار می شود، مسئولان علمی کشور باید همه فرضیه ها و داده ها را با هم بررسی و رصد کنند تا به یک نتیجه واحد و علمی برسند. ما باید از تمام ظرفیت های علمی دنیا برای کاهش آسیب های ناشی از تغییرات اقلیمی استفاده کنیم تا کشور را از آسیب های بیشتر دور نگه داریم.
خبرنگار: آزاده مختاری