افزونه پارسی دیت را نصب کنید Saturday, 23 November , 2024
5

تحقق رشد مطلوب برنامه هفتم بخش معدن مستلزم ساختاردهی است

  • کد خبر : 156583
تحقق رشد مطلوب برنامه هفتم بخش معدن مستلزم ساختاردهی است

به گزارش بازار، محمدرضا بهرامان، نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: در برنامه هفتم توسعه، بخش معدن باید بیشترین تاثیر را در تحقق رشد اقتصادی کشور در مدت پنج سال داشته باشد. رشد سالانه 13 درصد پیش بینی شده است. این در حالی است که رشد فعلی بخش معدن به طور […]

به گزارش بازار، محمدرضا بهرامان، نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: در برنامه هفتم توسعه، بخش معدن باید بیشترین تاثیر را در تحقق رشد اقتصادی کشور در مدت پنج سال داشته باشد. رشد سالانه 13 درصد پیش بینی شده است. این در حالی است که رشد فعلی بخش معدن به طور خوش بینانه 3 درصد برآورد می شود. چگونه می توان به چنین هدفی دست یافت؟

بهرامن در سومین همایش تخصصی معدن که موضوع آن بررسی چالش های حقوقی بهره برداران معادن خراسان رضوی بود که به همت اتاق مشهد برگزار شد، افزود: برای تبدیل مواد معدنی خام به مواد فرآوری شده و کسب ارزش افزوده از آنها نیازمند انرژی هستیم. اما با وجود ثروت ایران از نظر منابع انرژی، نتوانستیم آنطور که باید در این زمینه برنامه ریزی کنیم.

وی ادامه داد: رویکرد موجود به موضوع تخصیص منابع به بخش هایی که ارزش آفرینی می کنند کارآمد نیست و این ضعف متوجه حوزه سیاسی کشور است.

رئیس خانه معدن ایران با تاکید بر لزوم مدیریت تولید و صادرات در معدن و صنایع معدنی گفت: در حوزه معدن نیازمند چشم انداز کلان و جامعی هستیم که توانمندی ها و نیازها را در نظر بگیرد. به عنوان مثال، استفاده از کریدور شرق – غرب و کریدور شمال – جنوب باید در حوزه توسعه صادرات محصولات معدنی مورد ارزیابی قرار گیرد.

بهرامان گفت: افزایش سهم بخش معدن و صنایع معدنی در سبد صادراتی به ویژه از نظر ارزشی نیازمند برنامه ریزی مناسب است و در این زمینه باید نظر متولی بخش خصوصی جلب شود.

وی تصریح کرد: نمی توان با برنامه زمانی کمتر از 30 سال برنامه های توسعه ای در حوزه معدن را تنظیم کرد و با تسریع و فراهم نبودن زیرساخت ها نمی توان انتظار گام های عظیمی داشت. نتایج همفکری و انجام اقدامات کارشناسی در بلندمدت قابل مشاهده خواهد بود و با برنامه ریزی صحیح و بهره برداری مناسب از اعتبارات موجود در کشور، رشد 13 درصدی در حوزه معدن اتفاق خواهد افتاد.

نائب رئیس خانه ایران گفت: امروز نقش بی بدیل ذخایر معدنی در توسعه اقتصادی ایران مشهود است. اما ما نباید محیط زیست و منابع طبیعی را برای رشد کسب و کار خود تخریب کنیم. چشم انداز ما باید بر موضوع توسعه با در نظر گرفتن مسائل اجتماعی و زیست محیطی متمرکز شود. اگر رشد بخش معدن را صرفاً تخریب بدانیم، نمی‌توانیم جامعه را به استفاده از این ثروت الهی متقاعد کنیم.

بهرامان در پایان بر اهمیت آشنایی قضات با الزامات فعالیت های معدنی و آگاهی معدنکاران از ظرفیت قوانین بالادستی تاکید کرد.

فرصت های استخراج معادن افغانستان برای ایران
در این همایش محمدرضا توکلی زاده، رئیس اتاق مشهد با اشاره به تشدید بحران عدم تعادل انرژی در کشور و پیامدهای آن بر بخش های مختلف اقتصادی، گفت: چالش ایجاد شده ناشی از عدم تعادل منابع انرژی از جمله برق، گاز و آب، با توجه به سطح تقاضا، طی چند سال گذشته به طور مکرر تشدید شده است و در بین بخش های مختلف اقتصادی که ناگزیر تحت تاثیر این چالش ها هستند، بخش معدن کمترین آسیب را متحمل شده است.

به گفته توکلی زاده، مطالبات فعالیت معدنی باعث تاب آوری بیشتر آن در برابر موضوع عدم تعادل انرژی شده است.

وی تصریح کرد: بخش معدن ایران این توانایی را دارد که در اقتصاد نقش پیشرو خود را ایفا کند و در مقابل محدودیت منابع انرژی در کشور قدرت خود را تقویت کند. امیدواریم مسئولین به طور هوشمندانه ویژگی های بخش معدن را تحلیل کنند و از فرصت های موجود در این زمینه بهره ببرند.

توکلی زاده در ادامه بر لزوم استفاده از ظرفیت های معدنی کشورهای همسایه به ویژه افغانستان تاکید کرد و با اشاره به بررسی این موضوع در خانه مشهد تصریح کرد: افغانستان دارای ذخایر معدنی قابل توجهی به ویژه در زمینه سنگ های ساختمانی و غیره است. معادن شاخص سنگ آهن ما در منطقه سنگان ظرفیت ارزشمندی برای اقتصاد سنگ آهن محسوب می شود. اما به موازات آن، از نظر ذخایر سنگ آهن در سراسر مرز و در افغانستان پتانسیل بسیار بیشتری وجود دارد.

وی افزود: در صورت رفع موانع در زمینه واردات سنگ های ساختمانی می توان با فرآوری این مواد معدنی و صادرات مواد فرآوری شده ارزش افزوده مطلوبی ایجاد کرد که برای اقتصاد دو کشور مفید خواهد بود.

رئیس اتاق مشهد امکان واردات برخی مواد خام معدنی از افغانستان را فرصتی برای جبران عدم تعادل تجاری بین دو کشور و فرصتی برای دستیابی به تجارت پایدار دانست و ابراز امیدواری کرد مسئولان به ظرفیت ها توجه بیشتری داشته باشند. از بخش معدن و مقایسه وی نسبت به عواقب بی توجهی به پتانسیل این بخش هشدار داد.

وی با اشاره به هدف رشد 13 درصدی تاثیر بخش معدن بر اقتصاد در برنامه هفتم توسعه، افزود: این موضوع ایجاب می کند قوانینی که وظیفه حفاظت از معادن را دارند تقویت و اجرای آن در به طوری که معادن بتوانند به کار خود ادامه دهند. این رویکرد باید نهادینه شود تا اقتصاد معدنی بتواند ثبات لازم را برای اقتصاد کشورمان برقرار کند.

چالش های حقوق دولتی برای معادن خراسان رضوی
غلامرضا نازپرور رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی خانه مشهد نیز با اشاره به فشارهای ناشی از عوارض دولتی به عنوان یکی از دغدغه های اصلی معادن استان گفت: افزایش 10 برابری عوارض دولتی برای معادن در سال های اخیر. دریافت عوارض دولتی بر اساس قیمت فروش مواد معدنی و محاسبه آن بر اساس قیمت مواد فرآوری شده در واحدهای دارای سایت فرآوری از مهمترین مسائل و مشکلاتی است که معدنچیان و بهره برداران با آن دست و پنجه نرم می کنند.

وی تصریح کرد: نقشه برداری با هواپیماهای بدون سرنشین بدون اطلاعات اولیه و اشتباهات جدی در محاسبات و نتایج گزارش ها و همچنین عدم امکان صدور مجوز برای بهره برداری از معادن پلاسر از دیگر مشکلاتی است که فعالان معدنی را با چالش مواجه کرده است. پیشنهادات ما برای رفع این مشکلات اعطای تسهیلات ویژه به واحدهای فرآوری، واردات ماشین آلات معدنی بدون محدودیت خاص و تفویض اختیارات بیشتر به استان ها و سازمان ها در این زمینه است.

با بازگرداندن حقوق دولتی معادن به استان ها مشکل مخالفان محلی را حل کنید.
امیررضا رجبی، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان خراسان رضوی نیز چالش بهره برداران معدنی را در موضوع معارضان بومی برشمرد و گفت: تلاش شده تا با همکاری استانداران این مشکلات برطرف شود. شورای تامین دولت و نیروی انتظامی علاوه بر این، یکی از راه های کمک به حل این مشکل، قانون بازگرداندن 15 درصد از حقوق معادن دولتی به استان ها است. در دو سال اخیر با تاکید دولت بر اجرای قانون، این اعداد به استان ها برمی گردند.

وی ادامه داد: امسال تاکید شده است که این ارقام با اولویت شهرستان محل معدن به استان اختصاص یابد. ما در شورای برنامه ریزی استان و شورای معدن به این نکته توجه داریم که اولویت را به شهرستانی می دهیم که ماده معدنی در آن قرار دارد. اما بقیه استان را نمی توان به این معنا محروم کرد.

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=156583

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.